Στη Ρόδο σήμερα κλιμάκιο της ΚΕΔΕ – Επισκέφθηκε με τον Δήμαρχο τις πληγείσες περιοχές

Λ. Κυρίζογλου: Το μοντέλο και η στρατηγική αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, έχει αποδεχθεί ότι είναι λάθος · Η ΚΕΔΕ θα διαθέσει στο δήμο Ρόδου από δικούς της πόρους δύο πυροσβεστικά οχήματα και θα διεκδικήσει οικονομικές ενισχύσεις για τους πυρόπληκτους Δήμους

Στη Ρόδο βρέθηκαν σήμερα ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κύριοι Κυρίζογλου, Κάρναβος κα Καφαντάρης οι οποίοι και συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Ρόδου και Πρόεδρο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου Αντώνη Καμπουράκη για ενημέρωση ως προς τις καταστροφές που υπέστη το νησί από την πυρκαγιά που έκαιγε για 11 ημέρες το νησί.

της Νατάσας Παμπρή

Μάλιστα το κλιμάκιο επισκέφθηκε και τις πληγείσες περιοχές, όπου “συναντήσαμε εκπροσώπους των εθελοντικών ομάδων.
Συζητήσαμε για τις αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε οι Δήμοι να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην προστασία των δασών και του περιβάλλοντος. Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που έχουμε στο πλευρό μας και την ΚΕΔΕ σε αυτή την προσπάθεια του Δήμου Ρόδου να συμβάλει στην αναγέννηση του τόπου μας”, σημειώνει ο Δήμαρχος Ρόδου.

Ο Δήμαρχος Ρόδου Αντ. Β. Καμπουράκης σε γραπτή δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει:

Μετά από ένα πρωτοφανές πλήγμα και μια μεγάλη καταστροφή, στη Ρόδο μετράμε τους φίλους μας. Και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι βρίσκονται σήμερα κοντά μας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, ο Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Α’ (Πρώτος) Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Καλλιθέας Αττικής Δημήτριος Κάρναβος και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ- Πρώην Δήμαρχος Πύλου Νέστορος Δημήτριος Καφαντάρης.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ολόκληρης της χώρας, μέσω του Προέδρου της εκφράζει την αλληλεγγύη της και τη συμπαράστασή της στη Ρόδο μας και νιώθουμε πραγματικά ευγνωμοσύνη γι’ αυτό.

Βιώσαμε τραγικές στιγμές στο νησί μας. Και όπως βλέπουμε δεν είμαστε οι μόνοι. Όλα τα τελευταία χρόνια αλλά και το φετινό καλοκαίρι, δοκιμάζεται όλη η χώρα από τις πυρκαγιές και γίνονται μεγάλες καταστροφές. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα και να γίνουν με την ευθύνη του κεντρικού κράτους.

Μετά από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση που έζησε για 10 μέρες το νησί μας, το μόνο που μας παρηγορεί είναι ότι πετύχαμε κάτι σημαντικό. Να σώσουμε τη φήμη της Ρόδου ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού. Πετύχαμε να γίνει η μεγαλύτερη στα χρονικά της χώρας μετακίνηση πληθυσμού, με απόλυτη ασφάλεια και με διαρκή φροντίδα και μέριμνα για τις ανάγκες πάνω από 20.000 ανθρώπων.

Ολόκληρη η εισήγηση του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη στην κοινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου με την ΚΕΔΕ

https://tinyurl.com/frjhvu8y

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Με επόμενη ανάρτηση του Δημάρχου Ρόδου γίνεται γνωστό ότι επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος και ο ΓΓ της ΚΕΔΕ με τους εκπροσώπους του Δήμου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου τις πληγείσες περιοχές από την καταστροφική πυρκαγιά:

Επισκεφθήκαμε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Λάζαρο Κυρίζογλου, τον Α’ Αντιπρόεδρο & Δήμαρχο Καλλιθέας Αττικής Δημήτριο Κάρναβο, τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕΔΕ, Πρώην Δήμαρχο Πύλου Νέστορος Δημήτριο Καφαντάρη, τον Γενικό Γραμματέα της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Πόκκια, και στελέχη του Δήμου μας, τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές, όπου συναντήσαμε εκπροσώπους των εθελοντικών ομάδων.

Συζητήσαμε για τις αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε οι Δήμοι να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην προστασία των δασών και του περιβάλλοντος.

Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που έχουμε στο πλευρό μας και την ΚΕΔΕ σε αυτή την προσπάθεια του Δήμου Ρόδου να συμβάλει στην αναγέννηση του τόπου μας.

Στη συνέχεια ακολούθησε συνέντευξη Τύπου και συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου.
Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι: «Η φωτιά που εξελίχθηκε σε πυρκαγιά, δεν ξεκίνησε από το δημαρχείο της Ρόδου. Δεν ξεκίνησε από το Μανδράκι για να φτάσει στα Απόλλωνα. Η θέση στα Απόλλωνα που επισκεφθήκαμε, απ’ όπου και ξεκίνησε η φωτιά στη Ρόδο, είναι 1000% δασική.
Οι περιφέρειες έχουν την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τους καθαρισμούς των ρεμάτων. Οι δήμοι έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη για τους καθαρισμούς στις εντός σχεδίου περιοχές τους. Στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές και ιδιαίτερα μάλιστα εκεί όπου εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές σε αμιγώς δασικές περιοχές, την ευθύνη δεν έχουν ούτε η περιφέρεια, ούτε ο δήμος. Η ευθύνη ανήκει 100% στη δασική υπηρεσία. Παρόλα αυτά, οι δήμοι δέχονται άδικες επιθέσεις.
Άλλωστε η σχετική νομοθετική ρύθμιση (ΚΥΑ υπ’ αριθμ. 181752/2052) αναφέρει ρητά ότι “η ευθύνη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της καταστολής των πυρκαγιών καθώς και την παροχή συνδρομής για τη διάσωση ατόμων και υλικών αγαθών που απειλούνται από αυτές, έχει ως μέρος της αποστολής του το πυροσβεστικό σώμα.
Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης και όλων των άλλων αρχών υπηρεσιών και φορέων, ανήκει στον επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων όχι στο δήμαρχο ή στον περιφερειάρχη.
Ο σχεδιασμός, η εισήγηση και υλοποίηση μέτρων, έργων και δράσεων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, είναι ευθύνη των δασικών υπηρεσιών”.
Επίσης ο κ. Κυρίζογλου συμπλήρωσε ότι: «Το μοντέλο και η στρατηγική αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών έχει αποδεχθεί ότι είναι λάθος. Από το 1998, είχαμε χιλιάδες στρέμματα καμένα, πάνω από 200 ανθρώπους που χάσανε τη ζωή τους σε φωτιές, χιλιάδες εκτάσεις καμένες και χιλιάδες στρέμματα περιοχών που αναδασώθηκαν, έχουν και πάλι καεί. Γι’ αυτό και χρειάζεται μία αστυνομία υπαίθρου/ μία δασική υπηρεσία επαρκώς στελεχωμένη». Τέλος είπε ότι η ΚΕΔΕ θα προμηθευτεί και θα διαθέσει στο δήμο Ρόδου από δικούς της πόρους δύο πυροσβεστικά οχήματα, ενώ θα διεκδικήσει οικονομικές ενισχύσεις για τους πυρόπληκτους δήμους μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Αντώνης Β. Καμπουράκης έθεσε τέσσερα πολύ κρίσιμα ζητήματα αναφέροντας αναλυτικότερα τα εξής: «Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες λύσεις. Ακολουθώντας συνήθεις συμβατικές διαδικασίες δεν μπορούμε να πάμε μακριά. Βάζω λοιπόν την ατζέντα τεσσάρων πολύ κρίσιμων ζητημάτων.

Να ξαναδούμε το νομοθετικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορεί ένας Δήμος να κάνει παρεμβάσεις πρόληψης στα δάση ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες. Κάνουμε πρόληψη και μάλιστα πάνω από τις δυνάμεις μας. Αρκεί να σας πως ότι για το 2023 ο Δήμος μας έχει επιχορηγηθεί για δράσεις πυροπροστασίας με 280.000 ευρώ. Διέθεσε όμως, από ίδιους πόρους, 1.157.363 ευρώ. Κάναμε δηλαδή πέντε φορές παραπάνω από αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε με βάση τους πόρους που πήραμε. Αν αυτό δεν είναι αρκετό πρέπει να δούμε ξανά τα περιθώρια που έχουμε για να κάνουμε τα περισσότερα που πρέπει.

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, και να ενισχυθεί με πόρους ο Δήμος για να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι πόροι μας δεν είναι απεριόριστοι και παρ’ όλα αυτά συνεχώς ενισχύουμε την άμυνά μας. Ακούω και κριτικές για κάποια οχήματα που ήρθαν στη Ρόδο και λένε ορισμένοι τι να τα κάνουμε τώρα; Μα αυτά τα οχήματα δεν είναι για να σβήνουν φωτιές είναι για να προλαμβάνουν τις αναζωπυρώσεις.

Τρίτον, η αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος. Το ζήσαμε στη Ρόδο και είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα για όλη τη χώρα. Απαιτείται όμως καλύτερος συντονισμός, αναβαθμισμένος εξοπλισμός, διαρκής υποστήριξη. Άμεσα πήραμε ως Δήμος Ρόδου την πρωτοβουλία της δημιουργίας Ηλεκτρονικού Μητρώου Πολιτικής Προστασίας Ρόδου. Για να καταγράψουμε το δυναμικό μας, να ξέρουμε ποιος μπορεί να κάνει τι και να πετύχουμε τον καλύτερο δυνατό συντονισμό με τις δημοτικές υπηρεσίες. Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό μέσω του Μητρώου να διασφαλίσουμε και την εκπαίδευση των εθελοντών. Οι άνθρωποι αυτοί με αυταπάρνηση και γενναιότητα σε πολλές περιπτώσεις ρισκάρουν τη ζωή τους, πρέπει να έχουν την υψηλότερη δυνατή εκπαίδευση.
Επιπλέον, θα πρόσθετα πως σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εξετάσουμε και το πλαίσιο για την αξιοποίηση της εθνοφυλακής. Μια φωτιά σαν κι αυτή που ζήσαμε είναι εκ των πραγμάτων θέμα εθνικής ασφάλειας.

Τέταρτο σημείο πρέπει να είναι η παραδοχή πως με το υφιστάμενο νομοθετικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο δεν γίνεται να αντιμετωπίσουμε έναν ασύμμετρο πόλεμο και τις συνέπειές του. Με απλά παραδείγματα. Μπορώ να πάω στην παραλία της Γλύστρας, για την οποία είχαμε δεχτεί και τόση κριτική πριν την πυρκαγιά, για να καθαρίσω ότι άφησε πίσω της η φωτιά; Όχι δεν μπορώ. Είναι περιοχή ευθύνης της ΕΤΑΔ. Μπορώ να πάω να κάνω φυτεύσεις στα πρανή των κεντρικών δρόμων; Όχι δεν μπορώ. Είναι στην ευθύνη της περιφέρειας. Μπορώ να πάω να καθαρίσω δασικές εκτάσεις ή ιδιωτικές περιουσίες; Όχι δεν μπορώ. Μπορεί για τον πολίτη που δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει όλη τη νομοθεσία, ο δήμος να είναι υπεύθυνος για όλα. Όμως δεν είναι. Εμείς δεν λέμε να μην είναι. Εμείς λέμε δώστε μας το πλαίσιο και τους πόρους για να κάνουμε αυτό που ζητούν οι πολίτες. Αλλιώς πως θα ανασυγκροτήσουμε το νησί μας; Πως θα ενισχύουμε την άμυνά του απέναντι σε πρωτοφανείς υβριδικές απειλές;

Σε αυτό το σκεπτικό που σας ανέπτυξα ζητάμε την υποστήριξη της ΚΕΔΕ και του Προέδρου της που μας τιμά σήμερα με την επίσκεψή του, πιστεύοντας ότι εκφράζουμε τον αγώνα και τις αγωνίες όλου του αυτοδιοικητικού κόσμου. Επιπλέον, θα προσπαθήσω να έχω άμεσα μια συνάντηση με την Υπουργό Εσωτερικών, την κα. Κεραμέως προκειμένου σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να δώσουμε εξαιρετικά τολμηρές και ρεαλιστικές απαντήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα