Πρόταση Κόνσολα να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τις ΔΕΥΑ και τις μονάδες αφαλάτωσης των μικρών νησιωτικών δήμων

Με παρέμβασή του προς 4 Υπουργούς, αναφορικά με τη μείωση του κόστους κατανάλωσης ενέργειας για τις ΔΕΥΑ και τις μονάδες αφαλάτωσης των νησιωτικών δήμων, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, τονίζει ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, ιδιαίτερα των δυσπρόσιτων και νησιωτικών δήμων.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι το ίδιο ισχύει και για τους μικρούς νησιωτικούς δήμους που λειτουργούν μονάδες αφαλάτωσης, αφού η αφαλάτωση προϋποθέτει υψηλούς δείκτες κατανάλωσης ενέργειας, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο και θα πρέπει να καλυφθεί είτε από τους μικρούς νησιωτικούς δήμους, που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, είτε από τους καταναλωτές.

Σε νησιά όμως με λίγους κατοίκους το κόστος για τους καταναλωτές θα είναι δυσβάσταχτο και δυσανάλογο.

Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη διαμόρφωση ενός διαφορετικού και μειωμένου τιμολογίου για τις ΔΕΥΑ και τις μονάδες αφαλάτωσης, προκειμένου να ενταχθούν στις χρεώσεις του βιομηχανικού τιμολογίου αντί του τιμολογίου γενικής χρήσης, με δεδομένο ότι πρόκειται για δομές με κοινωφελή χαρακτήρα.

Η προοπτική αυτή επανέρχεται σήμερα με την αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους αφού ιδιαίτερα για τις μονάδες αφαλάτωσης των μικρών νησιωτικών δήμων το κόστος αυτό είναι αδύνατο να καλυφθεί από τους δήμους ή τους δημότες. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει αδυναμία πληρωμής προς τη ΔΕΗ κάτι που θα επιφέρει νέα προβλήματα.

Η πρόταση του Μάνου Κόνσολα, όπως κατατέθηκε στους 4 Υπουργούς , περιλαμβάνει:

1ον) Τα αντλιοστάσια και οι βιολογικοί καθαρισμοί των Δ.Ε.Υ.Α αλλά και οι μονάδες αφαλάτωσης των μικρών νησιωτικών δήμων να υπαχθούν στις βιομηχανικές δραστηριότητες , προκειμένου να τύχουν μειωμένου τιμολογίου για την ενεργειακή κατανάλωση.

2ον) Να δημιουργηθεί, εναλλακτικά, μια νέα και ειδική κατηγοριοποίηση με μειωμένη χρέωση για τις ΔΕΥΑ και τις μονάδες αφαλάτωσης, κάτι που απαιτεί έγκριση από το Υπουργείο Ανάπτυξης μετά από εισήγηση της ΔΕΗ και γνωμάτευση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

3ον) Με δεδομένο το διαρκώς αυξανόμενο ενεργειακό κόστος για τις μονάδες αφαλάτωσης των μικρών νησιωτικών δήμων, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να προχωρήσουν σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση αυτών των δήμων για να αντιμετωπίσουν μέρος του ενεργειακού κόστους;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα