Ποιοι σφράγισαν τη μεταπολίτευση, η απογοήτευση της νέας γενιάς

Οι νέες ηλικίες περιμένουν χειρότερη ζωή από αυτή των γονιών τους. Η έρευνα της Metron Analysis για την εικόνα των πολιτών σε ό,τι αφορά τη μεταπολίτευση, για λογαριασμό του «Κύκλου Ιδεών».

Κρίσιμα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα της Metron Analysis που έγινε για λογαριασμό του Κύκλου Ιδεών και αφορά τις απόψεις της κοινής γνώμης για τη μεταπολίτευση:

 

Ποιο κόμμα θα λέγατε ότι άφησε περισσότερο τη σφραγίδα του στην περίοδο της μεταπολίτευσης; Στο ερώτημα, το 63% δήλωσε ΠΑΣΟΚ, το 24% απάντησε ΝΔ και οι υπόλοιποι δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ.

 

pasok

Τα στοιχεία δείχνουν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως το κυρίαρχο πρόσωπο της περιόδου. Ακολουθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

papamdre

 

Κατά πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι η περίοδος της μεταπολίτευσης είναι η καλύτερη της νεότερης ελληνικής ιστορίας; Το 62% των ερωτηθέντων συμφώνησε, ενώ μοιρασμένες ήταν οι απόψεις στο ερώτημα αν η μεταπολίτευση έχει τελειώσει και η χώρα μας έχει μπει σε μια νέα φάση της ιστορίας της.

metapolitevs

 

Ποιο πολίτευμα θα ήταν για εσάς το πιο κατάλληλο για μια χώρα όπως η δική μας;

Το 44% δήλωσε ότι το σημερινό πολίτευμα είναι το πιο κατάλληλο (Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία), το 23% επέλεξε την Ημιπροεδρική Δημοκρατία, ενώ το 6% απάντησε ότι η Βασιλεία θα ήταν προτιμότερη.

politevma

Ποια από τις κρίσεις της εποχής μας θεωρείτε ότι επηρεάζει πιο πολύ τη ζωή μας; Το 58% απάντησε η οικονομική κρίση, ενώ ακολουθεί η κλιματική κρίση με 15%, το μεταναστευτικό με 13% και τέλος ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία.

krisis

Πιστεύετε ότι η Ελλάδα ωφελήθηκε ή ζημιώθηκε από τη συμμετοχή της στην ΕΟΚ και κατόπιν στην ΕΕ; Το 63% πιστεύει ότι η χώρα μας ευνοήθηκε από την ένταξη στην ΕΟΚ/ΕΕ.

eok

Όταν σκεφτείτε τη γενιά σας σε σχέση με τη γενιά των γονιών σας, θα λέγατε ότι ζείτε καλύτερα ή χειρότερα; Εδώ η διαγενεακή απόσταση γίνεται απολύτως εμφανής: στις ηλικίες 17-27 η απάντηση «χειρότερα» βρίσκεται στο 66%, ενώ αντίστοιχα στο ηλιακό γκρουπ 79+ η απάντηση «καλύτερα» αγγίζει το 79%.

GENIA

Στο ερώτημα πόσο ικανοποιημένος/η ή δυσαρεστημένος/η θα λέγατε ότι είστε από τη ζωή σας αυτό τον καιρό, οι απόψεις είναι μοιρασμένες ως προς την ικανοποίηση από τη ζωή, με τους κεντροδεξιούς, τη μεσαία και ανώτερη τάξη να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή. Αντιθέτως, οι αριστεροί, η αγροτική και εργατική τάξη καθώς και οι μικρομεσαίοι δήλωσαν δυσαρεστημένοι.

ikanopoish

 

Πηγή: euro2day.gr

 

«Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης»: Live το συνέδριο του Κύκλου Ιδεών

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του e-kyklos με θέμα: «Η Καμπύλη της Μεταπολίτευσης» που τιμά την επέτειο των πενήντα ετών από την Μεταπολίτευση.

Το συνέδριο διεξάγεται στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, όπου κι αυτό εορτάζει τα 150 χρόνια λειτουργίας του.

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην ιστορική, θεσμική, διεθνοπολιτική και κοινωνιολογική προσέγγιση της Μεταπολίτευσης. Η πρώτη θεματική αφορά τις τομές και τις συνέχειες της Μεταπολιτευτικής περιόδου. Θα επιχειρηθεί να αξιολογηθούν τα διεθνή και εγχώρια ορόσημα που τέμνουν την πεντηκονταετία. Η δεύτερη θεματική ταυτίζεται με το ερώτημα αν εξακολουθεί να ισχύει το θεσμικό θεμέλιο της Μεταπολίτευσης που δεν εξαντλείται στα γεγονότα του 1974 και στη θέσπιση του Συντάγματος του 1975 αλλά περιλαμβάνει και πολλές άλλες πτυχές που φτάνουν μέχρι και το δημοψήφισμα του 2015. Η τρίτη θεματική ανήκει στο «καταγωγικό τραύμα» της Μεταπολίτευσης που είναι προφανώς η στρατιωτική ήττα στην Κύπρο και καλείται να απαντήσει στο ερώτημα πώς αυτό επηρεάζει μέχρι σήμερα την εθνική στρατηγική. Η τέταρτη θεματική αφορά την αναζήτηση του «πολιτικού γονιδιώματος» της Μεταπολίτευσης, τις μνήμες, τα σύνδρομα, τους μύθους, τα στερεότυπα, τις αλληλεπιδράσεις που χαρακτηρίζουν την περίοδο και συνεπώς την ελληνική κοινωνία και την εθνική ταυτότητα. Η δεύτερη ημέρα κλείνει με μια συζήτηση για το ελληνικό τραγούδι ως «σώμα» στο οποίο αποτυπώνεται η πεντηκονταετία της Μεταπολίτευσης.

Δείτε live 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα