Στ. Περράκης: Οι διαφορές δεν λύνονται με την παρέλευση του χρόνου, αλλά με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο – 40 χρόνια είναι πολλά (ΗΧ)

Ο Α’ Αντιπρόεδρος ΕΕΔΔΔΣ,  Καθηγητής Στ. Περράκης μίλησε στον Real Voice 99.5 και τον Τέρη Χατζηιωάννου για τις εργασίες του 4ου Συμποσίου του Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με θέμα «40 χρόνια από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του Montego Bay 1982», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στη Ρόδο, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

της Νατάσας Παμπρή

Ο κ. Περράκης, άνοιξε τις εργασίες του Συμποσίου με ομιλία για τα «40 χρόνια Σύμβασης Δικαίου Θαλάσσης: Το Σύνταγμα των Θαλασσών και των Ωκεανών στη δοκιμασία της εφαρμογής».

Αναλυτικά ο κ. Περράκης τόνισε μιλώντας στο σταθμό μας:

“Για άλλη μία φορά το Συμπόσιο μας στη Ρόδο και το Καστελλόριζο, που φέτος μπορεί να κρατάμε και το Καστελλόριζο στον τίτλο και στην καρδιά μας, αλλά για τεχνικούς λόγους δεν μπορέσαμε σήμερα να πάμε εκεί. Έχει ένα πλουραλισμό θεματολογίας πάνω σε όλα τα ζητήματα εφαρμογής και του Δικαίου Θαλάσσης που γιορτάζουμε τώρα τα 40 χρόνια από την υιοθέτηση αυτού που ονομάζουμε το Σύνταγμα των θαλασσών και των ωκεανών, δηλαδή η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας που υιοθετήθηκε το 1982, αλλά και μέσα από ένα πρίσμα μιας αξιολόγησης των προβλημάτων που τρέχουν στο πεδίο της εφαρμογής και οικουμενικά γιατί φυσικά ένα κείμενο σαν τη σύμβαση Δικαίου θαλάσσης έχει μία οικουμενικότητα και επομένως ενδιαφέρει η εφαρμογή και ο τρόπος με τον οποίον επίσης ερμηνεύεται και προσεγγίζεται και από τα Διεθνή Δικαστήρια, γιατί όπως γνωρίζουμε, έχουμε πολλά ζητήματα και πολλές τριβές με τη γειτονική μας χώρα, ακριβώς στα θέματα των οριοθετήσεων κλπ τα οποία όλα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Από την άλλη πλευρά, όχι μόνο συμβολικά, αλλά για μας ήταν πολύ ουσιαστική η παρουσία της ΠτΔ, η οποία μας έκανε την τιμή να έρθει. Είναι η πρώτη φορά που στα 40 χρόνια της εταιρείας μας, είχαμε παρουσία του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της χώρας.  Σε λίγο θα υιοθετήσουμε και μία δήλωση, ένα ψήφισμα, στο οποίο θα καταγράφουμε τις διαπιστώσεις μας πάνω σε διάφορα ζητήματα”.

Ερωτηθείς για τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτό το τριήμερο των εργασιών κι αν βρισκόμαστε σε μία σωστή κατεύθυνση στην πορεία που ακολουθεί η χώρα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Περράκης τόνισε:

“Υπάρχουν ζητήματα τα οποία αποτελούν πάντοτε πρόκληση για την ελληνική Πολιτεία. Δηλαδή η πλήρης εφαρμογή όλων των ρυθμίσεων της σύμβασης Δικαίου Θαλάσσης. Αυτό το οποίο επισημάναμε, είναι ότι θα πρέπει να μην υπάρχει μία μόνο αποσπασματική ή μερική εφαρμογή, δηλαδή δεν μπορείς να υιοθετείς συγκεκριμένα πράγματα στο Ιόνιο και να παραγνωρίζεις τον αιγαιακό χώρο. Αυτό δείχνει ότι αυτό που σου προσφέρει το Διεθνές Δίκαιο, τον κανόνα, την πρόνοια, διστάζεις να την εφαρμόσεις και για αυτό το λόγο έχει σημασία –βέβαια εξετάζοντας πάντοτε τις Συνθήκες, τις συγκυρίες, τις περιστάσεις- η εκάστοτε κυβέρνηση παίρνει με νηφάλιο τρόπο τις αποφάσεις. Αυτό που απαιτείται είναι ο σταθερός προσανατολισμός μας προς την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, γιατί όχι μόνο το Δίκαιο της Θάλασσας, γενικότερα το Διεθνές Δίκαιο στηρίζει ορισμένα από τα θέματα τα οποία μας απασχολούν, με την έννοια δηλαδή είναι δικαιώματα τα οποία τα ορίζει η σύμβαση. Η σύμβαση λέει ότι μπορείς να έχεις αιγιαλίτιδα ζώνη έως 12 ναυτικά μίλια.

Από κει και πέρα αν η οριοθέτηση της ΑΟΖ ή της υφαλοκρηπίδας είναι μία νομική διαδικασία κλπ πάλι και αυτό προβλέπεται από τα κείμενα, άρα λοιπόν είναι μία πρόκληση η Ελλάδα, η οποία σε γενικές γραμμές ακολουθεί και θέλει και όχι μόνο θέλει, αλλά και επιδιώκει την επίλυση των όποιων διαφορών και τριβών με την εξ ανατολών γειτονική μας χώρα, με έναν ειρηνικό τρόπο.

Και εδώ έρχεται και η συγκυρία: ο επιθετικός λόγος σε ρητορική από την Τουρκία, η διάθεση αναθεώρησης του αιγιακού καθεστώτος ουσιαστικά, το θέμα της αμφισβήτησης κυριαρχίας νησιών σε συνδυασμό με δήθεν αποστρατικοποίηση τους. Είναι ζητήματα τα οποία δεν πρόκειται να λυθούν, παρά μόνο εάν φτάσουμε σε μία θέση ξεκάθαρη, είτε σε ένα Διεθνές Δικαστήριο ή μία άλλη μέθοδο που θα αποφανθεί για το τι ακριβώς υπάρχει. Μέχρι τότε οι ισχυρισμοί μπορεί να είναι έωλοι, μπορεί να είναι αβάσιμοι από την πλευρά της Τουρκίας και αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Τουρκία υιοθετεί την τελευταία διετία μία γλώσσα Διεθνούς Δικαίου και είδατε ότι υποστηρίζει ότι η Ελλάδα κάνει παραβιάσεις στον εναέριο χώρο. Αντιστρέφουν την πραγματικότητα θεωρώντας ότι τα ελληνικά αεροσκάφη τα οποία αντιμετωπίζουν τα τουρκικά στον εναέριο χώρο είναι αυτά τα οποία παραβιάζουν τις διεθνείς υποχρεώσεις.

Αυτά όλα μπορεί να είναι επιχειρήματα τα οποία να μη στέκουν, αλλά προβάλλονται και επομένως από τη μία, μία σταθερή υποστήριξη στο Διεθνές Δίκαιο και στις διαδικασίες, μία διαρκής ενημέρωση μέσω της διπλωματίας όλων των διεθνών οργανισμών και λοιπά, στο πολιτικό επίπεδο η διπλωματία η οποία πρέπει να φέρνει ενίσχυση συνεργασιών οι οποίες να φτάνουν και στη στρατιωτική συνεργασία, καλή ώρα αυτό που προκύπτει με τη Γαλλία όπως φάνηκε και από τα λεγόμενα του Προέδρου Μακρόν κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Παρίσι, ούτως ώστε να φτάσουμε κάποια στιγμή η Τουρκία, αλλά και εμείς να καταλήξουμε σε μία διαδικασία επίλυσης των διαφορών.

40 χρόνια είναι πολλά! Από τη δεκαετία του ‘70 που ξεκίνησαν οι τριβές και έγινε τότε το 1976 μία προσφυγή από την ελληνική κυβέρνηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια. Οι διαφορές δεν λύνονται με την παρέλευση του χρόνου, λύνονται συγκεκριμένα, είτε με τις μεθόδους που προβλέπουν οι πολιτικές κτλ, αλλά κυρίως με τις νομικές, όπως είναι μία προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο”, σημείωσε καταλήγοντας ο Καθηγητής κ. Περράκης.

Το Συμπόσιο ολοκληρώνεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα