Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, 2024

99.5

LIVE

Σoφία Βούλτεψη: Όταν κλείνουν τα σύνορα στην Ευρώπη ανοίγει κάποια πόρτα φρενοκομείου (audio)

«Όταν κλείνουν τα σύνορα στην Ευρώπη ανοίγει κάποια πόρτα φρενοκομείου» τόνισε η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, για την αλλαγή στάσης της Γερμανίας στο μεταναστευτικό, όπως προμηνύουν οι πρόσφατες αποφάσεις της.

Αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος απ’ όλους τους κινδύνους είναι να βρεθεί η Γερμανία απομονωμένη και αντιμέτωπη με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με την κ. Βούλτεψη.

«Θέλω να πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ηγέτες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα προσπαθήσουν να πείσουν τη Γερμανία ότι αυτό που κάνει δεν είναι μόνο ότι βλάπτει τη Σένγκεν, την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και εμπορικών ειδών, υπηρεσιών και τροφίμων και οτιδήποτε με αποτέλεσμα να την καταργεί και με αποτέλεσμα μείωση του ΑΕΠ της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ιστορία μάς δείχνει ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην Ευρώπη και η ιστορία δείχνει ότι η Γερμανία πρέπει να είναι πάντα κομμάτι της ενωμένης Ευρώπης και να μην απομονώνεται και να μην αντιδρά σπασμωδικά» υπογράμμισε η υφυπουργός.

Σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων δέκα χρόνων κατά διαστήματα κλείνουν κάποιες χώρες στα σύνορα με τις υπόλοιπες, ανέφερε η κ. Βούλτεψη,
«Η Δανία για παράδειγμα τα έχει κλειστά από το 14, έχουν κλείσει, η Αυστρία με τη Σλοβακία, η Γερμανία με την Αυστρία από το 15, η Τσεχία με τη Σλοβενία, γίνεται ένας τέτοιος μύλος. Αυτό επιτρέπεται μόνο για έξι μήνες, πρέπει να είναι αναλογικό, να υπάρχει πολύ σοβαρή αιτία, να είναι αυστηρά για έξι μήνες. Όλες οι χώρες τα τελευταία 10 χρόνια βρίσκουν διαφορετικούς λόγους για να κλείνουν εδώ και εκεί τα σύνορα. Πότε είναι η τρομοκρατία, πότε είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, πότε είναι γιατί έγινε η βεβήλωση του Κορανίου σε μια χώρα και φοβούνται. Η Γερμανία τώρα, η οποία ήδη έχει ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία από το 2015 και ήδη είχε ελέγχους στα σύνορα με την Πολωνία, την Τσεχία και την Ελβετία από το 2023, ουσιαστικά γίνεται μία περίκλειστη χώρα, βλάπτοντας την οικονομία της. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι περίκλειστη. Άρα ουσιαστικά η Γερμανία βλάπτει την ίδια της την οικονομία. Έχει υπολογιστεί ότι αν η Σένγκεν δεν υπήρχε, θα είχαμε μειωμένο ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 230 δις» επισήμανε η κ. Βούλτεψη.

«Αυτά που κλείνει είναι τα χερσαία σύνορα. Αυτοί οι οποίοι φεύγουν από εμάς για την Γερμανία ή για την Ολλανδία ή όπου αλλού θέλουν φεύγουν νομίμως» σημείωσε στη συνέχεια, τονίζοντας πως η χώρα μας είναι πύλη εισόδου με θάλασσα ενώ η Γερμανία έχει τη δυνατότητα να κλείσει τα δικά της. «Είναι άνισο. Τι να κάνουμε, να βάλουμε να βάλουμε φρεγάτες στις συνοριακές γραμμές; Δεν είναι λογικά πράγματα αυτά. Στο τέλος θα καταργήσουμε και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα. Άρα λοιπόν, εμείς δεν το κάνουμε αυτό. Φυλάμε τα σύνορά μας από τους διακινητές και από όποιον επιθυμεί και επιδιώκει να τα παραβιάσει. Η Γερμανία κλείνει λοιπόν τα σύνορά της. Ουσιαστικά κλείνει τα σύνορα για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών και ανθρώπων. Αυτό το παράδοξο είναι ότι το κάνει ενώ προηγουμένως έχει καταφέρει να γίνει ο μεγαλύτερος πόλος έλξης για τους μετανάστες με τα επιδόματα, ιθαγένειες, άδειες διαμονής σε όλους όσους είχαν πάει εκεί το 15-16» συμπλήρωσε. «Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο κάνει ουσιαστικά παραβιάζει το ίδιο της το Σύνταγμα που λέει ότι η Γερμανία προσφέρει άσυλο σε όποιον προσέρχεται -αυτό είναι αντιστάθμισμα της παλιάς ιστορίας, πριν από ογδόντα χρόνια– εάν δικαιούται ή όχι να είναι στη χώρα, θα το αποφασίσει εντός των συνόρων της» συνέχισε η υφυπουργός.

Και όλα αυτά έρχονται μετά την επίθεση στο Ζόλινγκεν και το εκλογικό αποτέλεσμα στη Θουριγγία, αν και σύμφωνα με την κ. Βούλτεψη ήταν αναμενόμενο το ποσοστό της ακροδεξιάς εκεί.

«Το 94 η Ανατολική Γερμανία, οι ακροδεξιοί οι πρώτοι, που ήταν και ναζί κι αυτοί, δεν είχαν ούτε 3%, δεν είχαν ούτε το όριο του 5% που έχει η Γερμανία και ξαφνικά έχει πάει στο 56 και 60. Αυτό είναι οι μετανάστες; Με συγχωρείτε, στην Ανατολική Γερμανία δεν υπάρχουν μετανάστες, στη Θουριγγία δεν υπάρχουν μετανάστες. Μετανάστες γίνονται οι νέοι της Ανατολικής Γερμανίας διότι η Γερμανία δεν έκανε ποτέ πραγματική σύγκλιση μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Και οι νέοι φεύγουν πρώτα για να βρουν εργασία στη δυτική, εσωτερική, δηλαδή μετανάστευση στη Γερμανία και δεύτερον, γιατί δεν αντέχουν άλλο την άνοδο της AFD και πηγαίνουν αλλού» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η Γερμανία για να κάνει τις μεγάλες κυβερνήσεις συνασπισμού έκανε συνεχώς παραχωρήσεις στο μεταναστευτικό. Η Μέρκελ και οι Χριστιανοδημοκράτες έκαναν παραχωρήσεις στους σοσιαλιστές που πιέζονταν από την αριστερή τους πτέρυγα, σηκώνονταν οι Χριστιανοκοινωνιστές του Ζεεχόφερ και έλεγαν, όχι, να επανέλθει το Δουβλίνο. Η Ελλάδα είχε εξαιρεθεί από το Δουβλίνο από το 11 λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Τσίπρας για να κάνει κυβέρνηση η κυρία Μέρκελ, την εξυπηρέτησε το 2017 και ήρθε και μας είπε δεν πειράζει και αν γίνουν μερικές επιστροφές συμβολικά δεν θα πάθουμε και τίποτα και έτσι επανενεργοποιήθηκε το Δουβλίνο επί ΣΥΡΙΖΑ, να μην το ξεχνάμε αυτό, αλλά δεν μπορεί η Γερμανία, η οποία έχει τις πιο ισχυρές και καλοταϊσμένες, δικές της ΜΚΟ, που με δικά της πλοία και με δικές τους σημαίες μεταφέρουν κόσμο στην Λαμπεντούζα, να κάνει αυτή την ιστορία» συμπλήρωσε η κ. Βούλτεψη.

«Εμείς θα έχουμε τις συμμαχίες μας γιατί αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι Γερμανοί μας κατηγορούν για τις δευτερογενείς ροές. Εμείς τους απαντάμε χρόνια τώρα ότι δεν πρόκειται για δευτερογενείς ροές. Είναι πρωτογενείς, έρχονται σε εμάς γιατί είναι θάλασσα και πατάνε σε ευρωπαϊκό έδαφος. Έχουμε υποστεί όλο το βάρος των καταγραφών, του ασύλου, των ελέγχων, των δακτυλοσκοπήσεων, της φιλοξενίας. Αυτό είναι άδικο. Άρα αυτοί λοιπόν που ταξιδεύουν νομίμως πρέπει να μπουν στη χώρα. Πιστεύω ότι με κάποιο τρόπο η Ευρώπη θα παρέμβει και θα τους εξηγήσει και είναι το σωστό, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει» τόνισε η κ. Βούλτεψη καταλήγοντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα