Ολοκληρωμένη πρόταση κατέθεσε το ΤΕΕ, για την αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών της Καλύμνου

Τις προτάσεις για την αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού «ΣΚΑΛΙΑ» του Δήμου Καλυμνίων, όπως αυτές συντάχθηκαν από τον Τομέα Πολιτικής Προστασίας|ΤΕΕ Δωδεκανήσου, παρέδωσε στον Δήμαρχο Καλυμνίων Δημήτρη Διακομιχάλη η πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Καλύμνου Ευαγγελία Μπιλλήρη.

“Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι. Έχω υποσχεθεί ότι θα στηρίξουμε τους Δήμους και ειδικά τους μικρότερους Δήμους, ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν κάποιες διαδικαστικές δυσκολίες π.χ. με τεχνικούς συμβούλους, να ωριμάσουν έργα και να έχουν ίσες ευκαιρίες στην ανάπτυξη. Οφείλουμε να στηρίζουμε τα έργα υποδομής και ο,τιδήποτε είναι της αρμοδιότητάς μας”, δήλωσε στον Real Voice ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Αντώνης Γιαννικουρής.

Πέραν των συστάσεων για άμεσες ενέργειες για την ανακούφιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Ιανουαρίου στο νησί της Καλύμνου, οι οποίες έγιναν κατά την επίσκεψη του κλιμακίου του ΤΕΕ αμέσως μετά τη θεομηνία (αποκατάσταση καταστροφών στο οδικό δίκτυο και το δίκτυο ύδρευσης, καθαρισμός φερτών υλικών από τις ιδιοκτησίες, καθαρισμός οχετών, αποζημίωση πληγέντων), παραδόθηκε πρόταση ολοκληρωμένης μελέτης για τη μεσοπρόθεσμη και οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων αντιπλημμυρικής προστασίας του οικισμού.

Αναλυτικά, η μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας του οικισμού Σκάλια περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους μελέτες:

  1. Σύνταξη τοπογραφικής αποτύπωσης περιοχής του οικισμού Σκάλια πάνω από την επαρχιακή οδό σε έκταση περίπου 7,00 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει κα την κοίτη του ρέματος που διατρέχει τον οικισμό.
  2. Σύνταξη αποτύπωσης ζώνης πλάτους 70 μέτρων της κοίτης από την επαρχιακή οδό μέχρι την εκβολή της στην παραλία.
  3. Σύνταξη υδρολογικής μελέτης, από την οποία θα εκτιμηθεί η παροχή πλημμύρας της 50ετίας, σύμφωνα με τις όμβριες καμπύλες οι οποίες προσδιορίσθηκαν στο εγκεκριμένο “Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Νήσων Αιγαίου (Βορείου και Νοτίου Αιγαίου)” και ειδικά στο τεύχος “ΣΤΑΔΙΟ Ι – 1η ΦΑΣΗ – ΠΑΡΑΔΟΤΕO 2 – ΟΜΒΡΙΕΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ”.
  4. Σύνταξη οριστικής μελέτης έργων διόδευσης της πλημμυρικής παροχής κατάντη του οικισμού για προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους. Η μελέτη θα περιλαμβάνει και την μελέτη των οχετών στις θέσεις όπου η κοίτη διασταυρώνεται με κοινοτικές οδούς.

Με τα έργα που θα προταθούν μέσω της μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας, θα αντιμετωπίζεται η ασφαλής διόδευση της πλημμύρας κατάντη του οικισμού, με κατάλληλα έργα είτε στη θέση της κοίτης όπως είναι σήμερα, είτε σε καταλλήλως σχεδιασμένη εκτροπή.

Τα έργα θα προστατεύουν επίσης τον οικισμό σε μεγάλο βαθμό από μελλοντική  μεταφορά φερτών υλών μέσα σε αυτόν.

  1. Σύνταξη οριστικής μελέτης των οχετών που απαιτούνται στις θέσεις, όπου η εξεταζόμενη κοίτη διασταυρώνεται με οδούς. Θα χρησιμοποιηθούν οι τύποι οχετών του ΥΠΕΧΩΔΕ.
  2. Σύνταξη φακέλου οριοθέτησης της κοίτης στο τμήμα που εξετάζεται.
  3. Σύνταξη φακέλου υπαγωγής σε ΠΠΔ των έργων
  4. Σύνταξη των Τευχών Δημοπράτησης
  5. Σύνταξη ΣΑΥ – ΦΑΥ

Η ανάθεση προτείνεται να γίνει με εφαρμογή  της  παραγράφου 2γ του άρθρου 32 και του άρθρου 32Α του Ν4412/2016, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει, δηλαδή με την διαδικασία της προσφυγής στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.

Ο Τομέας Πολιτικής Προστασίας|ΤΕΕ Δωδεκανήσου ευχαριστεί θερμά τους συναδέλφους που ανταποκρίθηκαν, συμμετέχοντας εθελοντικά στις συσκέψεις και στη σύνταξη των προτάσεων για την Αντιπλημμυρική Προστασία του Οικισμού ΣΚΑΛΙΑ Καλύμνου.

Οι πλημμύρες και οι καταστροφές του περασμένου χειμώνα ανέδειξαν για ακόμη μία φορά την ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδιασμού και άμεσης υλοποίησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, έργων υποδομής αναγκαίων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, που δυστυχώς δεν αποτελούν προτεραιότητα για τις τοπικές διοικήσεις αλλά και την κεντρική διοίκηση διαχρονικά. Με την πολύτιμη συνδρομή των συναδέλφων, θα αναλάβουμε το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες για να αναδείξουμε την αναγκαιότητα σχεδιασμού και δρομολόγησης έργων πολιτικής προστασίας (αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής) από τα φυσικά φαινόμενα σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, έργα απαραίτητα για την ευζωία των κατοίκων και την ευημερία του τόπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα