Το ζήτημα της απόρριψης εισαγωγής καθηγητών παραδοσιακών και λαϊκών οργάνων στους επικείμενους πίνακες αναπληρωτών της προκήρυξης 1ΓΤ2024 λόγω μη αναγνώρισης-θεώρησης των πτυχίων τους έφερε στη Βουλή, με ερώτησή της η Μίκα Ιατρίδη.
Η βουλευτής Δωδεκανήσου, σύμφωνα με επιστολή που έλαβε από τους ενδιαφερόμενους, σημειώνει ότι πολλοί καθηγητές, για λόγους που δεν είναι στην ευθύνη τους, δεν έχουν θεωρημένα τα πτυχία με τα οποία διδάσκουν, μολονότι έχουν πενταετή και αποδεδειγμένη δράση διδασκαλίας του αντικειμένου τους και, ως εκ τούτου, αυτά δεν έχουν γίνει αποδεκτά από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας.
Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα στους επικείμενους πίνακες να είναι σίγουρο πως ορισμένοι καθηγητές δεν θα συμπεριληφθούν για τα επόμενα τέσσερα περίπου χρόνια και αποκλείονται, κατ’ αυτόν τον τρόπο από την ευκαιρία κατάταξης τους στους πίνακες αναπληρωτών για τα Μουσικά σχολεία.
Με δεδομένο ότι με το ΦΕΚ 77Β/17-1-2022, στο άρθρο 16 προβλέπεται μεταβατική διάταξη που δίνει περιθώριο πέντε ετών για την απόκτηση των θεωρημένων πτυχίων, η Μίκα Ιατρίδη προτείνει στα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, ύστερα από συνεννόηση τους, να ληφθεί υπόψη η συγκεκριμένη διάταξη ώστε όσοι καθηγητές δεν έχουν θεωρήσει τα πτυχία τους να μπορούν να συμμετάσχουν στην προκήρυξη 1ΓΤ2024.
Αναλυτικά η ερώτηση της Μίκας Ιατρίδη:
“ΕΡΩΤΗΣΗ
(6493/3.9.2024)
Προς τους Υπουργούς: Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Πολιτισμού
ΘΕΜΑ: «Απόρριψη εισαγωγής στους επικείμενους πίνακες αναπληρωτών της προκήρυξης 1ΓΤ2024 λόγω μη αναγνώρισης ορισμένων πτυχίων παραδοσιακών και λαϊκών οργάνων».
Με το ΦΕΚ 77Β/17-1-2022 η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού αναγνώρισε αρκετά πτυχία παραδοσιακών και λαϊκών οργάνων, γεγονός που χαιρετίστηκε από τους ενδιαφερόμενους ως μια σπουδαία και δίκαιη αναγνώριση των κόπων που είχαν καταβάλλει. Έκτοτε, σύμφωνα με επιστολή καθηγητών μουσικών οργάνων, δεν φαίνεται να υπήρξε κάποια επίσημη ενημέρωση για το πώς έπρεπε να κινηθούν έτσι ώστε να πιστοποιηθούν μέσω της αναγνώρισης τα συγκεκριμένα πτυχία.
Σύμφωνα με τους ενδιαφερόμενους, στο διάστημα αυτό το Υπουργείο Πολιτισμού ζητούσε από τις διευθύνσεις των ωδείων πενταετή και αποδεδειγμένη δράση του αντικειμένου των εκάστοτε καθηγητών, ώστε να σταλούν από το Υπουργείο οι αποφάσεις αναγνώρισης ως καθηγητές του εκάστοτε οργάνου.
Ωστόσο, πριν από έναν μήνα περίπου που βγήκε η προκήρυξη 1ΓΤ2024, το Υπουργείο Παιδείας ζητούσε πτυχία θεωρημένα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Σε επικοινωνία των ενδιαφερόμενων καθηγητών με το αρμόδιο Υπουργείο, έγινε η σύσταση αυτοί να υποβάλλουν κανονικά τα δικαιολογητικά για την συγκεκριμένη προκήρυξη, παραθέτοντας μαζί με τα υπάρχοντα πτυχία (μη θεωρημένα), την υπουργική απόφαση η οποία αναγνώριζε τους ενδιαφερόμενους ως καθηγητές του οργάνου που διδάσκουν.
Παρόλα αυτά, ο ΟΠΣΥΔ δεν συμπεριέλαβε τα εν λόγω πτυχία στους βασικούς τίτλους σπουδών, λόγω του ότι δεν ήταν θεωρημένα με αποτέλεσμα στους επικείμενους πίνακες να είναι σίγουρο πως ορισμένοι καθηγητές δεν θα συμπεριληφθούν για τα επόμενα τέσσερα περίπου χρόνια και αποκλείονται, κατ’ αυτόν τον τρόπο από την ευκαιρία κατάταξης τους στους πίνακες αναπληρωτών για τα Μουσικά σχολεία.
Με δεδομένο ότι υπάρχει μια μεταβατική διάταξη του άρθρου 16 στο συγκεκριμένο ΦΕΚ το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι ήδη υπάρχοντες καθηγητές έχουν μια «περίοδο χάριτος» πέντε ετών που μπορούν να χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα πτυχία τους μέχρι να αποκτήσουν τα θεωρημένα.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
Μελετάται να ληφθεί υπόψη το εν λόγω άρθρο 16 του ΦΕΚ77Β/17-1-2022 και σε συνεννόηση μεταξύ των δυο Υπουργείων να ληφθεί υπόψη η πενταετής προθεσμία για την απόκτηση των θεωρημένων πτυχίων, ώστε όσοι καθηγητές δεν έχουν θεωρήσει τα πτυχία τους να μπορούν να συμμετάσχουν στην προκήρυξη 1ΓΤ2024;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη”