Για τη γαστρονομία στη Ρόδο, αλλά και στα Δωδεκάνησα, με αφορμή την απονομή των Χρυσών Σκούφων 2025, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, αλλά και την προετοιμασία ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν, μίλησε στην εκπομπή “Μαζί στις 10” και τη Νατάσα Παμπρή, στον Real Voice 99.5, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων νήσου Ρόδου “Η Πρωτοπορία”, Σταύρος Ζουρούδης.
Όπως είπε, το επίπεδο των καταστημάτων στον κλάδο είναι πολύ υψηλό στη Ρόδο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “είμαστε πολύ υπερήφανοι για την εστίαση στο νησί”.
Σημειώνεται ότι στην 32η τελετή απονομής των Ελληνικών Βραβείων Γαστρονομίας “Χρυσοί Σκούφοι”, όπου ξεχώρισαν εστιατόρια της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τα 22 βραβεία που απέσπασε το Νότιο Αιγαίο, μόλις τα 3 είναι στα Δωδεκάνησα, καθώς βραβεύθηκαν δύο εστιατόρια στη Ρόδο κι ένα στη Λέρο.
“Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα εστιατόρια στα Δωδεκάνησα δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν προσωπικό από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να πάρουμε από την ΑΣΤΕΡ αρχιμάγειρες, οι οποίοι να αντιπροσωπεύουν κατάλληλα ένα εστιατόριο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα εστιατόριο πρέπει να έχει εξειδικευμένη κουζίνα, για να μπορέσει να προχωρήσει σε κάτι ουσιώδες. Αυτό δεν το γνώριζαν πχ στις Κυκλάδες, όταν πήγαμε στην έκθεση τροφίμων και ποτών στην Food Expo 2025.
Εμείς εδώ δουλεύουμε και με πάρα πολλά ξενοδοχεία στη Ρόδο, τα οποία επίσης χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτή τη στιγμή δεν μοιρολογούμε.
Είμαστε ένα Σωματείο το οποίο ακολουθεί την πολιτική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου, στη γαστρονομία, ο οποίος προσπαθεί να λύσει προβλήματα, χωρίς να μοιρολογεί!!! Το ίδιο κάνουμε κι εμείς. Έχουμε προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση των προβλημάτων και θυμίζω ότι η Ελλάδα έχει βγει ως πρώτη γαστρονομία παγκοσμίως”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ζουρούδης.
Εντός των τειχών της Μεσαιωνικής Πόλης, τα εστιατόρια που λειτουργούν ανέρχονται σε 110, εκ των οποίων οι 4 επιχειρήσεις είναι που δημιουργούν τα όποια προβλήματα διαχρονικά, όπως επισήμανε. Ο κ. Ζουρούδης ανέφερε ότι όπως παντού, υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί επαγγελματίες, ωστόσο το ευτύχημα είναι ότι περιορίζεται σε μικρό ποσοστό στον κλάδο, στη Ρόδο.