Το Νοσοκομείο της Λέρου επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους, τον Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό και τους βουλευτές Δωδεκανήσου Μ. Κόνσολα, Β. Υψηλάντη και Μίκα Ιατρίδη.
- Της Νατάσας Παμπρή
Ο κ. Γεωργιάδης είχε συνάντηση εργασίας με θέμα τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος παρουσία και του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λέρου και εκπροσώπων των εργαζομένων. Στη συνέχεια, ο υπουργός συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λέρου Τιμόθεο Κωττάκη και τον Δήμαρχο Πάτμου Νικήτα Τσαμπαλάκη.
Στον απόηχο της χθεσινής σύσκεψης, ο Δήμαρχος Λέρου Τιμόθεος Κωττάκης μίλησε στον Real Voice 99.5 και την Ρένα Παυλάκη για τα όσα τέθηκαν στο τραπέζι και τι ζήτησε ο ίδιος στα άμεσα αιτήματα για ενίσχυση συγκεκριμένων ειδικοτήτων γιατρών στο νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά και τις δύο κλίνες εντατικής.
Ο κ. Κωττάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 231 ψυχικά πάσχοντες με μέσο όρο ηλικίας τα 80 έτη και υπηρετεί μόνον ένας ψυχίατρος που είναι αδύνατον να προλαβαίνει να εξυπηρετεί τόσους ασθενείς. Παράλληλα στο ΚΥΤ Λέρου φιλοξενούνται περίπου 2.000 άτομα και συνεχώς αυξάνονται…
Ο δήμαρχος Λέρου αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για την επίσκεψη του στο νησί , τόνισε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο λόγω της έλλειψης ιατρών και κυρίως των ειδικοτήτων που είναι μονήρεις. Επίσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας δύο μονάδων εντατικής θεραπείας προκειμένου να νοιώθουν όλοι οι δημότες ασφάλεια και σιγουριά.
Ο Υπουργός από τη σειρά του δεσμεύτηκε πως στο προσεχές διάστημα θα βγει η απόφαση με τα κίνητρα των ιατρών και μέσα στο Σεπτέμβρη θα ανοίξουν οι προκηρύξεις για μόνιμο και επικουρικό προσωπικό, με στόχο μέχρι το νέο έτος το νοσοκομείο μας να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.
Αναλυτικά ο κ. Κωττάκης δήλωσε στον Real Voice:
Ο υπουργός Υγείας επισκέφτηκε το Νοσοκομείο, άκουσε τα προβλήματα από τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και από το διοικητικό συμβούλιο, μετά ήρθε στο γραφείο μου. Από ότι φάνηκε κατανόησε απολύτως τα προβλήματα, κάποια στιγμή μετά την τοποθέτησή μου, μου απάντησε ότι αυτά είναι είναι θέματα που τα κατανοεί απολύτως και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα πράξει αυτά που είναι και δυνατά άμεσα να αποκαταστήσει ο υπουργός. Τα προβλήματα του συστήματος υγείας ανά την Ελλάδα τα γνωρίζουμε όλοι. Ζήτησα αυτά που ζήτησαν και οι γιατροί. Δεν μπορεί να υπάρχει νοσοκομείο που προστατεύει την υγεία της Λέρου, της Πάτμου, των Λειψών, του Αγαθονησίου, είναι 4 νησιά που απευθύνονται στο νοσοκομείο της Λέρου, δεν μπορεί να υπάρχουν μονήρεις ειδικότητες που σώζουν άμεσα ζωές. Δηλαδή δεν μπορεί να μην υπάρχει χειρουργός έστω και μία ώρα.
Υπήρξε ένα θέμα μιας εβδομάδας που δεν είχαμε χειρουργό, δεν μπορεί να υπάρχει μία θέση αναισθησιολόγου, διότι η απουσία του αναισθησιολόγου ακυρώνει και τους χρόνους του χειρουργείου. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας ακτινοδιαγνώστης διότι δεν μπορούν να βγάλουν σωστή κρίση ιατρική οι υπόλοιποι ιατροί. Άρα αυτές οι τρεις ειδικότητες δεν μπορεί να είναι μονήρεις, διότι ο ένας δεν μπορεί να δουλεύει 365 μέρες το χρόνο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, είναι ανθρωπίνως αδύνατον. Κι ένα δεύτερο όχι σε άμεσο χρόνο, αλλά να προγραμματιστεί, δύο κλίνες εντατικής. Δεν είναι τα νησιά μας μόνο μπουνάτσες, είναι και φουρτούνες που δεν μπορούμε να μετακινηθούμε, άρα είμαστε αποκλεισμένοι. Τα κατανόησε όλα. Εγώ νομίζω και το υποσχέθηκε να το κάνει είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα το κάνει: δεν θα υπάρχουν μονήρεις ειδικότητες σε αυτά σε αυτές τις ειδικότητες και εννοείται ότι πρέπει να συμπληρωθεί τουλάχιστον με έναν ακόμη ψυχίατρο διότι έχουμε 231 ψυχικά πάσχοντες και αντιλαμβάνεστε ένας ψυχίατρος δεν μπορεί να ελέγχει σωστά 231 όταν ο μέσος όρος ηλικίας πλησιάζει τα 80 έτη.
Το φθινόπωρο θα προκηρυχθούν οι θέσεις αυτές αλλά υπάρχει φόβος να μην καλυφθούν και του είπα ότι έχει το δικαίωμα ο υπουργός Υγείας με μία υπογραφή του, έναν γιατρού να τον παίρνει από το “Μεταξά” παράδειγμα και να του λέει για 60 μέρες να πας στη Λέρο. Σήμερα που μιλάμε, στο Κέντρο υποδοχής και μεταναστών στο κέντρο μεταναστών έχουμε 2.000 άτομα και προβλέπεται σύντομα ότι θα είναι 3.000. Αν κάτι συμβεί δεν μπορεί να χαθεί μία ζωή επειδή δεν έχουμε έναν χειρουργό. Είναι πολλαπλασιαστικό το θέμα αν ο μη γένοιτο υπάρχει κάποιο περιστατικό τι διαστάσεις θα πάρει…Ήταν σχεδόν ταυτόσημα τα προβλήματα που τέθηκαν στον Υπουργό και από τους γιατρούς και από μένα και νομίζω ότι θα πάνε όλα καλά, αυτή την αίσθηση έχω”.
Ο Δήμαρχος Λέρου αναφέρθηκε και στην ανάρτηση του προκατόχου του πρώην Δημάρχου Λέρου Μ. Κόλια (ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “Έφθασε δε στο σημείο όταν του είπα κόσμια ότι είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση του κόσμου, γιατί το νοσοκομείο μας υπολειτουργεί να με αποκαλέσει «λαϊκιστή» και ότι εσκεμμένα κάλεσα τον κόσμο στο νοσοκομείο για να κάνω «σόου» λέγοντας μου ότι το ίδιο έκανα και με την προσφυγική κρίση. Με αυτή την τακτική λυπάμαι αλλά μόνο λύσεις δεν μπορούν να δοθούν. Πρέπει να ντρέπεται ο Υπουργός με αυτή του την συμπεριφορά στους συμπολίτες μας που ζούν καθημερινά τα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου…), λέγοντας ότι “Δεν μπορείς να βρίζεις τον Υπουργό που τον καλέσαμε εμείς, το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου να έρθει στη Λέρο και πριν ανακοινώσει τις απόψεις του να υβρίζεται ο υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. “Ο σκοπός είναι να λυθεί το θέμα και δεν λύνεται ένα θέμα όταν πριν ακούσει και πριν δει τα θέματα του νοσοκομείου να υβρίζεται ο υπουργός από έναν πρώην δήμαρχο 13 χρόνια δεν γίνονται αυτά, δεν μπορεί να παίζει κανείς με τα προβλήματά του νοσοκομείου για να κάνει προσωπική πολιτικάντικη συμπεριφορά. Εγώ όταν το είδα ζήτησα συγννώμη από τον υπουργό όταν ήρθε…Τα προβλήματα της υγείας, είναι εθνική Ελλάδος”, είπε καταλήγοντας ο κ. Κωττάκης.