Στην εκπομπή “RealKos” με τον Παναγιώτη Ζουζούνη φιλοξενήθηκε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Καθαριότητας Κω, Σταμάτης Καμπουράκης, για να συζητήσει την τρέχουσα σεισμολογική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου και τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο.
Καθησυχαστικός αλλά όχι εφησυχασμένος
Ο Αντιδήμαρχος τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, υπογραμμίζοντας ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Όπως ανέφερε, οι εκτιμήσεις δείχνουν πως αν σημειωθεί σεισμός, το μέγεθός του θα κυμανθεί κοντά στα 5 Ρίχτερ, γεγονός που δεν προκαλεί άμεσο κίνδυνο για την Κω. Ωστόσο, επισήμανε πως η ετοιμότητα και η προνοητικότητα είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε απρόοπτου φαινομένου.
Συντονισμός και προετοιμασία σε τοπικό επίπεδο
Σύμφωνα με τον κ. Καμπουράκη, ο Δήμος Κω έχει ήδη πραγματοποιήσει τοπικές συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς, τις υπηρεσίες και τις εθελοντικές ομάδες, ώστε να διασφαλιστεί η ετοιμότητα σε περίπτωση σεισμού ή άλλου φυσικού φαινομένου. Ο στρατός έχει αναλάβει την ευθύνη για την εγκατάσταση καταυλισμών αν χρειαστεί, ενώ ο Δήμος είναι έτοιμος να συνδράμει με νερό, τρόφιμα και κουβέρτες. Όσον αφορά τα σημεία καταφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο κ. Καμπουράκης επεσήμανε οτι η δημοσιοποίησή τους έγινε προκειμένου ο κόσμος να γνωρίζει που θα πάει ανά περίπτωση. “Προφανώς και σε περίπτωση παλιρροϊκού κύματος θα αποφύγουμε τις παραθαλάσσιες περιοχές”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφορά σε τσουνάμι και παλιρροϊκά φαινόμενα
Ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στην πιθανότητα παλαιοϊκών φαινομένων, διευκρινίζοντας ότι σε περίπτωση συναγερμού για τσουνάμι, υπάρχουν προκαθορισμένα ασφαλή σημεία σε υψηλότερα εδάφη. Υπενθύμισε ότι το 2017 ένα μικρό κύμα 2-2,5 μέτρων είχε προκαλέσει ζημιές στο λιμάνι και σε παραλιακές επιχειρήσεις, γεγονός που καθιστά την προετοιμασία ακόμα πιο σημαντική.
Οι πινακίδες προειδοποίησης και το 112
Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η λειτουργία των προειδοποιητικών πινακίδων για τσουνάμι, οι οποίες είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας. Ο κ. Καμπουράκης εξήγησε ότι αυτές οι πινακίδες είχαν μετατραπεί σε τουριστικές ενημερωτικές οθόνες, ενώ πλέον το 112 αποτελεί το βασικό μέσο άμεσης ενημέρωσης του κοινού για φυσικές καταστροφές. Παράλληλα, ανέφερε πως το Αστεροσκοπείο Αθηνών και άλλοι επιστημονικοί φορείς διαβεβαιώνουν πως η υπάρχουσα υποδομή ενημέρωσης είναι επαρκής. “Το Αστεροσκοπείο Αθηνών και άλλοι επιστημονικοί φορείς διαβεβαιώνουν πως η υπάρχουσα υποδομή ενημέρωσης είναι επαρκής”, δήλωσε.
Σχέσεις με τις εθελοντικές ομάδες και κάλεσμα για συνεργασία
Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε ήταν η σχέση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου με τις εθελοντικές ομάδες, όπως η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων. Ο Αντιδήμαρχος δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στη συνεργασία με όλους τους φορείς, διαβεβαιώνοντας ότι ποτέ δεν απέκλεισε κανέναν. Τόνισε πως η Πολιτική Προστασία είναι συλλογική υπόθεση και πως κάθε προσφορά από εθελοντές είναι πολύτιμη. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει νέα συζήτηση για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων.
Συμπέρασμα: Σε ετοιμότητα αλλά χωρίς πανικό
Ο κ. Καμπουράκης κατέληξε πως η Κως βρίσκεται σε καλό επίπεδο προετοιμασίας για οποιαδήποτε φυσική καταστροφή, ενώ υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι πρέπει να είναι ενημερωμένοι, ψύχραιμοι και να εμπιστεύονται τους αρμόδιους φορείς. “Πολιτική προστασία είμαστε όλοι μας, κανείς δεν περισσεύει”, δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας για την ασφάλεια όλων.