Πέντε Δήμους στη Ρόδο ζητούν οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων

Η πρώτη Γενική Συνέλευση των Προέδρων Κοινοτήτων Ρόδου, με την συμμετοχή 32 ατόμων, πραγματοποιήθηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο Αρχαγγέλου Αγ. Σάββας, με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από το θέμα της διάσπασης του ενιαίου Δήμου Ρόδου, σε πέντε Δήμους στο νησί.

της Νατάσας Παμπρή

Σκοπός της πρώτης αυτής Γ.Σ. ήταν να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης των Κοινοτήτων στο πλαίσιο του Νόμου 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πρόγραμμα Καλλικράτης», στο νησί της Ρόδου ως Ενιαίου Δήμου, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει η συντονιστική επιτροπή τους.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Απολακκιάς Τσαμπίκος Καραγιάννης τόνισε μιλώντας στον Real Voice και στην εκπομπή “Πρώτη Καλημέρα” ότι “ο ρόλος της ΓΣ δεν είναι αντιπολιτευτικός και δεν έχει στόχο να ασκήσει την οποιαδήποτε κριτική στα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής, αλλά να αναδείξει τη σημασία των προβλημάτων των κοινοτήτων σε θεσμικό επίπεδο”.

Αναλυτικά ο κ. Καραγιάννης επισήμανε:

Χθες μαζευτήκαμε περίπου 32 Πρόεδροι από τους 40-41, στο κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής, την οποία είχαμε ορίσει εμείς πριν κάποιους μήνες. Βέβαια η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου με τους Προέδρους δεν γίνεται τακτικά, εν πάση περιπτώσει άργησε λίγο.

Η συνάντηση είχε ως θέμα τα προβλήματα των Τοπικών Συμβουλίων, καθότι οι τοπικοί είναι οι αποδέκτες όλων των παραπόνων κι εκείνοι οι οποίοι τρέχουν στην καθημερινότητα κι είναι εκείνοι οι οποίοι δεν διαχειρίζονται τίποτα και έχουν μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Η συζήτηση δεν είχε  αντιπολιτευτικό χαρακτήρα όσον αφορά τη δημοτική αρχή, είχε να κάνει με την ενίσχυση νομοθετικά των Τ.Σ. και ακόμα συζητήθηκε το θέμα της διάσπασης των Δήμων.

Τέθηκαν πάρα πολλά προβλήματα, όσον αφορά τις αρμοδιότητες, θέματα τεχνικών υπηρεσιών, οι οποίες ουδέποτε μπορούν να ελέγξουν στους δήμους εκτός από τη Ρόδο, τέθηκαν θέματα τα οποία ο κάθε Πρόεδρος Τοπικού δεν μπορεί να τα επιλύσει μόνος του, επειδή δεν διαχειρίζεται ούτε ένα ευρώ.  Δηλαδή μία λάμπα αν καεί στην Απολακκιά πρέπει να κάνω αίτημα και αν έχει ο δήμος νότιας Ρόδου να μου δώσει, αν δεν έχει, να κάνει αίτημα ο δήμος νότιας Ρόδου στις Τ.Υ. και στην υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού του δήμου Ρόδου. Οι περισσότεροι πρόεδροι δεν βάζουν σε χρήση την πάγια προκαταβολή”.
Ερωτηθείς ο κ. Καραγιάννης τι τους οδήγησε στο να συζητάνε για διάσπαση του Δήμου σε ένα νέο “πισωγύρισμα”, ο ίδιος απάντησε:
Εγώ υπηρέτησα όλες τις βαθμίδες της Τ.Α. Ποια ήταν η διαφορά του προέδρου τοπικού συμβουλίου επί “Καποδίστρια”; Οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων ήταν και δημοτικοί σύμβουλοι, είναι διαφορετικό να είσαι δημοτικός σύμβουλος και διαφορετικό να είσαι τοπικός πρόεδρος. Άρα λοιπόν αλλοιώνεται η δύναμή σου αλλοιώνεται η θέση σου ως προς το δημοτικό συμβούλιο, ως προς τη δημοτική αρχή.

Η προσπάθειά μας δεν είναι να πάμε πίσω, γιατί όπως καταλαβαίνετε τώρα να σπάσουμε το δήμο και να πάμε πίσω δεν το θέλει κανένας μας. Θέλουμε ισχυρή κοινότητα κι αν σπάσουν οι Δήμοι, υπό προϋποθέσεις και επί ίσοις όροις ώστε να μην αδικηθεί κάποια περιοχή. Η πρόταση που έγινε θα δημοσιευτεί από το συντονιστικό μας, για πέντε Δήμους Ρόδου, Καμείρου (με τον Ατάβυρο), Ιαλυσού, Νότιας Ρόδου (με τη Λίνδο) και Αρχαγγέλου (με τ’ Αφάντου). Δεν είμαστε όμως εμείς αυτοί οι οποίοι αποφασίζουμε.

Εμεί θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας μέσω της συντονιστικής μας και από κει και πέρα θα κάνουμε αγώνα για την ισχυρή κοινότητα. Εγινε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση, μία πολύ εποικοδομητική κουβέντα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα