Π. Εγγλέζος στον RV: Οι νέοι είναι πειραματόζωα στην αγορά εργασίας- Τον εκφοβισμό και την ψυχολογική βία αντιμετωπίζουν στην εστίαση (audio)

Τον εκφοβισμό και τη βία λεκτική και ψυχολογική αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι στον χώρο εργασίας, κυρίως στην εστίαση και λιγότερο στα ξενοδοχεία της Ρόδου, όπως δήλωσε στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη. ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος, με αφορμή και τα αποτελέσματα της πανελλήνιας ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων του αρμόδιου τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας περιγράφοντας συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα από μερίδα εργοδοτών.

  • Της Νατάσας Παμπρή

“Οι νέοι είναι πειραματόζωα στην αγορά εργασίας” – είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εγγλέζος- αναφέροντας ότι παραβιάζεται κατά κόρον η εργατική νομοθεσία από τους συγκεκριμένους κακούς εργοδότες, με το μεροκάματο να μην ξεπερνάει τα 25 ευρώ και τους εργαζόμενους να φοβούνται τις περισσότερες φορές να καταγγείλουν τα περιστατικά, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν βοηθάει την κατάσταση η υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ο κ. Εγγλέζος τόνισε ότι είναι λίγες οι καταγγελίες εκφοβισμού και ψυχολογικής βίας στις ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ αντιθέτως σε καταστήματα εστίασης (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια) καταγράφονται τα περισσότερα καταγγελλόμενα περιστατικά από νέους απασχολούμενους, γι’ αυτό και παρατηρείται συχνά η εναλλαγή εργαζομένων, μη αντέχοντας τις συνθήκες στο εργασιακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του αρμόδιου τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας, τα περισσότερα καταγγελλόμενα περιστατικά βίας και παρενόχλησης προέρχονται από το λιανικό και χονδρικό εμπόριο (21%), τα ξενοδοχεία (12%) και την εστίαση (7%), καθώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κλάδου επενεργούν και επιδρούν στις πάσης φύσεως εκδηλούμενες κακοποιητικές συμπεριφορές.

Για άλλη μία χρονιά (2023) η μεγάλη πλειοψηφία (95%) των καταγγελιών αφορά σε περιστατικά βίας (λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής) και μόλις το 5% σε σεξουαλική παρενόχληση, υπογραμμίζοντας τη διαχρονική́ τάση υποδήλωσης αυτών, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας και της δυσκολίας ως προς την απόδειξή τους.

Όσον αφορά στο φύλο των θιγομένων εργαζόμενων, επί του συνόλου των καταγγελιών για το 2023, 180 ήταν γυναίκες (60%) και 120 άντρες (40%), κάτι που επιβεβαιώνει ότι η θέση των γυναικών στην αγορά́ εργασίας παραμένει πιο ευάλωτη και πιο αδύναμη από αυτή των ανδρών.

Ως προς την ιδιότητα του καταγγελλόμενου, διαπιστώνεται ότι σε 105 (46%) από́ τις 230 υποθέσεις το θέμα σχετίζεται με βία και παρενόχληση προκληθείσα από τον ίδιο τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης και στις υπόλοιπες 125 (54%) καταγγελλόμενος είναι άλλος εργαζόμενος (προϊστάμενος, υπεύθυνος βάρδιας κλπ.) ή άλλο πρόσωπο (μέλος ΔΣ, συγγενής εργοδότη κλπ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα