Στην έκδοση τόμου για τη διαχείριση των κρίσεων που επηρέασαν τον τουρισμό την τελευταία δεκαετία, προχωρά η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου 

"Η καταγραφή των γεγονότων μέσα από συνεντεύξεις, άρθρα και μαρτυρίες, παράλληλα με την επιστημονική τεκμηρίωση και τα στατιστικά στοιχεία, θα αποτελέσει ένα πραγματικό ντοκουμέντο για μια μοναδική ιστορική περίοδο του ελληνικού τουρισμού και τους πρωταγωνιστές της και έναν πολύτιμο οδηγό για το μέλλον" αναφέρει η Ένωση

Η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας έκδοσης όπου θα αποτυπώνονται τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την πλέον κρίσιμη δεκαετία για τον παγκόσμιο αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό. Εκεί όπου άπαντες  – Πολιτεία, φορείς, συλλογικότητες και πολίτες κλήθηκαν να διαχειριστούν – σε συλλογικό αλλά και ατομικό επίπεδο –  καταστάσεις πρωτοφανείς, απόρροια των διαδοχικών κρίσεων που έλαβαν χώρα την περίοδο αυτή. 

Κρίσεις ιστορικών διαστάσεων όπως η πανδημία COVID – 19 το 2020 – 2021 και ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2022, με τα παρελκόμενα αυτού (οικονομική και ενεργειακή κρίση). Αλλά και κρίσεις τοπικού χαρακτήρα όπως η έξαρση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος το 2015 που έπληξε ιδιαίτερα τα Δωδεκάνησα, ο μεγάλος σεισμός στην Κω το καλοκαίρι του 2017, η κατάρρευση του παγκόσμιου τουριστικού κολοσσού Thomas Cook το 2019, μέχρι την πιο πρόσφατη, τη μεγάλη δασική πυρκαγιά της Ρόδου και την πρωτοφανή στα χρονικά δεδομένα μετακίνηση 25.000 ανθρώπων, μέσα σε ελάχιστες ώρες και με πλήρη ασφάλεια για τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία των ανθρώπων αυτών. 

Η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου εκπροσωπεί μια κατεξοχήν τουριστική περιοχή της χώρας η οποία, μέσα από τη στενή συνεργασία Πολιτείας, Αυτοδιοίκησης Β΄ και Α΄ βαθμού, τοπικών φορέων και κοινωνίας, κατόρθωσε να διαχειριστεί τις κρίσεις αυτές με τρόπο υποδειγματικό, παρότι δεν υπήρχε «εγχειρίδιο χρήσης» αφού όλες οι προαναφερθείσες καταστάσεις ήταν πρωτοφανείς. 

Η διαχείριση αυτών των καταστάσεων είχαν ως αποτέλεσμα τα νησιά της Δωδεκανήσου, όχι μόνο να βγουν αλώβητα, αλλά χρόνο με τον χρόνο να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε όλους τους αριθμητικούς και ποιοτικούς  

δείκτες του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Η επιτυχία αυτή αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται πλέον ως case study διεθνώς. 

Εκτιμώντας ότι αυτή η αλληλουχία κρίσιμων γεγονότων με τόσο μεγάλη επιδραστικότητα στο τουριστικό γίγνεσθαι, αποτελεί μοναδική περίπτωση στα χρονικά, η οποία δεν μπορεί να επαναληφθεί, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου αξιολογεί ως απολύτως σκόπιμη και επιβεβλημένη την αποτύπωσή της, με τα μάτια των ιδίων των πρωταγωνιστών της. Των ανθρώπων που, ο καθένας από την θέση του και την ιδιότητά του, κλήθηκαν να διαχειριστούν τις δύσκολες καταστάσεις και να αποσοβήσουν κατά το δυνατόν τις επιπτώσεις σε τουρισμό, οικονομία, κοινωνία. Η καταγραφή των γεγονότων μέσα από συνεντεύξεις, άρθρα και μαρτυρίες, παράλληλα με την επιστημονική τεκμηρίωση και τα στατιστικά στοιχεία, θα αποτελέσει ένα πραγματικό ντοκουμέντο για μια μοναδική ιστορική περίοδο του ελληνικού τουρισμού και τους πρωταγωνιστές της και έναν πολύτιμο οδηγό για το μέλλον. 

Η Ένωση έχει ξεκινήσει ήδη τη συγκέντρωση του τεράστιου σε όγκο υλικού που απαιτείται έτσι ώστε η δίγλωσση (ελληνική και αγγλική) αυτή έκδοση να αποτυπώσει με τον πλέον ακριβή και παραστατικό τρόπο όλες τις επιμέρους πτυχές των κρίσεων, των επιπτώσεων στην κοινωνία και την οικονομία των νησιών, αλλά κυρίως τη διαχείρισή τους. Διαχείριση που σε πολλές των περιπτώσεων έγινε με τρόπο που άνοιξε δρόμους για το μέλλον και μετέτρεψε τις κρίσεις αυτές σε ευκαιρία ανάδειξης της σοβαρότητας με τον οποίον τα νησιά ως τουριστικοί προορισμοί ανταποκρίθηκαν, κερδίζοντας σοβαρότατο μερίδιο εμπιστοσύνης της διεθνούς τουριστικής αγοράς, όπως δείχνουν τα αριθμητικά και ποιοτικά δεδομένα, σε ένα περιβάλλον δύσκολο και εξόχως ανταγωνιστικό,. 

Θα ήταν χαρά μας, όσοι έχουν φωτογραφικό ή άλλο υλικό  από τις κρίσεις που προαναφέρθηκαν (πανδημία, μεταναστευτικό – προσφυγικό, φωτιά, σεισμός Κω κλπ.) και επιθυμούν να συνδράμουν στην επίτευξη του στόχου που θα αναδείξει διεθνώς τη Ρόδο και τη Δωδεκάνησο συνολικά, να το προσφέρουν στην Ένωση προς δημοσίευση, πάντα με ονομαστική αναφορά στην πηγή.  

Τα νησιά μας έγραψαν ιστορία και η Ένωση θέλει να δημιουργήσει μια έκδοση ντοκουμέντο, διασφαλίζοντας ότι αυτή η ανεπανάληπτη περίοδος των αλλεπάλληλων κρίσεων – προκλήσεων, θα μείνει αποτυπωμένη στο χρόνο και στη μνήμη, με τον σεβασμό και την ακρίβεια που της αξίζει.  

Το Γραφείο Τύπου 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα