Στη Νίσυρο θερινό σχολείο για την κλιματική αλλαγή από το τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ

Στην ευαισθητοποίηση και τη δράση για την προστασία των ωκεανών είναι αφιερωμένη η 8η Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

Το 3ο Θερινό Σχολείο με θέμα ‘Κλιματική Αλλαγή και Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις’ διοργανώνει στη Νίσυρο το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών. Στην ευαισθητοποίηση και τη δράση για την προστασία των ωκεανών είναι αφιερωμένη η 8η Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών.

Οι ωκεανοί καλύπτουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της γης, περιλαμβάνοντας το 97% του νερού της και αποτελούν πηγή ζωής και πόρων για ολόκληρο τον πλανήτη. Η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει τη σημασία της προστασίας και της βιώσιμης διαχείρισης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Ο ρόλος, που παίζουν οι ωκεανοί στο κλιματικό σύστημα είναι πολυδιάστατος και περίπλοκος. Ο ωκεανός παράγει και ελευθερώνει ενώσεις – συμπεριλαμβανομένων και των υδρατμών – που διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα, απορροφά και διαλύει το διοξείδιο του άνθρακα στο θαλασσινό νερό και λειτουργεί ως ψύκτρα.

Η δράση του ΕΚΠΑ στη Νίσυρο

Το Υποψήφιο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Νισύρου και το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α., υπό την επιμέλεια του Καθηγητή κ. Παναγιώτη Νάστου και της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας κ. Παρασκευής Νομικού, συμμετέχει ενεργά σε δράσεις προώθησης και τιμής αυτής της σημαντικής ημέρας. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών, διοργανώνει μια σειρά από εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού.

Μία από τις κύριες δράσεις είναι η διοργάνωση του 3ου θερινού σχολείου στη Νίσυρο με θέμα Κλιματική Αλλαγή και Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις το οποίο διεξάγεται από 2 Ιουνίου έως 9 Ιουνίου 2024. Στο σχολείο συμμετέχουν 22 μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες και εστιάζει στην εκπαίδευση σχετικά με τις φυσικές διαδικασίες, τους κλιματικούς κινδύνους και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που επηρεάζουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και το προσωπικό των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νερό, Βιόσφαιρα και Κλιματική Αλλαγή» και «Επιστήμες Γης και Περιβάλλον» συμμετείχαν, επίσης, σε δράσεις καθαρισμού παραλίας στη Νίσυρο. Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε στην παραλία των Χοχλάκων και περιελάμβανε τη συλλογή και καταμέτρηση απορριμμάτων, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης και στην προώθηση της βιωσιμότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών υπενθυμίζει ότι όλοι έχουμε ρόλο στη διατήρηση της υγείας των ωκεανών. Η συμμετοχή του Ε.Κ.Π.Α. στις παραπάνω δράσεις αναδεικνύει τη δέσμευση της ακαδημαϊκής κοινότητας στην προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα