Πώς θα επηρεάσει η κλιματική αλλαγή το ελληνικό καλοκαίρι

Νέα παράμετρος στον τουρισμό είναι «η ασφάλεια έναντι σε ακραία φαινόμενα» και πόσο οργανωμένη είναι κάθε περιοχή για να τα αντιμετωπίσει ώστε να μην χάσει επισκέπτες, σύμφωνα με τον Κ. Καρτάλη, καθηγητή Φυσικής Περιβάλλοντος στο ΕΚΠΑ.

Δεν υπάρχει ένδειξη που επιβεβαιώνει αναφορές περί Σαχάρας ή περί θερμοκρασιών όπως στη Βραζιλία για την Ελλάδα, αλλά πρέπει να έχουμε ανησυχία για το γεγονός ότι η θερμοκρασία αυξάνεται, εξηγεί ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι πόλεις πρέπει να θωρακιστούν με περισσότερο πράσινο, πιο θερμικά μονωμένα κτίρια, λιγότερη κυκλοφορία οχημάτων, μέτρα που δεν είναι δύσκολο να εφαρμοστούν, είπε ο καθηγητής παραθέτοντας έρευνα σύμφωνα με την οποία οι τουρίστες εξετάζουν και την ασφάλεια σε ακραία φαινόμενα πριν επιλέξουν τόπο διακοπών.

«Τάση για πιο θερμά καλοκαίρια»

 

«Όντως υπάρχει μια κλιματική αστάθεια που επιμένει εδώ και κάποια χρόνια και φέτος ήταν ακόμη πιο έντονη, με πολύ θερμές συνθήκες στη νοτιότερη περιοχή της Ευρώπης και πολύ ψυχρές στη βορειότερη. Η αστάθεια που προκάλεσε αυτός ο χειμώνας, που μπορεί να ήταν ευχάριστος γιατί είχε χαμηλές θερμοκρασίες, παραμένει μια ανισορροπία που θα επηρεάσει και το καλοκαίρι. Αλλά, το κλίμα δεν είναι μετεωρολογία, για ακριβείς προβλέψεις», είπε ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο Κώστας Καρτάλης επιβεβαιώνει την τάση για πιο θερμά καλοκαίρια, για καλοκαίρια που μπορεί να έχουν ισχυρότερους καύσωνες και με μεγαλύτερη διάρκεια και επισημαίνει ότι:

Όσο πιο νότια, τόσο πιο επιθετικό είναι το πρόβλημα. Όσο πιο μεγάλη είναι η πόλη και πιο πυκνοκατοικημένη, τόσο πιο επιθετικό γίνεται το πρόβλημα και τόσο πιο ισχυρή είναι η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής.

«Ό, τι παράγει θερμότητα πρέπει να είναι λιγότερο»

Η προσοχή πρέπει να είναι περισσότερη στις νότιες περιοχές της χώρας, εκεί που συστηματικά υπάρχουν υψηλότερες θερμοκρασίες και σε περιοχές που έχουν συχνά περισσότερους καύσωνες. Η Αθήνα δυστυχώς είναι μια περίπτωση που τα τελευταία χρόνια δείχνει περισσότερους και πιο συχνούς καύσωνες, άρα προκαλεί μια σοβαρή ανησυχία», τόνισε οκ. Καρτάλης, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει ένδειξη για επερχόμενη ζέστη Σαχάρας, αλλά υπάρχει ανησυχία για το γεγονός ότι η θερμοκρασία αυξάνεται.

Το ζήτημα είναι να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Δεν θα γίνουμε Σαχάρα και καλό είναι να προστατεύσουμε και την επιστημονική γνώση από αναφορές που δεν βοηθούν και τους πολίτες να καταλάβουν το πρόβλημα. Αλλά, οι πόλεις πρέπει να θωρακιστούν με περισσότερο πράσινο, πιο θερμικά μονωμένα κτίρια, λιγότερη κυκλοφορία οχημάτων.

Ό, τι παράγει θερμότητα πρέπει να είναι λιγότερο κι αυτό πρέπει να οργανωθεί και για τις τουριστικές περιοχές, επεσήμανε ο καθηγητής.

«Νέα παράμετρος στον τουρισμό η ασφάλεια έναντι σε ακραία φαινόμενα»

«Δύο πόλεις που είναι κίτρινες στην Ελλάδα και στο πράσινο οι υπόλοιπες, σημαίνει ότι τουλάχιστον στην Αττική, η ποιότητα του αέρα είναι σήμερα καλή, είπε ο Κώστας Καρτάλης σχετικά με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ποιότητα του αέρα που δόθηκε χθες τη δημοσιότητα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα