Τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των υδατικών πόρων σε κάθε νησί που αποτελεί τουριστικό προορισμό, καταγραφής αναγκών και προβλημάτων, αλλά και δημιουργίας αποθεμάτων προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην υδροδότηση, ζητά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με πρόταση που κατέθεσε στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών.
Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι το σχέδιο αυτό πρέπει να διαμορφωθεί με βάση τις σημερινές συνθήκες και ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σαντορίνη η κατασκευή της μονάδας αφαλάτωσης έγινε με δεδομένα της προηγούμενης δεκαετίας, τα οποία έχουν ανατραπεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες αφού αυτές πολλαπλασιάστηκαν.
Παράλληλα, τα φαινόμενα λειψυδρίας που καταγράφηκαν σε πολλά νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, όπως η Λέρος, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης ανομβρίας, θέτουν ως κορυφαία προτεραιότητα την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι η υλοποίηση έργων όπως είναι τα φράγματα, αλλά και η δημιουργία και ολοκλήρωση δικτύων ύδρευσης, εκεί που ήδη έχουν κατασκευαστεί φράγματα, απαιτεί χρόνο. Αν, όμως, υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδος ανομβρίας και ενώ οι ανάγκες είναι ήδη αυξημένες και τα προβλήματα λειψυδρίας γνωστά, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα.
Επισημαίνει ότι πρέπει να αναζητηθούν λύσεις που θα είναι λειτουργικές και θα αποδώσουν άμεσα, όπως:
1ον: Η δημιουργία και αδειοδότηση μονάδων αφαλατώσεων σε κάθε νησί, με τη δυναμικότητα τους να εξαρτάται από τις ανάγκες που υπάρχουν.
2ον: Η κατασκευή μικρών, φυσικών φραγμάτων στους χείμαρρους στα νησιά για την ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα. Είναι μια παρέμβαση που δεν απαιτεί χρόνο και βαριές κατασκευές.
Αναφέρει, μάλιστα, ότι για τις δύο λύσεις μπορούν να αξιοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Απανθρακοποίησης.