Ο τρόμος των λαγοκέφαλων επέστρεψε στις ελληνικές θάλασσες. Το ψάρι που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση ή να οδηγήσει μέχρι και ακρωτηριασμό, τείνει να γίνει μόνιμο πρόβλημα στα μεσογειακά ύδατα.
Το διεθνές επιστημονικό περιοδικό Biology, φιλοξενεί στη δεύτερη έκδοσή του για φέτος, τιτλοφορούμενη «Ξένοι εισβολείς στα ύδατα και οι Επιπτώσεις τους στη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες των Οικοσυστημάτων», μια μεγάλη επιστημονική εργασία από ερευνητές πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Παλαιστίνης, της Λιβύης, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την εισβολή του λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus).
Σύμφωνα με τα δεδομένα από το 2004 έως το 2023 για την παρουσία του είδους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως συλλέχθηκαν από ειδήσεις στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, νοσοκομειακά αρχεία και προσωπικές συνεντεύξεις, έχουν καταγραφεί συνολικά 198 περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων 28 επιθέσεων και 27 θανάτων λόγω κατανάλωσης λαγοκέφαλου.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκαλύπτουν μια ανησυχητική τάση: ο αριθμός των αναφερόμενων περιστατικών αυξάνεται με τα χρόνια, πιθανόν λόγω της πληθυσμιακής αύξησης των λαγοκέφαλων και των καλύτερων εργαλείων καταγραφής. Η μελέτη σημειώνει επίσης πως τα περισσότερα περιστατικά δηλητηρίασης συνέβησαν τον χειμώνα ενώ οι επιθέσεις ήταν συχνότερες το καλοκαίρι.
ygeiamou.gr