Προκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκατάσταση του Δημοτικού «Ξενοδοχείου Λέρος»

Ο Δήμαρχος Λέρου με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνει ότι σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου του Υπουργείου Πολιτισμού, καταφέραμε να προχωρήσουμε στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκατάσταση, ανάδειξη και επαναχρησιμοποίηση του Δημοτικού «Ξενοδοχείου Λέρος», μετά από πολυετή προσπάθεια όπου αντιμετωπίσαμε πολλά εμπόδια και προκλήσεις, υλοποιώντας έναν από τους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου για την πολιτιστική και αρχιτεκτονική ανάδειξή της μοναδικής αρχιτεκτονικής του νησιού.

Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωση του Δήμου Λέρου αναφέρεται:

Ο Δήμος, τα τελευταία χρόνια, με ίδια κεφάλαια προχώρησε στην επικαιροποίηση των μελετών και των τευχών δημοπράτησης που είχαν εκπονηθεί από το Δήμο μας. Επικαιροποιήθηκαν οι αρχιτεκτονικές και Η/Μ μελέτες του έργου (σχέδια και τεύχη υπολογισμών) ώστε να αποτυπώνεται η νέα χρήση του κτιρίου (πολιτιστικές χρήσεις στο ισόγειο, πωλητήριο εκμαγείων, υπαίθριος κινηματογράφος κ.λπ.) λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα νομοθεσία, ΝΟΚ, ΚΕΝΑΚ, TOTEE, και τη νομοθεσία για ΑμεΑ.

Επίσης, με την βοήθεια της Υπουργού κας Κ. Λ.Μενδώνη του Υπουργείου Πολιτισμού καταφέραμε να εντάξουμε το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 2.197.323 € για την αποκατάσταση του ιστορικού κτίριο «Ξενοδοχείο Λέρος».
Το «Ξενοδοχείο Λέρος» ανήκει στα κτίρια του οικιστικού συνόλου του Λακκιού και έχει χαρακτηριστεί με υπουργική απόφαση ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο γιατί αποτελεί αξιόλογο δείγμα Ιταλικής αρχιτεκτονικής και της εποχής του μεσοπολέμου.

Η αποκατάσταση και ανάδειξη του κτιρίου με σκοπό την επανάχρησή του, αποσκοπεί τόσο στη δημιουργία ενός πλήρους λειτουργικού και ενεργειακά αποδοτικού κτηρίου με πολιτιστικές χρήσεις στο ισόγειο και χρήση δημοτικού ξενώνα στον όροφο, όσο και στη γενικότερη ανάδειξή του ως μνημείο της μοναδικής αρχιτεκτονικής του νησιού.

Συνεπώς, το έργο αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία δημιουργώντας οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. αναδεικνύοντας την ιστορική κληρονομιά του τόπου μας, ενισχύοντας τον πολιτισμό προσελκύοντας εκδηλώσεις και καλλιτέχνες αλλά και την τουριστική προσφορά της περιοχής, προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες που θα ενισχύσουν την οικονομία της.

Ο Δήμαρχος Λέρου και οι συνεργάτες του αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι με το ζήλο, την εργατικότητα και το σεβασμό στην ιστορία μας, κατάφεραν έχοντας έτοιμες τις απαιτούμενες μελέτες να εκμεταλλευτούν τη χρηματοδότηση μέσω του ταμείου ανάκαμψης για την ολοκλήρωση Β’ φάσης των εργασιών, και όχι να προχωρήσουν σε δανεισμό επιβαρύνοντας τους συμπολίτες μας.
Ο κ. Κόλιας ευχαριστεί την Υπουργό κα Μενδώνη, τους συνεργάτες της, το Δ/ντη ΤΥ κ. Χ.Έλληνα και όλους τους υπαλλήλους του Δήμου μας, τους μελετητές και όλους όσους συνέβαλαν στη Δημοπράτηση του έργου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα