Η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη σε όλους τους επιμέρους δείκτες και η περιφερειακή σύγκλιση είναι οι εθνικοί στόχοι της χώρας, όπως τους περιέγραψε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε σήμερα, κατά την εκδήλωση με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη / Παρουσίαση Ψηφιακής Πλατφόρμας erga.gov.gr», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
«Αρκεί μια σύντομη ανάγνωση των σχετικών στοιχείων για να διαπιστώσει κανείς ότι αυτό το “αθηνοκεντρικό” αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο ουσιαστικά αποτέλεσε προτεραιότητα πολλών κυβερνήσεων εδώ και πολλές δεκαετίες, έχει δημιουργήσει σημαντικές περιφερειακές ανισότητες, με αποτέλεσμα να απαιτείται μια τελείως διαφορετική περιφερειακή πολιτική προκειμένου να μπορέσουν οι Περιφέρειες της χώρας, και ειδικά αυτές οι οποίες έχουν μείνει πιο πίσω, να συγκλίνουν με τον εθνικό μέσο όρο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και το εργαλείο που υπηρετεί αυτή την στρατηγική, η ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr, όπου για πρώτη φορά καταχωρίζονται σημαντικά έργα που υλοποιούνται τόσο από την κεντρική κυβέρνηση όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση και είναι δυνατή η συνεχής, διαφανής παρακολούθησή τους.
«Όταν ήρθαμε στα πράγματα, έκανα μια απλή ερώτηση. Λέω: ξέρουμε ποια είναι τα έργα τα οποία υλοποιούνται στη χώρα συνολικά, σε όλα τα επίπεδα, εθνικά, περιφερειακά, δημοτικά; Η απάντηση ήταν πως “όχι”. Και αν δεν ξέρουμε, δεν μπορούμε ούτε να μετράμε, ούτε να αξιολογούμε, ούτε και να λογοδοτούμε στους πολίτες. Γι’ αυτό και αυτή η πλατφόρμα την οποία εγκαινιάζουμε σήμερα, το erga.gov.gr, έχει τόσο μεγάλη σημασία», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Όσον αφορά τους δύο εθνικούς στόχους, δήλωσε:
Τι είναι η διπλή σύγκλιση; Η πρώτη σύγκλιση αποτελεί ουσιαστικά τον εθνικό στόχο της χώρας, όπως τουλάχιστον έχει προσδιοριστεί από αυτή την κυβέρνηση, και δεν είναι άλλος από την ταχύτατη σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη σε όλους τους επιμέρους δείκτες.
Και η αλήθεια είναι -το έδειξε ο Άκης σε αυτό το ωραίο διάγραμμα στην αρχή της παρουσίασής του- ότι αν συγκρίνουμε τις αποδόσεις της χώρας μας σε σχέση με δύο άλλες χώρες παρεμφερούς μεγέθους που μπήκαν στην ευρωπαϊκή οικογένεια περίπου την ίδια εποχή, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, θα διαπιστώσουμε ότι για λόγους που θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε πολλές ώρες να τους αναλύσουμε, σίγουρα υστερούμε. Πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και αυτό αποτελεί τον μεγάλο εθνικό στόχο αυτής της κυβέρνησης.
Η δεύτερη σύγκλιση, όμως, είναι μια σύγκλιση για την οποία μιλάμε πολύ λιγότερο, και είναι η περιφερειακή σύγκλιση. Διότι πράγματι αρκεί μια σύντομη ανάγνωση των σχετικών στοιχείων για να διαπιστώσει κανείς ότι αυτό το «αθηνοκεντρικό» αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο ουσιαστικά αποτέλεσε προτεραιότητα πολλών κυβερνήσεων εδώ και πολλές δεκαετίες, έχει δημιουργήσει σημαντικές περιφερειακές ανισότητες, με αποτέλεσμα να απαιτείται μια τελείως διαφορετική περιφερειακή πολιτική προκειμένου να μπορέσουν οι Περιφέρειες της χώρας, και ειδικά αυτές οι οποίες έχουν μείνει πιο πίσω, να συγκλίνουν με τον εθνικό μέσο όρο.
Και βέβαια, αυτό το περιφερειακό σχέδιο ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι ένα σχέδιο, όπως είπε και ο Θανάσης, το οποίο απλά θα εκπονείται σε κάποια γραφεία στη Γραμματεία της Κυβέρνησης ή σε κάποια Υπουργεία. Πρέπει να είναι ένα σχέδιο συνεργατικό, διαβουλευτικό, το οποίο να λαμβάνει υπόψη τις προτεραιότητες των τοπικών κοινωνιών.
Ουσιαστικά, όταν ήρθαμε στα πράγματα, έκανα μια απλή ερώτηση, το είπε και ο Άκης. Λέω: ξέρουμε ποια είναι τα έργα τα οποία υλοποιούνται στη χώρα συνολικά, σε όλα τα επίπεδα, εθνικά, περιφερειακά, δημοτικά; Η απάντηση ήταν πως «όχι».
Και αν δεν ξέρουμε, δεν μπορούμε ούτε να μετράμε, ούτε να αξιολογούμε, ούτε και να λογοδοτούμε στους πολίτες. Γι’ αυτό και αυτή η πλατφόρμα την οποία εγκαινιάζουμε σήμερα, παρουσιάζοντας καταρχάς τα έργα της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης, το erga.gov.gr, έχει τόσο μεγάλη σημασία.
Κρατήστε τρεις λέξεις: λογοδοσία. Αυτή η πλατφόρμα είναι ουσιαστικά η δέσμευση της κυβέρνησης αλλά και όλων των επιμέρους φορέων που υλοποιούν τα έργα αυτά, διότι σε αυτή την πλατφόρμα υπάρχουν έργα της Περιφέρειας, υπάρχουν έργα των Δήμων, χρηματοδοτούνται από πολλά διαφορετικά εργαλεία.
Αυτός είναι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα. Δεν είναι ένας στατικός σχεδιασμός. Γι’ αυτό και η διαδικασία διαβούλευσης η οποία θα ακολουθήσει μας επιτρέπει να μπορούμε να επαναπροσεγγίζουμε έργα, να οριοθετούμε προτεραιότητες και ενδεχομένως να προσαρμόζουμε το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι ένα δυναμικό σχέδιο το οποίο εξελίσσεται.
Η δεύτερη λέξη στην οποία αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία και στην οποία αναφέρθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μάλλον με την προηγούμενη ιδιότητα του, του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, είναι η λέξη «προτεραιοποίηση».
Οι ανάγκες είναι πάντα ατελείωτες, οι πόροι, όμως -και είναι πάρα πολύ σημαντικοί, μιλάμε για παραπάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ αν προσθέσουμε και τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων-, οι πόροι είναι πάντα πεπερασμένοι. Άρα, πρέπει να έχουμε μια αίσθηση του πού θέλουμε να τους κατανείμουμε.
Και πολλές φορές στις δικές μου διαβουλεύσεις με τοπικούς φορείς ρωτάω: αν έχουμε ένα ποσό κι αν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ τριών έργων και πρέπει να προτεραιοποιήσουμε το ένα από τα τρία, ποιο είναι το έργο το οποίο προτιμούν οι τοπικές κοινωνίες;
Αυτού του είδους οι διαβουλεύσεις πρέπει να γίνονται, ναι. Διότι δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Μπορούμε να κάνουμε αρκετά αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτά τα οποία κάνουμε να τα κάνουμε σε συνεννόηση και έχοντας ακούσει τις απόψεις και τις προτεραιότητες των τοπικών κοινωνιών.
Και η τρίτη λέξη είναι η λέξη «αποτελεσματικότητα», η οποία πιστεύω ότι διακρίνει αυτή την κυβέρνηση. Να μπορούμε να υλοποιούμε αυτά για τα οποία δεσμευόμαστε, με ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα, μέσα από διαδικασίες οι οποίες είναι βαριές. Γιατί έτσι πρέπει να είναι, έτσι ορίζει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά έτσι επιβάλλουν και οι κανόνες διαφάνειας.
Και πρέπει να γνωρίζετε -και το γνωρίζουν πολύ καλά κατ’ εξοχήν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης- ότι πίσω από κάθε ένα από τα 600 και πλέον έργα τα οποία παρουσιάζονται μόνο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κρύβονται βαριές διαδικασίες ωρίμανσης, δικαστικές αντεγκλήσεις, δυσκολίες. Αυτή είναι η πραγματικότητα στο πεδίο τού να υλοποιήσεις ένα έργο. Δεν αποφασίζει κάποιος να κάνει ένα έργο και το κάνει. Χρειάζεται πολλή δουλειά από πίσω.
Γι’ αυτό και θέλω να κάνω μια ξεχωριστή μνεία και στο ΤΑΙΠΕΔ και στη Μονάδα Ωρίμανσης των Έργων Στρατηγικής Σημασίας, διότι μας έχουν διευκολύνει πολύ στο να μπορούμε ακριβώς να επιταχύνουμε αυτές τις διαδικασίες και να προχωρούμε έργα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος, λοιπόν, που κάνουμε αυτή την εκδήλωση.