Σ. Ζαχαράκη: Οι προγραμματισμένες πτήσεις στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα είναι αυξημένες +15% σε σχέση με το 2019

Στην ιδιαίτερη δυναμική με την οποία ξεκίνησε η φετινή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για συνέχεια της περσινής χρονιάς, όπου οι επιδόσεις του τουρισμού ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

«Το 2022 ο τουρισμός ξεπέρασε κάθε προσδοκία φτάνοντας, παρά τις παγκόσμιες κρίσεις, τα έσοδα του 2019 με την καλύτερη επίδοση στην ιστορία μας στις τρεις μεγαλύτερες αγορές μας – Βρετανία Γερμανία, Γαλλία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Δίνοντας το στίγμα της νέας σεζόν του 2023 η κυρία Ζαχαράκη στάθηκε στις επιδόσεις του Ιανουαρίου, αναφέροντας ότι τα έσοδα σημείωσαν αύξηση 72% και οι αφίξεις 86% σε σχέση με το 2022. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου καταγράφηκε αύξηση 51% -σε σχέση με πέρυσι- στα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ συνολικά για τη φετινή χρονιά «οι προγραμματισμένες πτήσεις υπολογίζονται σε 15% παραπάνω από το 2019, πριν την πανδημία».

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις της για τις ερχόμενες εκλογές η κυρία Ζαχαράκη σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχοντας αναλάβει την ευθύνη για τη διόρθωση των διαχρονικών παθογενειών του παρελθόντος στο σιδηρόδρομο -και όχι μόνο- θα συνεχίσει την παραγωγή κυβερνητικού έργου μέχρι και την ημέρα των εκλογών. Και στις εκλογές, όπως σημειώνει, θα διεκδικήσει την ψήφο των Ελλήνων πολιτών βασιζόμενη σε αυτό το συνολικό έργο, αλλά και στην αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της στη αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, πολλές από τις οποίες βρίσκονται μπροστά μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Σοφίας Ζαχαράκη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Κώστα Χαλκιαδάκη

ΕΡ: Πως κρίνετε την τουριστική χρόνια του 2022 και τι προσδοκάτε για την τρέχουσα;

Η φετινή χρονιά ξεκινά με ιδιαίτερη δυναμική, σε συνέχεια άλλωστε και της περσινής. Το 2022 ο τουρισμός ξεπέρασε κάθε προσδοκία φτάνοντας, παρά τις παγκόσμιες κρίσεις, τα έσοδα του 2019, με την καλύτερη επίδοση στην ιστορία μας στις τρεις μεγαλύτερες αγορές μας – Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία. Είχαμε, επίσης, επέκταση της σεζόν, αλλά και αυξημένο ρόλο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο ελληνικό τουριστικό πακέτο.

Φέτος τον Ιανουάριο τα έσοδα σημείωσαν αύξηση 72% και οι αφίξεις 86% σε σχέση με το 2022. Το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου είχαμε αύξηση 51% σε σχέση με πέρυσι στα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ συνολικά για τη φετινή χρονιά οι προγραμματισμένες πτήσεις υπολογίζονται σε 15% παραπάνω από το 2019, πριν την πανδημία.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πλέον υπάρχει και μία ακόμα πιο ποιοτική υποδομή φιλοξενίας: τα τελευταία τέσσερα χρόνια δημιουργήθηκαν 200 νέες 5στερες μονάδες (αύξηση 35%), άλλες τόσες 4στερες και δημιουργούνται συνεχώς νέες. Όμως δεν υπάρχει καμία επανάπαυση. Σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, τόσο το υπουργείο όσο και ο κλάδος εργάζονται συνεχώς ώστε να έχουμε φέτος την καλύτερη τουριστική χρονιά στην ιστορία μας.

ΕΡ: Ποια ήταν η πιο δύσκολη πρόκληση που διαχειριστήκατε ως υφυπουργός Τουρισμού;

Οπωσδήποτε ήταν η αντιμετώπιση του τεράστιου πλήγματος της πανδημίας στον τουρισμό και η αναγκαιότητα της ταχύτερης δυνατής ανάκαμψης. Τον Ιανουάριο του 2021 όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, οι προβλέψεις ήταν εξαιρετικά δραματικές αλλά πολύ σημαντική η δουλειά που είχε προηγηθεί στο υπουργείο Τουρισμό με τα πρωτόκολλα για την επανεκκίνηση, αλλά και την κρίσιμη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το ψηφιακό πιστοποιητικό και τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας.

Επιπλέον, και στο κομμάτι της τουριστικής εκπαίδευσης ελήφθησαν γρήγορα αποφάσεις για να μη χαθούν ώρες μαθημάτων και να λειτουργήσει τηλεκπαίδευση στο σύνολο των σχολών μας. Παρ’ όλα αυτά το σύνολο του κλάδου, με σκληρή δουλειά, σχέδιο και επιμονή, κατάφερε να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα στο ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού το 2021, που οδήγησε τη χώρα μας στην κορυφή της ευρωπαϊκής τουριστικής ανάκαμψης και άνοιξε το δρόμο για την ακόμα υψηλότερη επίδοση το 2022. Χάρη σε αυτές τις επιτυχίες μπορούμε πλέον το 2023 να μιλάμε για ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στη νέα παγκόσμια τουριστική αγορά που διαμορφώνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα