Αλλαγή σελίδας στον τρόπο λειτουργίας του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων, του γνωστού ΤΟΕΒ που αποτελεί τον φορέα διαχείρισης του φράγματος Απολακκιάς, αναμένεται να γίνει σύντομα!
Ήδη τρέχουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αλλάξει το καταστατικό του και να μπορέσει να εγγραφεί στο μητρώο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αποκάλυψε μιλώντας στον Real Voice 99.5 και στην εκπομπή «Ανοιχτή Γραμμή» με τον Γιάννη Μηνατσή και τη Δέσποινα Κουλούμπρη, ο Κοινοτάρχης και πρόεδρος του φορέα κ. Τσαμπίκος Καραγιάννης.
“Με την βοήθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου όπου υπάρχει μια συνεργασία άριστη, πάμε να εντάξουμε τον φορέα διαχείρισης του φράγματος Απολακκιάς στα βιβλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης”
Μέχρι σήμερα ο ΤΟΕΒ Απολακκιάς στην ουσία δεν εμφανιζόταν πουθενά, ωστόσο σύντομα αυτό πρόκειται να αλλάξει με την βοήθεια και της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που από φέτος θα έχει την υψηλή εποπτεία.
«Με την βοήθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου, που υπάρχει μια συνεργασία άριστη, πάμε να εντάξουμε τον φορέα διαχείρισης του φράγματος Απολακκιάς στα βιβλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ούτως ώστε να μπορεί να χρηματοδοτείται και από το υπουργείο και να μην περιμένει από ιδίους πόρους, δηλαδή από εμάς τους αγρότες» ήταν το πρώτο σχόλιο του κ. Καραγιάννη που συνέχισε λέγοντας ότι «πρόκειται για ένα μεγάλο έργο.Οι σωληνώσεις του φράγματος είναι 60 – 70 χλμ. Φανταστείτε η συντήρηση να πρέπει να γίνεται από εμάς τους αγρότες χωρίς να υπάρχει η βοήθεια είτε της περιφέρειας, είτε του δήμου, είτε του κράτους».
Ωστόσο σύμφωνα με την ίδια πλέον ξημερώνει μια νέα ημέρα, καθώς «πλέον με την βοήθεια της περιφέρειας και του περιφερειάρχη μας, το φράγμα θα ενταχθεί στα μητρώα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και θα μπορούμε να λάβουμε μεγάλα κονδύλια από εκεί».
Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει και περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής ο κ. Καραγιάννης απάντησε καταφατικά: «Βεβαίως κ. Κουλούμπρη, να ξέρετε ότι το φράγμα της Απολακκιάς όταν έγινε την δεκαετία του ’80 ήταν το μεγαλύτερο έργο που είχε γίνει ποτέ στα Δωδεκάνησα. Είναι μικρότερο του φράγματος Γαδουρά, γεμίζει με 8.000.000 κυβικά νερού και αρδεύει 9.000 στρέμματα. Τότε ήταν υποχρεωτικό και το επιδιώκαμε κιόλας να γίνει αναδασμός. Το χωριό της Απολακκιάς είναι προνομιούχο όσον αφορά την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Διότι είναι το μοναδικό χωριό που έχει φράγμα και αναδασμό. Αναδασμό έχει μόνο ο κάμπος της Θεσσαλίας και η Απολακκιά της Ρόδου».
Ο Τσαμπίκος Καραγιάννης αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στην έννοια του αναδασμού: «Τι εννοώ αναδασμό: Μαζέψαμε όλα τα μικρά κομμάτια που είχαν ιδιοκτησίες και έγινε ένα μεγάλο, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος που είχε μικρά κομμάτια διάσπαρτα να μαζευτούν σε ένα σημείο και να έχει ένα μεγάλο κομμάτι κάθε αγρότης και κάθε χωράφι να έχει το νερό του. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το κράτος είχε δώσει τότε μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη νότια Ρόδο και ιδιαίτερα στην Απολακκιά. Πιστεύουμε ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα έχουμε ευχάριστες ειδήσεις για το φράγμα Απολλακιάς. Τις ανακοινώσεις θα κάνει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης».
Όσο για το τι έφταιξε τόσα χρόνια και δεν υπήρξε η ανάλογη συνέχεια ο Κοινοτάρχης της Απολακκιάς ήταν σαφής: «Ίσως και εμείς να ήμασταν υπεύθυνοι που δεν κάναμε σωστά κάποια πράγματα και έτσι μείναμε πίσω».
Ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του φράγματος αναφέρθηκε και στην τουριστική διάσταση του φράγματος για την περιοχή: «Επί δημαρχίας Μανώλη Σαββή είχαμε προβλέψει να δημιουργηθούν κάποια σπιτάκια δίπλα στο φράγμα, για να τα εκμεταλλευτούμε στο μέλλον, σαν αγροτουρισμό. Να γίνει μια καφετέρια δίπλα από το φράγμα. Την αρμοδιότητα για τα κτήρια αυτά έχει η ΔΕΡΜΑΕ και τα έχουν ενοικιάσει κάποιοι ιδιώτες και τα εκμεταλλεύονται. Τα συγκεκριμένα τα επισκέπτεται πάρα πολύς κόσμος τον χειμώνα. Αλλά και το καλοκαίρι γίνονται συναυλίες και διάφορες εκδηλώσεις εκεί. Αυτή ήταν η επιδίωξη μας εξαρχής».
Ασφαλώς όμως δεν είναι όλα ρόδινα για τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Καραγιάννης:
«Για να παραμείνουν τα νέα παιδιά στα χωριά μας πρέπει να συμβάλλουν κι άλλοι φορείς. Το να μένει μια οικογένεια στην Απολακκιά, σημαίνει ότι για να πάει το παιδί της σχολείο πρέπει να διανύσει 20 χλμ μέχρι το Γεννάδι και να ξυπνάει στις 5 το πρωί. Δεν έχουμε γιατρό, δεν έχουμε φροντιστήρια. Όλα αυτά συμβάλλουν ώστε να μην μένουν μόνιμα τα παιδιά εδώ. Υπάρχουν παιδιά που ενώ έχουν καλλιέργειες στην Απολακκιά, οι οικογένειές τους έχουν μετακομίσει στη Ρόδο. Χρειάζεται να γίνει κάτι παραπάνω, ώστε να μπορούν οι οικογένειες να μένουν στα χωριά μας μόνιμα».
Δημοπρατήθηκε η περίφραξη χωραφιών ώστε να λυθεί το πρόβλημα με τα ελάφια
Ένα σοβαρότατο πρόβλημα που ταλανίζει τους κατοίκους της Απολακκιάς και όχι μόνο είναι και η αύξηση των ελαφιών τα τελευταία χρόνια, τα οποία καταστρέφουν τις καλλιέργειες. Ο Τσαμπίκος Καραγιάννης αποκάλυψε, τέλος, ότι μόλις χθες δημοπρατήθηκε το έργο της περίφραξης των χωραφιών, κάτι που αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος:
«Αυτό που είχε υποσχεθεί ο υπουργός κ. Αμοιράς όταν είχε έρθει στη Ρόδο, πλέον γίνεται πράξη. Χθες δημοπρατήθηκε η πρώτη φάση του έργου για τις περιφράξεις των χωραφιών. Έδωσαν προσφορά τρεις εργολάβοι και την επόμενη Τρίτη θα ανοίξουν οι προσφορές. Θα γίνει μια αρχή με τις περιφράξεις για τα ελάφια, ώστε να βρούμε λύση σε αυτό το μεγάλο ζήτημα. Επιπλέον η περιφέρεια θα επιδοτήσει σχεδόν σε ποσοστό 100% τις περιφράξεις με ηλεκτροφόρα καλώδια σε αγροτικές περιοχές, όπως Απολακκιάς, Κατταβιάς και Γενναδίου και σε όλη τη Ρόδο, όπου γίνονται ζημιές από ελάφια».
ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ
* Φώτο: Νίκος Χατζηπέτρος