Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής μας για το θέμα της πανώλης των αιγοπροβάτων που απασχολεί με τα κρούσματα αρκετές περιοχές της Ελλάδας, όπως δήλωσε στη «δ» ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμων Ζαννετίδης.
«Είμαστε σε αυξημένη επιφυλακή και επαγρύπνηση για την άμεση αντιμετώπιση σε τυχόν κρούσματα πανώλης αιγοπροβάτων και της αντιμετώπισής τους. Μάλιστα από το υπουργείο ανακοινώθηκε παράταση για τα μέτρα μέχρι τις 10/8 (ήταν μέχρι τις 4/8) και βέβαια απαγορεύονται οι μετακινήσεις και σφαγές αιγοπροβάτων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Το ίδιο σαφώς ισχύει και στην περιοχή μας. Απαγορεύεται δηλαδή η μετακίνηση από νησί ή νησί αιγοπροβάτων ή και μέσα στο ίδιο το νησί η μεταφορά από τον Έμπωνα π.χ. στο σφαγείο. Μόνο αν είναι κάτι επείγον και μόνο με την έγκριση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας μπορεί να επιτραπεί για πολύ σημαντικό λόγο», όπως είπε ο κ. Ζαννετίδης.
Η εφαρμογή των μέτρων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που βρίσκεται σε συναγερμό, ξεκίνησε στις 29 Ιουλίου. «Μέχρι τώρα δεν έχει παρατηρηθεί κάτι στην περιοχή μας. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία.
Μάλιστα οι κτηνίατροί μας στην Περιφέρεια είναι σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους και τους έχουν αποστείλει και φωτογραφίες για να ξέρουν τα συμπτώματα που εμφανίζει η νόσος», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα.
Η πανώλη, ωστόσο, εξαπλώνεται σε διαφορά σημεία της Ελλάδας και προσβάλει χιλιάδες ζώα.
Παρατείνονται τα μέτρα από το υπουργείο
Τα μέτρα περιορισμού μεταφοράς και σφαγής ζώων επεκτείνονται για μία εβδομάδα ακόμη, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πανώλη των αιγοπροβάτων.
Ο κ. Τσιάρας επεσήμανε ότι η μετακίνηση των ζώων δημιουργεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την εξάπλωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. Γνωστοποίησε, δε, ότι με επιστολή του στην Ε.Ε., θα ζητήσει να προτεραιοποιηθεί στην ατζέντα η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι συγκροτείται επιτροπή εμπειρογνωμόνων.
«Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο»
Η πανώλη αφορά αποκλειστικά στα αιγοπρόβατα, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν δημιουργεί πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σημείωσε, εξάλλου, ότι από την αρχή εφαρμόστηκε η ευρωπαϊκή οδηγία, με τη λήψη μέτρων για να μην εξαπλωθεί η νόσος.
Στάθηκε, επιπλέον, στο γεγονός ότι μέσω ιχνηλάτησης εντοπίστηκαν κρούσματα σε διαφορετικές περιφέρειες. «Οργανώθηκαν κλιμάκια ελέγχου για να κλείσουμε όσο γρηγορότερα γίνεται τον κύκλο» σημείωσε.
«13.000 θανατώσεις ζώων στην Ελλάδα – Η κυβέρνηση στο πλευρό των κτηνοτρόφων»
Ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι στην Ελλάδα έχουμε 13.000 θανατώσεις ζώων.
Όπως είπε, η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων που έχουν υποστεί ζημιά.
Ανέφερε επιπλέον ότι με την ολοκλήρωση της καταγραφής, θα υπάρξει αποτίμηση για να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι.
Τα πρώτα κρούσματα
Τις πρώτες 15 ημέρες η πανώλη στα αιγοπρόβατα χτύπησε τη Θεσσαλία στους νόμους Τρικάλων και Λάρισας. Αυτή η πρώτη εμπειρία της αντιμετώπισης της νόσου ήταν ο «μπούσουλας» που οι αρχές ακολούθησαν όταν πλέον η πανώλη άρχισε να «χτυπάει» και άλλες περιοχές οι οποίες επί της ουσίας προέκυψαν από την ιχνηλάτηση της Θεσσαλίας. Τώρα που η Θεσσαλία φαίνεται να τελειώνει από την πανώλη είναι σχεδόν βέβαιο πως ζώα από εκεί διατέθηκαν προς τις περιοχές που χτυπήθηκαν στην συνέχεια από την νόσο. Η Κορινθία που ήταν η επόμενη, έβαλε σε συναγερμό τις αρχές αλλά φαίνεται πως και αυτήν πλέον είναι σε ύφεση.
Τα νέα κρούσματα
Η νόσος πλέον χτύπησε κι άλλες περιοχές με νέα κρούσματα, όπως τη Βόνιτσα και την Ηλεία ανοίγοντας νέους κύκλους επιτήρησης και ελέγχου. Σε αυτές τις περιοχές η κατάσταση είναι πιο διαχειρίσιμη καθώς δεν έχουν πληθυσμό ζώων ανάλογο της Θεσσαλίας. Στην Κομοτηνή οι κτηνιατρικές αρχές πήραν δείγματα από ζώα και αναμένονται τα αποτελέσματα, ενώ πληροφορίες που μεταδίδει το pelop.gr αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί κρούσματα και στην περιοχή των Καλαβρύτων και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.
Στην Κρήτη που επίσης έχουμε κρούσματα οι αρχές έριξαν το βάρος τις τελευταίες ημέρες εκεί, προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση. Η μόνη δυσκολία που αντιμετώπισαν είναι το δύσβατο του εδάφους προσπαθώντας να προσεγγίσουν μονάδες για να λάβουν δείγματα. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν η εξάπλωση θα «φρενάρει», ώστε σύντομα πλέον να δούμε την λήξη του συναγερμού στη χώρα.
Πηγή:www.dimokratiki.gr