Δεν μπορεί να γίνει αυτήν τη στιγμή καμία ασφαλής επιχειρησιακή πρόγνωση για το πόσο θερμό θα είναι το φετινό καλοκαίρι και οι όποιες εκτιμήσεις έχουν ειπωθεί, οι οποίες κάνουν λόγο για πρωτόγνωρα υψηλές θερμοκρασίες και συχνούς και έντονους καύσωνες, αποτελούν μόνο πιθανολογούμενα σενάρια, που στηρίζονται σε στατιστικά δεδομένα. Αυτό τόνισαν στο ethnos.gr καθηγητές Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι μία ασφαλής πρόγνωση για τις καιρικές συνθήκες μπορεί να γίνει μόνο για το επόμενο δεκαήμερο και γι’ αυτή, όμως, μετά την πέμπτη ημέρα μειώνονται αρκετά οι πιθανότητες επαλήθευσής της.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ακόμα ότι δεδομένο θα πρέπει να θεωρηθεί μόνο το γεγονός ότι πηγαίνουμε προς εντονότερα καιρικά φαινόμενα (συχνότερους και ισχυρότερους καύσωνες, πιο δυνατές βροχοπτώσεις και καταιγίδες), από τη στιγμή που δεν μειώνονται οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες προκαλούν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
«Οι όποιες προγνώσεις για ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι βρίσκονται μόνο σε ερευνητικό επίπεδο και δίνουν μία πιθανότητα. Δεν μπορείς να πεις de facto ότι θα έχουμε ένα πολύ θερμό καλοκαίρι, από τη στιγμή που οι πιθανότητες βρίσκονται στο 60-40. Υπάρχουν μοντέλα που μελετάμε, αλλά οι προγνώσεις που δίνουν, είναι μόνο ερευνητικού περιεχομένου. Ασφαλείς προγνώσεις μπορούν να γίνουν για ένα δεκαήμερο, αλλά μετά την 5η ημέρα μειώνονται αρκετά οι πιθανότητες αυτές να επαληθευτούν. Μετά την 5η ημέρα μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για τάση καιρού με βάση τους φυσικούς νόμους και όχι για ασφαλής πρόγνωση», λέει στο ethnos.gr o καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, Πρόδρομος Ζάνης.
Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί, όταν περνούν τέτοιου είδους μηνύματα στην κοινωνία.
«Τα μοντέλα δίνουν κάποιες προγνώσεις, αλλά με ποια βεβαιότητα μπορείς να μιλήσεις, όταν η πιθανότητα να είναι θερμότερο το καλοκαίρι βρίσκεται στο 60% και η πιθανότητα να είναι ψυχρότερο φτάνει στο 40%; Με τέτοιου είδους προγνώσεις πιο πολύ δημιουργείς πανικό χωρίς να υπάρχει ουσία. Δε χρειάζεται να δημιουργούμε εντυπώσεις. Οι μακροχρόνιες προγνώσεις μπορούν να τεθούν μόνο ως σενάρια. Για παράδειγμα, μπορούμε να πούμε ως δεδομένο ότι, αν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται ή δεν αρχίσουν να μειώνονται, θα έχουμε πιο συχνούς και πιο έντονους καύσωνες και γενικότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτό, όμως, είναι σενάριο και όχι πρόγνωση», υπογραμμίζει ο κ. Ζάνης.
«Δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει 50 βαθμούς θερμοκρασία υπό σκιά»
Ταυτόσημη είναι η άποψη και του ομότιμου καθηγητή Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, Θόδωρου Καρακώστα, ο οποίος σημειώνει ότι δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να δείχνει ότι θα έχουμε, για παράδειγμα, πενήντα βαθμούς υπό σκιά το φετινό καλοκαίρι και υπογραμμίζει ότι ακόμα δεν μπορεί να γίνει καμία ασφαλής πρόβλεψη για εκείνη την περίοδο.
«Όλες αυτές οι εποχικές προγνώσεις έχουν αξιοπιστία λίγο πάνω από το 50% και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μιλάμε για τέτοιου είδους πρόγνωση. Ένας υγιώς σκεπτόμενος δε θα μπορούσε να πει αυτήν τη στιγμή ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ ζεστό. Τα κλιματικά μοντέλα μπορεί να δείχνουν γενικώς μία αύξηση των έντονων καιρικών φαινομένων, όμως, από τη μία πλευρά έντονα καιρικά φαινόμενα είναι οι καύσωνες και από την άλλη οι καταιγίδες, οι οποίες ρίχνουν τη θερμοκρασία. Ένας έντονος καύσωνας στην Ελλάδα φέρνει θερμοκρασίες μέχρι 41-42 βαθμούς Κελσίου, οι οποίες μετριούνται στον μετεωρολογικό κλωβό, δηλαδή υπό σκιάν. Υπό αυτές τις συνθήκες στον ήλιο είναι λογικό να φτάνουμε τους πενήντα βαθμούς», τονίζει ο κ. Καρακώστας.
ethnos.gr