Ο «Μίνωας» ταρακουνά την Κρήτη: Μεγάλη άσκηση για σεισμό έως και 7 Ρίχτερ

Η άσκηση «Μίνωας» θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα και την Τρίτη - Θα σταλούν και 112 στους κατοίκους

Η μεγαλύτερη άσκηση αντισεισμικής προστασίας θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα, και την Τρίτη στην Κρήτη, με τα σενάρια να περιλαμβάνουν σεισμούς 6,4 βαθμών Ρίχτερ σε Χανιά, Ρέθυμνο και 7,2 Ρίχτερ σε Ηράκλειο.

Η άσκηση «Μίνωας» «είναι η μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα με τη συμμετοχή όλης της Κρήτης, με τη συμμετοχή των κεντρικών φορέων. Συμμετέχουν περίπου 10 υπουργεία», δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μιλώντας για την σημαντική αυτή άσκηση ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ διευκρίνισε ότι θα γίνει σε όλη την Κρήτη, στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες και στους 24 δήμους της Κρήτης.

Τα σενάρια με τους σεισμούς

«Το σενάριο περιλαμβάνει δύο σεισμούς. Ο πρώτος σεισμός θα εκδηλωθεί τη Δευτέρα μετά τις 10:00 και θα είναι κοντά στα Χανιά με ένα μέγεθος της τάξεως των 6,4 βαθμών. Θα επηρεάσει κυρίως τις περιφερειακές ενότητες των Χανίων και του Ρεθύμνου» εξήγησε ο κ. Λέκκας. Όπως είπε την Τρίτη θα ακολουθήσει ένα δεύτερο σενάριο με σεισμό που θα εκδηλωθεί βόρεια του Ηρακλείου, με ένα μέγεθος της τάξεως των 7,2 βαθμών που θα επηρεάσει όλη την Κρήτη αλλά κυρίως τις περιφερειακές ενότητες του Ηρακλείου και του Λασιθίου».

Θα πάρουν μέρος 150.000 άτομα

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η άσκηση συμπεριλαμβάνει 75 επεισόδια τα οποία συνθέτουν ένα ρεαλιστικό σενάριο. «Είναι περιοχές που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού. Είναι η μεγαλύτερη άσκηση που έχει γίνει στον ελληνικό χώρο. Θα πάρουν μέρος πάνω από 100.000 – 150.000 άτομα. Περιλαμβάνει όχι μόνο το κύριο πλέγμα του σεναρίου και των επεισοδίων, αλλά ουσιαστικά και οριζόντιες δράσεις οι οποίες θα αναπτυχθούν στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στην πυροσβεστική, στην αστυνομία, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, στους δήμους και στα 1040 σχολεία της Κρήτης».

Κάθε χρόνο θα γίνεται άσκηση

Όπως τόνισε, τέλος ο κ. Λέκκας «η άσκηση γίνεται για προληπτικούς λόγους και θα γίνεται σε κάθε περιφέρεια μία φορά το χρόνο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να οργανωθούμε συνολικά στην Ελλάδα».

112 στην Κρήτη

Στο πλαίσιο της άσκησης, θα σταλούν στους κατοίκους της Κρήτης και ειδοποιήσεις από το 112.

ethnos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα