Ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιανουάριος που έχει καταγραφεί, εκπλήσσοντας τους επιστήμονες που περίμεναν ότι ο ψυχρός καιρικός κύκλος γνωστός ως La Niña στον τροπικό Ειρηνικό θα βάλει φρένο σε σχεδόν δύο χρόνια ρεκόρ στις θερμοκρασίες.
Ο Ιανουάριος κατατάχθηκε ως ο τρίτος πιο ζεστός μήνας παγκοσμίως, με θερμοκρασία επιφανειακής ατμόσφαιρας 13,23° C ή 1,75° C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο -σύμφωνα με την υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.
Η εξέλιξη αυτή, παρά την εμφάνιση της La Niña τον Δεκέμβριο, αναμένεται να τροφοδοτήσει τις ανησυχίες ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται, σε μια εποχή που χώρες όπως οι ΗΠΑ αποσύρουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών.
Ο Bill McGuire, ομότιμος καθηγητής γεωφυσικών και κλιματικών κινδύνων στο UCL, είπε ότι τα δεδομένα του Ιανουαρίου ήταν «εκπληκτικά και ειλικρινά τρομακτικά», προσθέτοντας: «Με βάση τις πλημμύρες της Βαλένθια και τις τεράστιες πυρκαγιές του Λος Άντζελες, δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία ότι έφτασε η επικίνδυνη κλιματική καταστροφή. Ωστόσο, οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται».
Η Samantha Burgess, επικεφαλής για το κλίμα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού, που επιβλέπει το Copernicus, είπε ότι ο Ιανουάριος ήταν «άλλος ένας εκπληκτικός μήνας, συνεχίζοντας τις θερμοκρασίες-ρεκόρ που παρατηρήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, παρά την ανάπτυξη της La Niña».
Το Copernicus διαπίστωσε ότι η Ευρώπη είχε βιώσει τον δεύτερο θερμότερο Ιανουάριο στην ιστορία, παρά τις θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου σε ολόκληρη την Ισλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη βόρεια Γαλλία και τμήματα της Σκανδιναβίας.
Η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας παγκοσμίως ήταν 20,78° C, η δεύτερη υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί για τον μήνα μετά τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Αν και ο κεντρικός ισημερινός Ειρηνικός είχε γίνει πιο ψυχρός, οι θερμοκρασίες ήταν «ασυνήθιστα υψηλές σε πολλές άλλες ωκεανικές λεκάνες και θάλασσες», είπαν οι επιστήμονες.
Το καιρικό φαινόμενο La Niña που εμφανίζεται στη φύση έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερες θερμοκρασίες παγκοσμίως, ενώ οι θερμοκρασίες αυξάνονται κατά την αντίθετη φάση του El Niño.
Το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί, με την παγκόσμια μέση θερμοκρασία να αυξάνεται κατά 1,5° C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
euro2day.gr