Ντίνα Σβύνου στον RV: Το 2023 θα ξεπεράσει στον Τουρισμό και τη χρονιά ορόσημο του ’22

Με τις πρώτες πτήσεις τσάρτερ να αναμένονται στην Κω στις 27 Μαρτίου από το Βερολίνο και το Εδιμβούργο της εταιρίας Ryanair, ανοίγοντας την αυλαία της τουριστικής σεζόν νωρίτερα από κάθε άλλη στο νησί του Ιπποκράτη, οι τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι θα είναι μία νέα χρονιά ρεκόρ.

“Ξεκινάμε με αισιόδοξα μηνύματα τα οποία βέβαια φάνηκαν και σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα γιατί λέγαμε ότι και αυτή η χρονιά θα ξεκινήσει με τις καλύτερες προδιαγραφές, άλλωστε και η προηγούμενη έκλεισε πάρα πολύ καλά. Ίσως είναι και η πρώτη φορά που ξεκινάει η σεζόν από τόσο νωρίς, δηλαδή από τέλη Μαρτίου ειδικά στο νησί της Κω, άρα λοιπόν είναι αυτό που λέγαμε για αρκετό χρονικό διάστημα η επιμήκυνση”. Αυτό δήλωσε μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τους δημοσιογράφους Τέρη Χατζηιωάννου και Νατάσα Παμπρή, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Ντίνα Σβύνου.

Αναφορικά με το πόσο προετοιμασμένος είναι ο προορισμός να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες, η Πρόεδρος των Ξενοδόχων του νησιού, επισήμανε:

Τώρα θα πρέπει όλοι να είμαστε σε μία ετοιμότητα προκειμένου να τιμήσουμε και τον κόσμο που τιμάει τον προορισμό μας τόσο νωρίς. Το νησί μας δεν είναι ακόμα έτοιμο να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες. Δεν είναι μόνο θέμα τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Έχουμε αρκετά έργα ανοιχτά αυτή τη στιγμή που σε μία εβδομάδα δεν μπορούν να μαζευτούν όμως θα πρέπει να γίνει η μέγιστη δυνατή προσπάθεια προκειμένου τουλάχιστον να ολοκληρωθούν όσο γίνεται. Καλό είναι ο προγραμματισμός να είναι τέτοιος έτσι ώστε τέλη Μάρτη να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα. Δεν ξέρω αν μπορούμε να ελπίζουμε κάποια στιγμή να μπορούν να δρομολογηθούν όπως δρομολογούνται και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, εάν μπορεί να γίνει αυτό και στον δημόσιο τομέα τότε θα έχουμε κάνει άλματα.

Η κα Σβύνου υπογράμμισε ότι και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να έχουν ανοίξει τα καταστήματά τους ώστε να δείχνουν σε πλήρη λειτουργία: “Θέλω να τονίσω και το εξής είναι και θέμα επιχειρηματιών όπου θα πρέπει όλοι να λειτουργήσουμε με ψηλά το αίσθημα της ευθύνης, να ανοίξουμε τα καταστήματα δεν μπορεί να έχουμε τους πρώτους επισκέπτες και καταστήματα τα οποία βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης να είναι κλειστά. Εκεί λοιπόν είναι και η δική μας ευθύνη και όχι μόνο και όλοι να μπορέσουμε να έχουμε ένα περιποιημένο χώρο, αλλά και η κάθε επιχείρηση να έχει τα φώτα ανοιχτά”.

Τα δεδομένα από τα slots δείχνουν ότι θα έχουμε μία πάρα πολύ καλή χρονιά, καλύτερη φαίνεται και από το 2022 το οποίο υπήρξε ορόσημο σε επίπεδο προ κρατήσεων είμαστε σε ένα καλό ποσοστό πάνω από πέρυσι. Τα μηνύματα είναι ναι μεν θετικά, κρατάμε όμως μικρό καλάθι, γιατί στο χώρο του τουρισμού δεν μπορεί κανένας να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη με βεβαιότητα διότι είναι ένας κλάδος ο οποίος επηρεάζεται από πάρα πολλά φαινόμενα.

Αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά τότε μπορούμε να πούμε ότι θα έχουμε μία επιτυχημένη χρόνια από πλευράς αφίξεων. Να τονίσω ότι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο διάστημα του 2023 δείχνουν μεγάλη πτώση των τουριστικών εισπράξεων εκεί λοιπόν το θέμα μας δεν είναι μόνο οι αφίξεις το θέμα είναι τι μένει. Ο μεγάλος εχθρός για το 2023 ήταν η αύξηση του κόστους ενέργειας και η περαιτέρω αύξηση του κόστους ζωής που επέφερε. Όλα αυτά τα φαινόμενα που δεν αντιμετωπίζουμε μόνο εμείς στον ελληνικό χώρο αλλά πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό, ένα παγκόσμιο θα έλεγα φαινόμενο. Αυτό λοιπόν τελικά μας διέψευσε ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην επιλογή του ταξιδιού όμως θα λειτουργήσει αρνητικά μάλλον στην μέση τουριστική δαπάνη, εκεί είναι η ανησυχία μας γιατί όταν λέμε για τον τουρισμό και για τα αποτελέσματα του αυτά το θεμιτό είναι να είναι τέτοια έτσι ώστε να μπορούν να φέρουν την ευημερία σε ολόκληρο τον κλάδο, είπε καταλήγοντας η κα Σβύνου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα