Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, 2024

99.5

LIVE

«Πεθαίνουν» τα γερμανικά νοσοκομεία

Με σύνθημα «Στοπ στον θάνατο των νοσοκομείων» κατέβηκαν την Τετάρτη σε διαμαρτυρία εργαζόμενοι σε νοσοκομεία. Πληθωρισμός, τιμές ενέργειας, πτωχεύσεις συνθέτουν μια εικόνα κρίσης.

«Η οικονομική κατάσταση των γερμανικών νοσοκομείων είναι δραματική» προειδοποιεί η Γερμανική Ένωση Νοσοκομείων. Τόσο στη γερμανική πρωτεύουσα, μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου όσο και σε άλλες γερμανικές πόλεις βγήκαν στους δρόμους την Τετάρτη εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας με στόχο την άσκηση πίεσης προς τη γερμανική κυβέρνηση για άμεση οικονομική στήριξη του κρίσιμου αυτού τομέα. Το μότο των διαδηλώσεων, «Στοπ στον θάνατο των νοσοκομείων», αποτυπώνει την παρακμιακή για πολλούς κατάσταση σε πολλά γερμανικά νοσοκομεία.

Πτωχεύσεις γερμανικών κλινικών

Παλαιότερη απεργία εργαζομένων στην Κλινική Charité του Βερολίνου
Παλαιότερη απεργία εργαζομένων στην Κλινική Charité του ΒερολίνουΕικόνα: Fabian Sommer/dpa/picture alliance

 

Οι χρόνιες δυσλειτουργίες του γερμανικού συστήματος υγείας είναι γνωστές και αναδείχθηκαν από τα χρόνια της πανδημίας και μετά εμφατικά από τους αρμόδιους φορείς. Ελλείψεις χρηματικών πόρων και επενδύσεων, ελλείψεις προσωπικού, ελλείψεις ακόμη και κρίσιμων φαρμάκων.Το βασικό όμως πρόβλημα φαίνεται πλέον να είναι οικονομικής φύσης, δεδομένου ότι πολλά εξ αυτών δεν μπορούν να πληρώσουν καν τα τρέχοντα έξοδα και να συντηρήσουν την άρτια λειτουργία τους προς όφελος των ασθενών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Νοσοκομείων Γκέραλντ Γκας σε τοπικές εφημερίδες, από την αρχή του 2023 πάνω από 50 κλινικές στη Γερμανία έχουν κηρύξει πτώχευση. Εξηγεί μάλιστα ότι «σε αντίθεση με την ελεύθερη οικονομία τα νοσοκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα προσαρμογής των τιμών, την ώρα που τα έξοδά τους διαρκώς αυξάνονται». Αυτό οφείλεται εν πολλοίς και στη μεγάλη επιβάρυνση πολλών νοσοκομείων, που είναι εκ φύσεως ενεργοβόρα, από τις αυξημένες τιμές ενέργειας. Ιδιαίτερα πλήττονται νοσοκομεία σε αγροτικές περιοχές, παρά τις προσπάθειες του Γερμανού υπ. Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος είναι και ο ίδιος γιατρός, να προωθήσει μια ευρεία μεταρρύθμιση για τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Πάντως στο σχέδιο για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2024, που προβλέπει 446 δις ευρώ για δαπάνες και 17 δις χρέος, μεγάλος χαμένος είναι ο τομέας της δημόσιας υγείας. Παρά τις συνεχιζόμενες εδώ και καιρό εκκλήσεις γιατρών, νοσηλευτών, φαρμακοποιών και ασφαλιστικών ταμείων, το υπουργείο του Καρλ Λάουτερμπαχ αναμένεται να λάβει μόλις το 3,6% από την πίτα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Δηλαδή ψίχουλα.

Σχέδιο Λάουτερμπαχ για τη νοσοκομειακή μεταρρύθμιση 

Ο Γερμανός υπ. Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ
Ο Γερμανός υπ. Υγείας Καρλ ΛάουτερμπαχΕικόνα: Kay Nietfeld/dpa/picture alliance

 

Από την πλευρά του  ο Σοσιαλδημοκράτης υπ. Υγείας  τονίζει σε κάθε ευκαιρία την οικονομική στήριξη που έχει ήδη εγγυηθεί η γερμανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους στα νοσοκομεία, με περίπου 2,5 δις ευρώ να αναμένεται μέχρι τα μέσα του 2024. Ταυτόχρονα επιρρίπτει ευθύνες για το κλείσιμο ή την απειλή λουκέτου σε κλινικές κυρίως σε αγροτικές περιοχές στα γερμανικά κρατίδια, επειδή δεν επένδυσαν την τελευταία δεκαετία στον τομέα της υγείας.

Από εκεί και πέρα συνεχίζει να προωθεί, παρά τις αντιδράσεις, την ευρεία νοσοκομειακή μεταρρύθμιση στη Γερμανία που εισηγείται. Αυτή αναμένεται να επηρεάσει τον τρόπο γεωγραφικής κατανομής, τη λειτουργία και τη διασύνδεση νοσοκομείων μεταξύ τους αλλά και με τα ιδιωτικά ιατρεία. Υπόσχεται επίσης περιορισμό της γραφειοκρατίας και αύξηση του επιπέδου ιατρικής εξειδίκευσης, προκειμένου να επιταχύνονται οι θεραπείες για τους ασθενείς και να μειώνεται η επιβάρυνση σε συγκεκριμένα νοσοκομεία.

Επιπλέον μεταξύ άλλων ένας από τους βασικούς στόχους είναι να επιτευχθεί περισσότερη διαφάνεια ως τις συγκεκριμένες ιατρικές υπηρεσίες, που προσφέρουν οι εκάστοτε κλινικές και πόσο αυτές κοστίζουν. Ένα απτό παράδειγμα που έδινε ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του στην Zeit ήταν η εξής: «Επεμβάσεις πχ. στην καρδιά είναι περίπλοκες. Για την ώρα μπορούν να τις κάνουν υπερβολικά πολλές κλινικές. Στο μέλλον θα μπορούν να τις κάνουν μόνον εκείνες που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις: που διαθέτουν τις απαραίτητες συσκευές αλλά και προσωπικό που βρίσκεται εκεί όλο το 24ωρο.»

Σύμφωνα με τον Λάουτερμπαχ ένας άλλος στόχος είναι η στήριξη των εξωτερικών ιατρείων και η ελαχιστοποίηση των περιττών διανυκτερεύσεων σε νοσοκομεία. Όπως μάλιστα σημειώνει. θα αυξηθούν και οι «έλεγχοι καταλληλότητας» ως προς την επιλογή συγκεκριμένων θεραπειών. Όχι σπάνια επιλέγονται θεραπείες που είναι πιο προσοδοφόρες αλλά όχι απαραίτητες πάντα για τους ασθενείς πχ. στην περίπτωση τοποθέτησης καρδιακών βαλβίδων μέσω καθετήρα.

Πηγή:dw.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα