Κυκλοφοριακή Βία στη Ρόδο: Καμπανάκι κινδύνου από τον πρόεδρο των Εκπαιδευτών Οδηγών – «Δεν πάει άλλο!»
Με την τουριστική περίοδο να έχει ξεκινήσει δυναμικά και τη Ρόδο να υποδέχεται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες, το κυκλοφοριακό πρόβλημα και τα τροχαία ατυχήματα επιστρέφουν με οξύτητα στην επικαιρότητα.
Στο επίκεντρο βρίσκονται πλέον φαινόμενα «κυκλοφοριακής βίας» και «μπούλινγκ στους δρόμους», όπως τα χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών Δωδεκανήσου, κ. Στέφανος Πορτσέλλης, σε συνέντευξή του στον Real Voice 99.5 και την εκπομπή «Δημοσιογραφικές Βολές» με τον Γιάννη Μηνατσή και τη Δέσποινα Κουλούμπρη.
Πορτσέλλης: «Μόνιμος σχεδιασμός για τη Ρόδο – Δεν πάει άλλο»
Την ανάγκη άμεσης εκπόνησης ενός διαχρονικού και μόνιμου σχεδίου για το κυκλοφοριακό της Ρόδου υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών Δωδεκανήσου, Στέφανος Πορτσέλλης, ζητώντας να τεθούν σε εφαρμογή τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).
Όπως τονίζει, τα ΣΒΑΚ πρέπει να ενσωματώνουν όλες τις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης – ποδήλατα, πατίνια, Ι.Χ., ΜΜΜ – με στόχο τη βιώσιμη αποσυμφόρηση της πόλης.
«Κάθε αρχή της σεζόν μιλάμε για το κυκλοφοριακό και μετά το ξεχνάμε μέχρι τον επόμενο Μάιο. Δεν πάει άλλο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Επισημαίνει ότι οι δρόμοι δεν μπορούν να επεκταθούν, ενώ η κυκλοφορία διαρκώς αυξάνεται λόγω του τουρισμού και των οχημάτων. Παράλληλα, ασκεί κριτική στην απραξία των τοπικών αρχών και στη διαχρονική αδυναμία εφαρμογής υπαρχόντων σχεδίων.
«Οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν χωρίς να υπολογίζεται το πολιτικό κόστος. Χρειάζεται σχεδιασμός με συνέχεια, ανεξάρτητα από ποιος θα είναι στη διοίκηση», τονίζει.
Χαρακτηρίζει τους κυκλικούς κόμβους ως θετικό μέτρο τονίζοντας ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι κόμβοι στο νησί της Ρόδου ενώ καλεί σε οριστική λύση για το πάρκινγκ στο κέντρο, που – όπως λέει – έχει μετατραπεί σε ένα ατελείωτο πάρκινγκ.
Οδική αναρχία και απουσία σεβασμού
Ο κ. Πορτσέλλης περιγράφει μια καθημερινότητα στους δρόμους της Ρόδου όπου κυριαρχεί η επιθετικότητα, η αδιαφορία για τον ΚΟΚ και η απόλυτη έλλειψη σεβασμού στους ευάλωτους χρήστες του δρόμου — όπως μαθητευόμενοι οδηγοί, ποδηλάτες και πεζοί.
«Όταν όλοι παραβιάζουν τον ΚΟΚ χωρίς συνέπειες, η παρανομία παύει να θεωρείται μεμπτή. Η ατιμωρησία ενισχύει την αντίληψη ότι οι νόμοι είναι προαιρετικοί», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Καμία ανοχή στην ατιμωρησία – Η παρανομία έγινε κανονικότητα
Ο πρόεδρος των Εκπαιδευτών Οδηγών προειδοποιεί ότι η κοινωνική ανοχή στην παραβατικότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης στο κράτος δικαίου δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στους δρόμους.
«Η οδική συμπεριφορά είναι αντανάκλαση της κοινωνικής μας παιδείας. Στον δρόμο δείχνουμε ποιοι πραγματικά είμαστε ως πολίτες», τονίζει με έμφαση.
ΣΒΑΚ: Η μόνη διέξοδος για τη Ρόδο
Για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού χάους προτείνει την άμεση εκπόνηση και εφαρμογή Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), που να προάγουν εναλλακτικούς και ασφαλείς τρόπους μετακίνησης.
«Οι δρόμοι δεν μπορούν να αυξηθούν. Ο αριθμός των οχημάτων αυξάνεται. Είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε όλοι με ασφάλεια χωρίς σχεδιασμό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ΣΒΑΚ πρέπει να ενσωματώνουν:
-
Ποδήλατα και πατίνια
-
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
-
Ρύθμιση της χρήσης Ι.Χ. (ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης)
-
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις φιλικές προς τους πεζούς
Αποσπασματικά μέτρα δεν αρκούν – Ατελείωτο πάρκινγκ το κέντρο της πόλης
«Το κέντρο της Ρόδου έχει μετατραπεί σε ένα ατελείωτο πάρκινγκ. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Χρειάζεται ολιστικός σχεδιασμός».
Στοχευμένες προτάσεις για ουσιαστική αλλαγή
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών παραθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των τροχαίων και την αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου:
Υποδομές:
-
Αναβάθμιση οδικού δικτύου
-
Σήμανση, διαγράμμιση και φωτισμός
-
Νέοι κόμβοι, σύγχρονες κυκλοφοριακές μελέτες
Έλεγχος & επιτήρηση:
-
Ραντάρ, κάμερες και συστηματικοί έλεγχοι
-
Ποινές για παραβάσεις (κράνη, κινητά, ζώνες, ταχύτητα)
Εκπαίδευση:
-
Κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία
-
Καμπάνιες ενημέρωσης
-
Επανακατάρτιση οδηγών με συχνές παραβάσεις
Τεχνολογία:
-
«Έξυπνοι» δρόμοι με αισθητήρες
-
Προώθηση συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης (όπως αυτόματο φρενάρισμα)
Το μήνυμα του κ. Πορτσέλλη: «Ήρθε η ώρα για διαχρονικές λύσεις»
Κλείνοντας, ο Στέφανος Πορτσέλλης στέλνει σαφές μήνυμα προς την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση:
«Δεν πάει άλλο. Κάθε καλοκαίρι λέμε τα ίδια. Αν δεν υπάρξει στρατηγική και διαχρονική παρέμβαση, θα συνεχίσουμε να θρηνούμε ζωές και να ζούμε σε μια πόλη εγκλωβισμένη στην κίνηση και την αυθαιρεσία».
Η Ρόδος – όπως και κάθε τουριστικός προορισμός – δεν μπορεί να αντέξει άλλο την κυκλοφοριακή πίεση χωρίς σχέδιο. Η αλλαγή δεν θα έρθει με ημίμετρα, αλλά με πολιτική βούληση, παιδεία και σεβασμό στους κανόνες.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ
Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδηγών: Κυκλικοί κόμβοι – Συμβουλές για ασφαλή κυκλοφορία
Η παρουσία κυκλικών κόμβων στο οδικό δίκτυο της Ρόδου έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κορυφώνοντας αυτή την τάση φέτος τον χειμώνα. Ωστόσο, παρατηρούνται έντονες διαφωνίες σχετικά με την χρησιμότητά τους και τις προτεραιότητες που ισχύουν εντός αυτών. Πολλοί οδηγοί εκφράζουν ανησυχίες ότι η έλλειψη εμπειρίας για τον σωστό τρόπο κίνησης στους κυκλικούς κόμβους μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα και ατυχήματα, παρά να συμβάλει στην επίλυση των υφιστάμενων ζητημάτων κυκλοφορίας.
Η χρήση κυκλικών κόμβων στο οδικό δίκτυο μπορεί πράγματι να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε σχέση με τις παραδοσιακές κάθετες διασταυρώσεις. Αυτοί οι κόμβοι συμβάλλουν στη μείωση των συγκρούσεων, στην αναβάθμιση της ροής της κυκλοφορίας και στην εξοικονόμηση χρόνου. Εφόσον σχεδιαστούν και χρησιμοποιηθούν σωστά, οι κυκλικοί κόμβοι είναι πιο αποτελεσματικοί, ασφαλείς και οικονομικοί. Παράλληλα, συμβάλλουν στη μείωση της ταχύτητας των οχημάτων που εισέρχονται σε αυτούς, επιτρέποντας καλύτερη ροή και εξαλείφοντας την ανάγκη για ακριβές φωτεινές σηματοδοτήσεις. Ωστόσο, απαιτούν από τους οδηγούς καλή γνώση και κατανόηση των κανόνων προτεραιότητας και των σχετικών οδικών σημάτων. Η άγνοια ή η αδυναμία συμμόρφωσης με αυτούς τους κανόνες μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και επικίνδυνες καταστάσεις, ειδικά σε οδηγούς που από συνήθεια δεν παρατηρούν την σήμανση.
Ποια είναι όμως η διαδικασία προτεραιότητας σε έναν κυκλικό κόμβο; Πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ένας οδηγός σε αυτόν; Τι προβλέπεται από τον Κ.Ο.Κ.;
Διεθνώς, ο κανόνας είναι ότι προτεραιότητα έχει αυτός που κινείται ήδη εντός του κόμβου, μια λογική που αποτρέπει την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Στην Ελλάδα, ωστόσο, ο Κ.Ο.Κ. δεν αναφέρεται ειδικά στους κυκλικούς κόμβους. Έτσι, ισχύει το άρθρο 26 που αναφέρεται γενικά στους κόμβους. Στις παραγράφους 4 και 5, που αφορούν την προτεραιότητα, αναφέρεται ότι: «στους κόμβους η προτεραιότητα ορίζεται με κατάλληλη σήμανση. Στους κόμβους χωρίς τέτοια σήμανση, η προτεραιότητα ανήκει σε αυτόν που έρχεται από τα δεξιά». Οι κυκλικοί κόμβοι συνήθως φέρουν σήμανση που παραχωρεί προτεραιότητα σε αυτούς που κινούνται εντός τους. Έτσι, οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παρατηρούν αν στις εισόδους του κόμβου υπάρχουν σήματα STOP (οκτάγωνα : ) ή σήματα παραχώρησης προτεραιότητας (τρίγωνα με τη μύτη προς τα κάτω: ).
Σε αυτή την περίπτωση, την προτεραιότητα έχει το όχημα που κινείται εντός του κόμβου.
Έχουμε παρατηρήσει πάντως ότι οι νέοι κόμβοι που έχουν δημιουργηθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κυκλικοί κόμβοι εξοπλισμένοι με την κατάλληλη σήμανση. Επομένως οι οδηγοί που εισέρχονται σε αυτούς έχουν STOP ή πινακίδα παραχώρησης προτεραιότητας (ανάποδο τρίγωνο).
Τι πρέπει να κάνουμε όμως φτάνοντας σε έναν κυκλικό κόμβο;
1. Μειώνουμε ταχύτητα και δείχνουμε μεγάλη προσοχή.
2. Παρατηρούμε αν υπάρχει σήμανση.
3. Αποφασίζουμε έγκαιρα από ποια έξοδο του κόμβου θα βγούμε.
4. Ελέγχουμε την κυκλοφορία μέσω των καθρεπτών μας και ενημερώνουμε για τις προθέσεις μας με τους δείκτες κατεύθυνσης (φλας) του οχήματός μας.
5. Μπαίνουμε στη σωστή λωρίδα κυκλοφορίας.
6. Εναρμονίζουμε την ταχύτητά μας με την ταχύτητα της κυκλοφορίας.
7. Δίνουμε προτεραιότητα σε αυτόν που έρχεται από τα δεξιά, εκτός αν υπάρχει σήμανση που λέει διαφορετικά.
8. Εφόσον έχουμε προτεραιότητα, εισερχόμαστε στον κυκλικό κόμβο αφού βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει συμφόρηση μέσα σε αυτόν.
9. Για να βγούμε από τον κυκλικό κόμβο, ανάβουμε το δεξί φλας και μπαίνουμε στη δεξιά λωρίδα μία έξοδο πριν τη δική μας. Αν κάνουμε πλήρη κύκλο, κινούμαστε στην αριστερή λωρίδα και εισερχόμαστε στη δεξιά μία έξοδο πριν την έξοδό μας από τον κυκλικό κόμβο, ενημερώνοντας πάντα με τους δείκτες αλλαγής κατεύθυνσης (φλας).
10. Δίνουμε προτεραιότητα σε πεζούς, δικυκλιστές και στα οχήματα που επιθυμούν να εξέλθουν από τον κόμβο.
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, υπομονή και σεβασμός στους άλλους οδηγούς. Εάν λοιπόν δεν είστε σίγουροι για τη σωστή σας πορεία, καλύτερα να μειώσετε ταχύτητα και να αφήσετε τους άλλους να περάσουν πρώτοι.