Στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, στο Ντουμπάι, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος

Στην 28η ετήσια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, COP28, που διεξάγεται στο Dubai, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, συμμετέχει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Οι εργασίες της θα λήξουν στις 12 Δεκεμβρίου.

Όπως ο ίδιος ανακοίνωσε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στα social media:

Στην διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, COP28, που διεξάγεται στο Dubai, βρισκόμαστε σήμερα για να μιλήσουμε για το παράδειγμα του Νοτίου Αιγαίου. Για τις πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν από νησιά μας και τα αποτελέσματα τους ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο.
Ναι, στα νησιά μας έγινε δουλειά. Πολλή δουλειά και με σπουδαία αποτελέσματα. Σε αυτή την παγκόσμια αγωνία συμμετέχουμε, και αυτή την φορά όχι με λόγια και προθέσεις.
Mε το πρόγραμμα “Just go Zero” της Τήλου, το πρόγραμμα “GR-Eco Islands” που ξεκίνησε από την Χάλκη, το “e-Μοbility on demand” της Αστυπάλαιας και το “The Rhodes Co-Lab” της Ρόδου.
Σήμερα, το ειδικό θέμα συζήτησης είναι η πορεία μετάβασης σε περιβάλλον μηδενικών απορριμμάτων, ένας εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος που έγινε πραγματικότητα σε ένα νησί μας και μιλάει για αυτό, πραγματικά όλος ο πλανήτης. Στην νησάρα Τήλο, όπου μαζί με τον Δήμο Τήλου και την ελληνική εταιρεία που εξάγει τεχνογνωσία Polygreen, το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Για όλο τον κόσμο, απο το Νότιο Αιγαίο✌️

 

Ποιες είναι οι προσδοκίες από την COP28;

Σύμφωνα με το energia.gr, η Προεδρία έχει περιγράψει τέσσερις βασικούς στόχους για φέτος, παράλληλα με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων:

-Ταχεία προώθηση μιας δίκαιης, ομαλής και ισότιμης ενεργειακής μετάβασης.
Καθορισμός της χρηματοδότησης του κλίματος.

-Η τοποθέτηση της φύσης, της ζωής και των μέσων διαβίωσης στο επίκεντρο της δράσης για το κλίμα.

-Κινητοποίηση για την πιο περιεκτική COP μέχρι σήμερα.

-Επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης θα είναι το κύριο θέμα, καθώς οι χώρες παραμένουν διχασμένες ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της μη βιώσιμης χρήσης ορυκτών καυσίμων στον κόσμο.

Η ΕΕ θα πιέσει για μια παγκόσμια πρώτη συμφωνία  που θα αφορά στη σταδιακή κατάργηση της “αμείωτης” παγκόσμιας χρήσης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αντιθετες αναμένεται να είναι  χώρες  μεγάλοι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων, όπως η Σαουδική Αραβία, καθώς και οι αναπτυσσόμενες χώρες που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα για την ανάπτυξη των οικονομιών τους.

Ασκείται επίσης  πίεση για μια συμφωνία που θα τριπλασιάσει την παγκόσμια δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα διπλασιάσει τον ρυθμό με τον οποίο βελτιώνεται η ενεργειακή απόδοση έως το 2030. Αυτό είναι λιγότερο διχαστικό από τα σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, ωστόσο ορισμένοι -συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ- δήλωσαν ότι δεν θα δεσμευτούν για το ένα χωρίς το άλλο.

Η ανάγκη για μια φιλόδοξη συμφωνία θα υπογραμμιστεί από τον πρώτο παγκόσμιο απολογισμό στην αρχή της συνόδου κορυφής. Αυτή η “κάρτα αναφοράς” για την πρόοδο του κλίματος θα δείξει πόσο απέχουν οι χώρες από την τήρηση των δεσμεύσεών τους βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ολη η διαδικασία  να διορθώσει την πορεία των σχεδίων των χωρών για το κλίμα, ώστε να επανέλθει ο κόσμος σε σωστή τροχιά. Υπενθυμίζουμε ότι η χρηματοδότηση ζημιών και απωλειών κυριάρχησε στις συζητήσεις της COP27 – με τη συμφωνία για τη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου να γιορτάζεται ως σημαντική νίκη πέρυσι.

Νωρίτερα αυτό το μήνα συμφωνήθηκε στο Αμπού Ντάμπι ένα πρωτοποριακό σχέδιο για το Ταμείο Χρηματοδότησης των δράσεων και η απόφαση θα εγκριθεί επίσημα στην COP28 την επόμενη εβδομάδα. Βασίζεται στην Παγκόσμια Τράπεζα που ενεργεί ως μεσάζων για τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων και των χρονοδιαγραμμάτων γύρω από τη διανομή των κεφαλαίων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα συμφωνήθηκε στο Άμπου Ντάμπι ένα πρωτοποριακό σχέδιο για το ταμείο και η απόφαση θα εγκριθεί επίσημα στην COP28 την επόμενη εβδομάδα. Βασίζεται στην Παγκόσμια Τράπεζα που ενεργεί ως μεσάζων για τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων και των χρονοδιαγραμμάτων γύρω από τη διανομή των κεφαλαίων. Αυτό ήταν ένα αμφιλεγόμενο σημείο για τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου που φοβούνται την έλλειψη εκπροσώπησης και συμμετοχής στη διαδικασία ή πιθανές προκαταλήψεις. Οι ΗΠΑ διατύπωσαν επίσης κάποιες αντιρρήσεις για τη συμφωνία σχετικά με το αν οι συνεισφορές για απώλειες και ζημιές θα είναι εθελοντικές ή όχι.

Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει μια “σημαντική” συνεισφορά στο ταμείο κατά την CO28 – ελπίζοντας ότι θα ενθαρρύνει και άλλους μεγάλους ιστορικούς ρυπαντές να πράξουν το ίδιο.

Το “βαθύ χάσμα” μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών βλέπει τη συνάντηση του ταμείου ζημιών να μην επιτυγχάνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα