Επενδυτική βαθμίδα, ανάπτυξη αλλά και σημαντική επενδυτική ώθηση από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, φέρει στις βαλίτσες του ο πρωθυπουργός για το Greek Investment Conference του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Morgan Stanley που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο σήμερα και αύριο, 27 και 28 Νοεμβρίου.
Τι θα πει για την Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός θα κινηθεί σε αρκετούς άξονες, με πρώτον αυτόν των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες έχουν φέρει και την επενδυτική βαθμίδα. Η πλειονότητα, άλλωστε, των ξένων αναλυτών εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και θα “τρέξει” με ρυθμό πέριξ του 2%, υψηλότερα από τις μέσες επιδόσεις των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Ήδη δεν είναι λίγοι οι ξένοι αναλυτές που έχουν εξάρει τις επιδόσεις της Ελλάδας τόσο στο μέτωπο των δημοσιονομικών όσο και σε εκείνο των αναπτυξιακών προοπτικών. Μάλιστα, η Société Generale έχει εκτιμήσει περαιτέρω βελτίωση των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας, εάν μάλιστα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες και θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή της δυναμική, αλλά και θα μειώσουν περαιτέρω το δείκτη χρέους.
Η βασική γραμμή με S&P
Βασική γραμμή του πρωθυπουργού θα είναι αυτή που σκιαγράφησε και ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος ανέφερε ότι ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ είναι πιθανό να μειωθεί το 2023, αλλά να παραμείνει υψηλότερος από τους αντίστοιχους ρυθμούς της ζώνης του ευρώ και να εκτιμάται σε 2,5%, υποστηριζόμενος από τις επενδύσεις, την αύξηση του τουρισμού, τη μείωση της ανεργίας και την ευρύτερη στήριξη των ιδιωτικών πιστώσεων.
Ανθεκτική οικονομία σύμφωνα με τον Scope
Η Ελλάδα πιθανότατα θα αποδειχτεί πιο ανθεκτική από άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως για παράδειγμα η Ιταλία, έχει εκτιμήσει και ο άλλος οίκος αξιολόγησης Scope. Μέχρι στιγμής, οι συνθήκες υψηλότερου πληθωρισμού έχουν βοηθήσει την ταχεία μείωση του χρέους της Ελλάδας, η οποία στήριξε την απόφαση του Scope το περασμένο καλοκαίρι να αναβαθμίσει τη χώρα σε επενδυτική βαθμίδα. Ο υψηλός πληθωρισμός μειώνει το απόθεμα υψηλού χρέους της Ελλάδας, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια εισχωρούν στη δομή του χρέους χαμηλού επιτοκίου της Ελλάδας πιο αργά από ό,τι για τις άλλες χώρες μετά από την αναδιάρθρωση του χρέους.
Η UBS
Στους θετικούς αναλυτές για την Ελλάδα βρίσκεται και η UBS, η οποία έχει τοποθετήσει υψηλότερα της μέσης εκτίμησης των ξένων αναλυτών την ανάπτυξη της Ελλάδας, αφού εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3% τόσο το 2024 όσο και το 2025. Πολύ κοντά στο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι και πληθωρισμός στην Ελλάδα, με τη UBS να εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 2,5% την ερχόμενη χρονιά, και στο 2% το 2025.
Άλλωστε οι ίδιοι οι αναλυτές της Morgan Stanley, η οποία και διοργανώνει το roadshow της ΕΧΑΕ, έχουν εξάρει τις επιδόσεις της Ελλάδας στο μέτωπο του χρέους, αφού εκτιμούν ότι σε μία διετία, δηλαδή το 2025, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει κάτω από το 150%. Μάλιστα, η μείωση θα ξεπεράσει τις 20 ποσοστιαίες μονάδες, από το 171,3% που ήταν στα τέλη του 2022.
Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, η αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνουν πάνω από το 2% την επόμενη διετία, δηλαδή πάνω από τις επιδόσεις των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, με σημαντικές βοήθειες από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ειδικότερα, εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα είναι στο 2,3% και 2,4% αντίστοιχα το 2024 και το 2025.
Στο επίκεντρο οι τράπεζες
Οι τράπεζες έχουν παραδοσιακά στα roadshow ηγετικό ρόλο στις επαφές με ξένους επενδυτές, πόσο μάλλον όταν στην παρούσα φάση βρίσκονται εν μέσω αποεπενδυσης του Δημοσίου από τον κλάδο. Και δεν είναι μόνο η τρέχουσα περίοδος, αφού όπως έχει επισημάνει πρόσφατα και ο S&P, οι ελληνικές τράπεζες δρέπουν τους καρπούς των ισχυρών μετασχηματισμών των ισολογισμών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχοντας ως πολλά υποσχόμενες εξελίξεις μπροστά τους. Η πρώτη είναι ότι μπορεί να επιστρέψουν στην πληρωμή μερισμάτων, για πρώτη φορά μετά το 2009 και η δεύτερη ότι οι δείκτες των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποχωρήσουν κάτω από το 5% έως το 2025.
H Morgan Stanley και η JP Morgan
Οι αναλυτές πάντως της διοργανώτριας Morgan Stanley εξακολουθούν να βλέπουν τη δυνατότητα θετικής έκπληξης των επιτοκιακών εσόδων, δεδομένου του χαμηλού beta καταθέσεων. Επίσης, η εστίαση της αγοράς έχει επίσης μετατοπιστεί στο ποιες τράπεζες είναι καλά τοποθετημένες για να υπερασπιστούν τα περιθώρια κέρδους σε έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων.
Από την άλλη, η JP Morgan βλέπει όρια στις υπεραποδόσεις των ελληνικών τραπεζών και διατηρεί τη σύσταση overweight μόνο για την Πειραιώς, καθώς θα συνεχίσει να προσφέρει σημαντική απόδοση σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες (ιδίως την Alpha Bank), ειδικά στο μέτωπο των KRI targets (αριθμοί που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να μετρήσουν την απόδοση στην επίτευξη των στρατηγικών τους στόχων και σκοπών) σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η σύσταση στηρίζεται και στο αποδεδειγμένο ιστορικό υλοποίησης της διοίκησης.
Πηγή: ot.gr