Σ. Βούλτεψη στον RV για το μεταναστευτικό: Πρέπει επιτέλους η ΕΕ να καθορίσει ποιος είναι ο ρόλος του Frontex. Τουλάχιστον ως προς την φύλαξη, δεν μπορεί να είμαστε εμείς κατηγορούμενοι (audio).

"Ο κίνδυνος της ριζοσπαστικοποίησης συνιστά τη  μεγαλύτερη απειλή για την Ειρήνη και την Δημοκρατία" τόνισε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Στο μεταναστευτικό ζήτημα με τις αυξημένες ροές στα νησιά το φετινό καλοκαίρι, αναφέρθηκε μιλώντας στον Real Voice 99.5 και την Ρένα Παυλάκη, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη.

  • Της Νατάσας Παμπρή

Όπως είπε η κα Βούλτεψη, είναι δύσκολο το πρόβλημα στα νησιά, ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρισθεί ο ρόλος του Frontex στην επιτήρηση και φύλαξη των θαλασσίων συνόρων.

Ως προς τις δεκάδες ροές που παρατηρούνται καθημερινά πλέον στα νησιά μας και δη στα Δωδεκάνησα, η υφυπουργός σημείωσε ότι  «Πρέπει να υπάρχει σίγουρα κάποιος πρώτος χώρος για τις ανακρίσεις που κάνει το Λιμενικό Σώμα για να φεύγουν στη συνέχεια στην ενδοχώρα. Όποτε βρίσκουμε εισιτήρια στα πλοία μέσα στη σεζόν για τη μεταφορά τους από τα νησιά, τους στέλνουμε σταδιακά στην ενδοχώρα», ανέφερε η υφυπουργός, προσθέτοντας ότι θα βρεθούν και πιο ριζικές λύσεις για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

Αναφορικά με τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας η κα Βούλτεψη σημείωσε ότι είναι σε καλό επίπεδο υπουργών και σε επίπεδο επιτελών, «κάτι το οποίο πρέπει να ενισχύσουμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», είπε σχετικά, υποστηρίζοντας ότι και η Τουρκία έχει πέσει θύμα της “κουλτούρας” διακίνησης.

Στα αξιοσημείωτα που σημείωσε η υφυπουργός είναι ότι 5.500 είναι μόνο τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στις Βαλεαρίδες νήσους.

Η υφυπουργός,  αρμόδια για την Ένταξη, τους Ευάλωτους και τους Ασυνόδευτους Ανήλικους αναφέρθηκε και στον κίνδυνο εργαλειοποίησης των ευάλωτων και των νέων από το οργανωμένο έγκλημα , αλλά και στον κίνδυνο της ριζοσπαστικοποίησης, που συνιστά τη  μεγαλύτερη απειλή για την Ειρήνη και την Δημοκρατία»,  της εξτρεμιστικής δράσης και της εγκληματικότητας εξαιτίας των δραματικών διεθνών εξελίξεων, των πολλών πολεμικών μετώπων και της κλιματικής κρίσης, που προκαλούν μεγάλα προσφυγικά ρεύματα.

Αναλυτικότερα, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

Γενικά τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των διακινητών οι οποίοι μέσα από την εγκληματική δραστηριότητά τους έχουν έχουν κερδίσει πολλά χρήματα και έχουν την οικονομική άνεση να αγοράζουν τα πιο σύγχρονα μέσα (ταχύπλοα κλπ) για τη διακίνηση των μεταναστών.

Η Ελλάδα πιέζεται και από τα 4 σύνορά της από τον Έβρο μέχρι το ΝΑ Αιγαίο και από τα δυτικά που μπορεί π.χ. να ναυαγήσει σε περιοχή δικής μας ευθύνης. Καθίσταται πιο δύσκολη η κατάσταση.

Αν δεν γίνονταν οι αποτροπές, θα ήταν πολύ πιο δύσκολη η κατάσταση.

Έχουμε 3 ενεργούς πολέμους, εμφυλίους στην Αφρική, έχουμε πίεση, περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στον Λίβανο, είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση γενικότερα και η κλιματική κρίση εκτοπίζει ανθρώπους που μετατοπίζονται από χώρα σε χώρα. Είμαστε γεωπολιτικά στη δίνη του κυκλώνα

Πρέπει επιτέλους η ΕΕ να καθορίσει ποιος είναι ο ρόλος του Frontex. Τουλάχιστον ως προς την φύλαξη δεν μπορεί να είμαστε εμείς κατηγορούμενοι. Πρέπει η Ευρώπη να χρησιμοποιήσει τη δύναμη που έχει και για τις επιστροφές ώστε να γίνονται με αεροσκάφη του Frontex. Ελπίζω τώρα να δουλέψει ο Επιτροπος που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο που έχει αναλάβει. Έχει πέσει θύμα μιας λογικής που τον καλεί και αυτόν να απολογηθεί και όχι να κάνει την δουλειά της αποτροπής.

Έχει τρομερή κρίση στην Ισπανία. 5.500 είναι μόνο τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στις Βαλεαρίδες νήσους.

Είναι δύσκολο το πρόβλημα του μεταναστευτικού με τα νησιά. Και στα Δωδεκάνησα υπάρχουν νησιά που έχουν Κέντρα Υποδοχής (Κως και Λέρος). Πρέπει να υπάρχει σίγουρα κάποιος πρώτος χώρος για τις ανακρίσεις που κάνει το Λιμενικό Σώμα για να φεύγουν στην ενδοχώρα. Γενικά το καλοκαίρι είναι δύσκολο. Όποτε βρίσκουμε εισιτήρια στα πλοία μέσα στη σεζόν για τη μεταφορά των μεταναστών από τα νησιά τα “καπαρώνουμε”.

Θα βρούμε και πιο ριζικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Και η Τουρκία έχει πέσει θύμα της “κουλτούρας” διακίνησης. Συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας υπάρχει και σε επίπεδο υπουργών και σε επίπεδο επιτελών, το οποίο πρέπει να ενισχύσουμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα