Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου παρουσιάσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 24/8 η επανέκδοση από τον ΚΟΠΑΠ της κλασικής μελέτης της Ελένης Λειμώνα-Τρεμπέλα «Το Λαϊκό Καρπάθικο Σπίτι».
Ο Δήμος Καρπάθου σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό και καλωσόρισμα από την εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Πολιτισμού και Εθελοντισμού Μαριάννα Γεραπετρίτη.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Σταματία Ρηγοπούλου, στενή φίλη της κυρίας Λειμώνα-Τρεμπέλα, που χαιρέτισε για λογαριασμό της τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους φορέων και επίσημους.
Η ίδια η Λειμώνα-Τρεμπέλα, που μας έκανε την τιμή να βρεθεί μαζί μας για την παρουσίαση του βιβλίου της, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ερευνητική της πορεία και τη σταδιοδρομία της στην αρχιτεκτονική, μένοντας ιδιαίτερα στους δεσμούς της με την Κάρπαθο, αλλά και προχωρώντας σε ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για το αρχιτεκτονικό παρόν μας.
Ο Νίκος Μπερτζουάνης, εκπροσωπώντας το Τ.Ε.Ε. Δωδεκανήσου, στάθηκε στον καίριο ρόλο που έχει παίξει μέσα στον χρόνο η συγκεκριμένη μελέτη ως εισαγωγή στη λαϊκή αρχιτεκτονική του νησιού μας, αλλά και πολύτιμη κιβωτός διάσωσής της.
Ο Μανώλης Μελάς, καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας, με μια σύντομη παρουσίαση ευρημάτων από τις ανασκαφές που έγιναν υπό την εποπτεία του ίδιου στο νησί μας, ανέδειξε τη σταθερή παρουσία του αρχιτεκτονικού τύπου του λαϊκού καρπάθικου σπιτιού τα τελευταία 4.000 χρόνια.
Στη συνέχεια, η Φωτεινεύη Φράγκου και ο Προκόπης Λαδής, τελειόφοιτοι αρχιτεκτονικών σχολών, παρουσιάζοντας τμήματα των πτυχιακών τους εργασιών, που ασχολούνται και οι δύο με την Κάρπαθο, μας έδωσαν μια ιδέα για τις πλούσιες επιρροές του συγκεκριμένου έργου στη σύγχρονη έρευνα.
Ο Μανώλης Κοντονικόλας, παρουσιάζοντας για λογαριασμό των αρχιτεκτόνων Φραγκίσκου Αντιμισιάρη και Δημήτρη Παναγόπουλου δύο έργα τους που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στο νησί μας, μας έδειξε τις εφαρμογές της μελέτης της κυρίας Λειμώνα-Τρεμπέλα στη σημερινή εξελισσόμενη αρχιτεκτονική, πράγμα που έδωσε σε όλους μας μια ένεση αισιοδοξίας για τις δυνατότητες ανάδειξης και διατήρησης της λαϊκής μας παράδοσης και σε αυτόν τον τομέα.
Όλες οι παρουσιάσεις συνοδεύτηκαν από προβολή slides, πράγμα που βοήθησε το κοινό να παρακολουθήσει τις ιδέες των ομιλητών στο σύνολό τους.
Στο τέλος της εκδήλωσης η συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της, τα οποία διανεμήθηκαν δωρεάν στους παρευρισκόμενους, και συνομίλησε με αρκετούς από αυτούς.