Παραμένουν οι ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό της Ρόδου, καθώς οι ανάγκες στον ξενοδοχειακό τομέα που διαρκώς αυξάνονται, λόγω της συνεχούς αύξησης των κλινών, έχουν απορροφήσει όλους τους διαθέσιμους εργαζόμενους , ακόμη και εκείνους τρίτων χωρών, οι οποίοι έχουν φύγει από τον πρωτογενή τομέα και την οικοδομή, ακόμη και από τα εμπορικά καταστήματα.
Την εικόνα της τοπικής αγοράς εργασίας περιέγραψε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Παναγιώτης Εγγλέζος, ο οποίος, μιλώντας στην Ρένα Παυλάκη, στο Πρωινό Xpress, επεσήμανε και τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην υλοποίηση των διακρατικών συμφωνιών, που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν την υφιστάμενη κατάσταση.
Η προηγούμενη κυβέρνηση, στις αρχές Απριλίου, προχώρησε στην υπογραφή της αναγκαίας υπουργικής απόφασης, με την οποία ενέκρινε την εισαγωγή 168.000 εργαζόμενων από τρίτες χώρες για τις κενές θέσεις εργασίας, ήτοι σχεδόν το 40% των αιτημάτων, που ανέρχονταν σε 379.165. Η απόφαση προβλέπει την εισαγωγή 147.925 εργαζομένων από τρίτες χώρες, ενώ επιπλέον 20.000 θέσεις θα καλυφθούν με διμερείς συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές. Βέβαια, πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι ενώ βρισκόμαστε στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, η διαδικασία δεν έχει ακόμη προχωρήσει. Απαιτείται άλλωστε νέα υπουργική απόφαση, με την οποία θα καθοριστούν ειδικά θέματα, όπως για παράδειγμα οι χώρες προέλευσης των ξένων εργαζόμενων.
Ένα από τα θέματα που , όπως τόνισε ο κ. Εγγλέζος, θα πρέπει να διευθετήσει η νέα ΚΥΑ, είναι και η κάλυψη των εργαζομένων από τρίτες χώρες, από την τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας, ώστε να μην δημιουργηθούν συνθήκες δουλείας για τους ανθρώπους αυτούς. Αναφέρθηκε μάλιστα σε περιπτώσεις παράτυπων μεταναστών, που απασχολούνται παράνομα σε επιχειρήσεις, με αμοιβή 300 ευρώ τον μήνα, για εργασία 10 και πλέον ωρών ημερησίως. Ο ίδιος προανήγγειλε ελέγχους στις ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις για να διαπιστωθεί ότι εφαρμόζεται η υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους, τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ κάλεσε όλους όσοι διαπιστώνουν ότι η σύμβαση δεν τηρείται, να ενημερώνουν το ΕΚΡ και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Ακούστε τον εδώ:
Η Υπουργική Απόφαση
Σύμφωνα με το euro2day.gr, Mε τη νέα υπουργική απόφαση παρέχεται η δυνατότητα μετάκλησης 9.261 εργαζομένων στους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων (έναντι 2.811 την προηγούμενη διετία). Βέβαια, ο αριθμός είναι σημαντικά χαμηλότερος (μόλις στο 11,5%) σε σχέση με τις προτάσεις που υποβλήθηκαν για 80.316 εργαζομένους. Μερικές από τις ειδικότητες που αναμένεται να καλύψουν οι ξένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό αφορούν αρχιμάγειρες αλλά και βοηθούς κουζίνας, λαντζέρηδες και αχθοφόρους, καμαριέρες, κηπουρούς και καθαριστές.
Αντίστοιχα, ορίστηκε ως ανώτατο όριο η εισαγωγή και 10.338 εργαζομένων για την κάλυψη κενών θέσεων στον κλάδο των κατασκευών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώθηκαν πράγματι μεγάλες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, ιδίως ενόψει της υλοποίησης των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, της αύξησης της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και των προγραμμάτων ενεργειακής-αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων που υλοποιούνται. Είναι ενδεικτικό ότι εγκρίθηκε το 80,4% των συνολικά 12.884 αιτημάτων.
Μάλιστα, με στόχο την κάλυψη των αναγκών, στη φετινή Κοινή Υπουργική Απόφαση η κατανομή των διαθέσιμων θέσεων γίνεται σε επίπεδο περιφέρειας και όχι περιφερειακής ενότητας, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Ετσι, αντιμετωπίζεται το φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια, να υπάρχουν ελλείψεις εργαζομένων σε μια περιφερειακή ενότητα και πλεονάσματα σε μια γειτονική.
Επιπροσθέτως, στην ισχύουσα απόφαση υπάρχει -επίσης για λόγους ευελιξίας- ομαδοποίηση των ειδικοτήτων στον πρωτογενή τομέα και όχι πρόβλεψη για διαφορετικές ειδικότητες, όπως εργάτες γης, εργάτες κτηνοτροφίας, εργάτες ιχθυοκαλλιέργειας, εργάτες δασοκομίας κ.λπ., ώστε ένας εργαζόμενος κατά τη διάρκεια της παραμονής του να μπορεί να απασχοληθεί σε περισσότερες από μία ειδικότητες.
Όπως είναι φυσικό μάλιστα, η πλειοψηφία των «εισαγόμενων» εργαζομένων θα καλύψει κενές θέσεις στον πρωτογενή τομέα. Συγκεκριμένα, από τις 147.925 θέσεις της απόφασης (πλην των 20.000 που θα καλυφθούν από τις διμερείς συμφωνίες), το 76,7% ή 113.467 αφορούν τον πρωτογενή τομέα. Οι περισσότερες, ήτοι 91.630, αφορούν εποχική εργασία διάρκειας 3 έως 9 μηνών, 16.572 εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας και 5.265 θα είναι αλιεργάτες αιγυπτιακής καταγωγής, οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα για μέγιστο διάστημα 11 μηνών βάσει σχετικής διμερούς συμφωνίας.
Ρ.Π.