Οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν χώρο για εκπλήξεις στις ευρωεκλογές

Όσοι περιμένουν μεγάλες εκπλήξεις στις ευρωεκλογές μάλλον θα απογοητευτούν, στο βαθμό που επιβεβαιωθεί η τρέχουσα δημοσκοπική εικόνα. Τα δεδομένα της Μεταπολίτευσης που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια, τα άλλαξαν οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2023. Ο δικομματισμός κατέρρευσε και ενώ πέρασαν το κατώφλι της Βουλής 8 κόμματα, μόνον ένα από αυτά πλέον, η ΝΔ, έχει το πολιτικό και κοινωνικό εκτόπισμα για να είναι κόμμα εξουσίας.

Αυτός ο συσχετισμός δεν φαίνεται να αλλάζει. Η ΝΔ, όπως δείχνουν όλες οι έρευνες, θα πιάσει τον πήχη που έχει βάλει, δηλαδή να γράψει το 3 μπροστά από το ποσοστό της, ώστε να είναι άμεσα συγκρίσιμο με το 33,12% που κατέγραψε στις ευρωεκλογές του 2019 και υπήρξε το προοίμιο της επικράτησής της.

Δεν ισχύει το ίδιο και για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα ήταν νίκη πρώτου μεγέθους αν κατάφερνε να επαναλάβει το 23,75% που έπιασε στις ευρωεκλογές του 19. Κινούμενος σήμερα πέριξ του 16%, ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να αρκεστεί σε μια «μικρή νίκη», εξασφαλίζοντας την επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ που αντιμετώπισε μια υπαρξιακή απειλή κι ακόμη περισσότερο, κατοχυρώνοντας τη δεύτερη θέση και τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεδομένης της διάσπασης και της κρίσης που αντιμετώπισε μετά την κατάρρευση του 2023, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο νέος Πρόεδρός του που είναι αλήθεια πως δεν είναι ένας «κλισέ» πολιτικός, θα έχουν το χρόνο που μεσολαβεί ως τις επόμενες εθνικές εκλογές, για να αποσαφηνίσουν το πολιτικό στίγμα τους και να δοκιμάσουν να μπουν σε τροχιά διεκδίκησης της εξουσίας.

Το ΠΑΣΟΚ δείχνει νευρικό κι αμήχανο. Οι ελπίδες του να αναδειχθεί μέσα από τις ευρωεκλογές, έστω και άτυπα, ως αξιωματική αντιπολίτευση διαψεύδονται. Είτε γιατί τα μηνύματά του είναι θολά και αλληλοσυγκρουόμενα, είτε γιατί «ο Ανδρουλάκης δεν κάνει γκελ στον κόσμο», είτε γιατί το νέο κόμμα Λοβέρδου διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδο στην ευρωβουλή, είτε όλα αυτά μαζί, παραμένει καθηλωμένο μεταξύ του 11-12%. Και το χειρότερο, νιώθει την ανάσα της Ελληνικής Λύσης που ακολουθεί με ποσοστό που υπερβαίνει το 10%, έχοντας ανοδική τάση. Έτσι, από εκεί που οι ευρωεκλογές αρχικά θεωρούνταν ως «ντέρμπι» για τη δεύτερη και τρίτη θέση, ενδέχεται να αποδειχθούν «θρίλερ» ως προς την τρίτη και τέταρτη.

Ασφαλώς μέχρι να κλείσουν οι κάλπες και να καταμετρηθεί η ετυμηγορία των πολιτών, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο για κανέναν. Έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις πως ενίοτε υπάρχουν βουβά υπόγεια «ρεύματα» μέσα στην κοινωνία, τα οποία δεν είναι εύκολο να ανιχνευθούν με τα διαθέσιμα δημοσκοπικά εργαλεία. Επιπλέον είναι αλήθεια πως η ελληνική κοινωνία βιώνει ακόμη το μετατραυματικό σοκ της περιόδου των μνημονίων και της πανδημίας. Οι πολίτες ζουν τις δυσκολίες μιας ρευστής καθημερινότητας και αντιδρούν με βάση το δικό τους μικρόκοσμο. Χωρίς ισχυρές ταυτίσεις με τα κόμματα και χωρίς τα μεγάλα ιδεολογικά αφηγήματα του παρελθόντος, προσπαθούν να βρουν ένα προσωπικό «οδικό χάρτη» για τη ζωή τους. Κι αυτό μπορεί να οδηγεί και σε μη αναμενόμενες ή μη εύκολα ερμηνεύσιμες εκλογικές συμπεριφορές.

Σε λιγότερο από ένα μήνα πλέον, θα ξέρουμε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα