Λίγες μέρες πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, το πανεπιστήμιο Αιγαίου ζητά από τους υποψήφιους να το προτιμήσουν και να απογειώσουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σου δίνει τα “φτερά”. Πέταξε προς το μέλλον σου!». Το ίδρυμα έβγαλε στον «αέρα» τη νέα καμπάνια του με βασικό μήνυμα DiscoverYour Wings!. Η ενημερωτική εκστρατεία παροτρύνει τους μελλοντικούς φοιτητές και τις μελλοντικές φοιτήτριες ν’ ανοίξουν τα φτερά τους για να ενισχύσουν τα ταλέντα τους, ν’ αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Η καμπάνια περιλαμβάνει τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ, και digital προβολή. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ένα πρωτοπόρο ακαδημαϊκό Ίδρυμα που προσφέρει ευρύ φάσμα σπουδών και ουσιαστικά γνωστικά εφόδια, με προοπτικές για εξέλιξη και απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Με συνεχείς διακρίσεις και βραβευμένο επιστημονικό προσωπικό, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ξεχωρίζει για την έρευνα, την καινοτομία και τα γνωστικά αντικείμενα που παρέχει. Συμμετέχει ενεργά σε παγκόσμια, ευρωπαϊκά και εγχώρια ερευνητικά projects, ενώ παρέχει κίνητρα και ευκαιρίες σε φοιτητές/φοιτήτριες και διδακτικό προσωπικό. Οι Σχολές του σε 6 πανέμορφα νησιά του Αιγαίου – Λέσβο, Χίο, Ρόδο, Σάμο, Λήμνο και Σύρο – προσφέρουν μία αξέχαστη ακαδημαϊκή εμπειρία και μια καθημερινότητα με ποιότητα ζωής. Εξαιρετική ήταν η επίδοση του Πανεπιστημίου Αιγαίου στον στόχο που αφορά στην ποιοτική εκπαίδευση καθώς κατατάχθηκε στην 39η θέση μεταξύ των 966 Πανεπιστημίων που συμμετείχαν στην κατάταξη του συγκεκριμένου τομέα. Εντυπωσιακό είναι μάλιστα το γεγονός ότι το 42.9% των φοιτητών του ιδρύματος προέρχονται από την Αττική, το 7.7 από τη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι από τα μικρά νησιά του Αιγαίου.
Η απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας
Ένα νέο πανεπιστήμιο σκορπισμένο στο Αιγαίο
Το πανεπιστήμιο Αιγαίου ιδρύθηκε το 1984 με τα πρώτα Τμήματά του να εκκινούν την λειτουργεία τους από το 1985 έως το 1994. Κατά την πρώτη φάση ανάπτυξής του ιδρύθηκαν επτά Τμήματα σε τέσσερα νησιά, την Λέσβο, την Χίο, την Σάμο και την Ρόδο. Από το 1997 έως το έτος 2000 υλοποιήθηκε η δεύτερη φάση ανάπτυξης με την ίδρυση εννέα ακόμη Τμημάτων φτάνοντας τα δεκαέξι Τμήματα που συνοδεύτηκε με την χωρική επέκταση στο νησί της Σύρου. Το 2009 λειτούργησε νέο Τμήμα με το συνολικό πλήθος Τμημάτων να ανέρχεται στα δεκαεπτά και την προσθήκη της Λήμνου στο δίκτυο των νησιών με Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το 2013 και με την αναδιάρθρωση των Τμημάτων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) που επέφερε το Σχέδιο Αθηνά (ΠΔ 93 / 2013) δύο από τα δεκαεπτά Τμήματα (Τμήμα Μαθηματικών και Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών) συγχωνεύθηκαν σε ένα υπό τον τίτλο Τμήμα Μαθηματικών με δύο Εισαγωγικές Κατευθύνσεις. Πρόκειται για ένα Τμήμα ως προς την ακαδημαϊκή του υπόσταση που όμως περιλαμβάνει δύο διακριτά προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Με νόμο του 2017 ψηφίστηκε η κατάτμηση του διττού αυτού Τμήματος και η επαναλειτουργία από το 2018 των δύο διακριτών Τμημάτων που προϋπήρχαν του Σχεδίου Αθηνά. Τέλος, το 2017 Ιδρύθηκε το νεότερο των Τμημάτων, το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στην Χίο.
Το όραμα του Καραθεοδωρή
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί συνέχεια του οράματος του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Επανιδρύθηκε το 1984 και είναι ένα από τα νεότερα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, με 18 Τμήματα, 38 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Θερινά Σχολεία και Μαθήματα Δια-βίου Μάθησης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατατάσσεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας.
Ανάπτυξη νέων γνωστικών αντικειμένων
Κύριο χαρακτηριστικό των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η ανάπτυξη νέων γνωστικών αντικειμένων, συνήθως διεπιστημονικών, τα οποία ανταποκρίνονται τόσο στις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας κοινωνίας, όσο και στις απαιτήσεις και προσδοκίες των φοιτητών του για σπουδές υψηλής επιστημονικής αξίας, σε συνδυασμό με άριστες προοπτικές επαγγελματικής ανάδειξης. To Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναπτύσσεται με μεθοδικότητα, επιμονή και υπομονή, σύμφωνα με τα Στρατηγικά Σχέδια και τα Πενταετή Προγράμματα Ανάπτυξής του. Στα προγράμματα αυτά αποτυπώνονται οι αποκτημένες εμπειρίες τόσο για τις δυσκολίες λειτουργίας Πανεπιστημιακών Τμημάτων σε ακριτικά νησιά, όσο και για την επικοινωνία μέσα σε ένα Πανεπιστήμιο-Δίκτυο που λειτουργεί κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες του Ελληνικού Αρχιπελάγους. Οι εμπειρίες αυτές είναι που οδήγησαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να είναι το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο που έχει πλήρως εντάξει τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών στην καθημερινή του πρακτική, υλοποιώντας έτσι, στο βαθμό που του αναλογεί, την Κοινωνία της Πληροφορίας.
www.ethnos.gr