Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ: «Άμεσα στη δημοσιότητα τα νέα στοιχεία από την απογραφή πληθυσμού-κατοικιών»

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα νέα στοιχεία από την απογραφή πληθυσμού – κατοικιών σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ. Σε συνέντευξη του στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη, ο κ. Θάνος Θανόπουλος επισημαίνει ότι η απογραφή είναι μία ζωντανή διαδικασία καθώς δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης των στοιχείων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ χαρακτήρισε κατάκτηση την ανακοίνωση των δημοσιονομικών στοιχείων από την Eurostat χωρίς επιφυλάξεις και μάλιστα για 14η συνεχόμενη χρονιά.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στην Ελλάδα. Παραμένει σε πολύ χαμηλά ποσοστά ενώ τα ελληνικά νοικοκυριά φαίνεται πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αυξημένα κόστη της ενεργειακής αναβάθμισης . Πάντως τα επιδοτούμενα προγράμματα έχουν βοηθήσει μέχρι στιγμής περίπου 250.000 νοικοκυριά. Tο ρεπορτάζ είναι της Βαλέριας Δολαψακη.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι πιθανότητες κατάπαυσης του πυρός είναι ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει τα τελευταία 24ωρα τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
(τύπου Brent)

05/04 92,2 $ / βαρέλι
07/05 83,3 $ / βαρέλι
Μεταβολή: -9,6%

ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Τιμή Τιμή πάνω από 2 €
Μάιος 1,982 € / lt 20 νομοί
Απρίλιος 1,942 € / lt 6 νομοί
Μεταβολή +2%

Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ (FDI in Figures). Ωστόσο να σημειωθεί ότι το 2023 ήταν παγκοσμίως μία χρονιά δύσκολη για τις ξένες άμεσες επενδύσεις λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος και των γεωπολιτικών εντάσεων. Γεγονός που είχε ως συνέπεια τη μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων και στην Ελλάδα.
Πάντως ως προς τις τριετίες από 4,15 δισ. δολάρια που ήταν από το 2017-2019 έφτασαν στα 6,7 δισ. δολάρια την περίοδο 2021-2023, σημειώνοντας μία αύξηση 62%.

Σημαντική ήταν και η αύξηση τους από ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Από 429 εκατ. δολάρια κατά μέσο όρο στην περίοδο 2017-219 εκτινάχθηκαν στα 2,8 δισ. την τριετία 2021-2023.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι ξένες άμεσες επενδύσεις το 2023 μειώθηκαν κατά 7% στα 1,36 τρισ. δολάρια, συνεχίζοντας την πτώση που σημείωσαν το 2022 και κινήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο έτος σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που είχαν σημειωθεί πριν από την πανδημία. Μάλιστα οι επενδύσεις μειώθηκαν πέρυσι σε περισσότερα από τα δύο τρίτα των χωρών, με πιο χαρακτηριστική τη βουτιά που σημειώθηκε στην Κίνα.

ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα