«Πετεγολέτσα»: Το κερκυραϊκό έθιμο του καρναβαλιού στον RV (audio)

Αβεντόρος, αλασκαβέντζα, γαρμπόζα, ζάμπα, μπαστακουνάδος, πιτσικαμόρτης, αναπαψόλια. Δυο Κερκυραίες, η Νατάσα Οικονομοπούλου και η η Ειρήνη Παρίση απο τον Κάτω Γαρούνα, μας ξεναγούν στις ρούγες του νησιού των Φαιάκων και δίνουν ρεσιτάλ στα ..Πετεγολέτσα, μιλώντας στον RV και τη Νατάσα Ράγιου για τους ιδιωματισμούς της Κέρκυρας.

Η κορφιάτικη «Πετεγολέτσα» είναι ένα μοναδικό αποκριάτικο δρώμενο της Κέρκυρας, που αναβιώνει κάθε χρόνο την τελευταία Πέμπτη της Αποκριάς.
Ένα έθιμο βγαλμένο από τη διάθεση της σάτιρας που έχουν έμφυτη οι Κερκυραίοι. Τις ρίζες του τις συναντά κανείς πολύ βαθιά μέσα στο χρόνο. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα είδος θεάτρου δρόμου, με πολλά στοιχεία από την Κομέντια ντελ Άρτε. Το δρώμενο με τη σημερινή του μορφή ξεκινά το 1975 και διεξάγεται πάντα σε υπαίθριο χώρο και στις «φανέστρες», τα παράθυρα δηλαδή των ιδιόμορφων κερκυραϊκών σπιτιών, όπου οι γυναίκες- που είθισται να είναι ηθοποιοί – μέσα από τη σάτιρα και το κουτσομπολιό καυτηριάζουν ανθρώπους, γνωστούς και μη, καθώς και διάφορες καταστάσεις που συμβαίνουν είτε στην Κέρκυρα, είτε στην Ελλάδα γενικότερα.. Στόχος είναι να βγουν όλα «τα άπλυτα» της κάθε νοικοκυράς στη φόρα. Όλα τα εν οίκω, εν δήμω. Το δρώμενο, πλαισιώνεται με σατιρικά τραγούδια και ιδιόμορφες επτανησιακές καντάδες της σύγχρονης και της παλιάς εποχής, ενώ οι πρόζες που γίνονται από τα παράθυρα των σπιτιών είναι ανεπανάληπτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα