«Χείμαρρος» ήταν ο αντιδήμαρχος επιχειρησιακής λειτουργίας και καθημερινότητας του πολίτη κ. Νίκος Καραμαρίτης στον Real Voice 99.5, καθώς μίλησε για όλα τα ανοιχτά ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία καθαριότητας.
Ο ίδιος ήταν καλεσμένος στην «Ανοιχτή Γραμμή» με την Δέσποινα Κουλούμπρη και αναφέρθηκε στο θαύμα που πέτυχε να συμμαζέψει το τεράστιο πρόβλημα της αποκομιδής των σκουπιδιών, παρά την υποστελέχωση και τον γερασμένο στόλο, για την σύμβαση που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα για την επόμενη τετραετία και για την απόφαση να αλλάξει η εικόνα της Ρόδου.
Αναλυτικότερα ο κ. Καραμαρίτης τόνισε αρχικά: «Περνάμε αρκετά δύσκολα, αλλά πάντως σε επίπεδο καθαριότητας έχουμε καταφέρει πολλά! Πέρσι διαχειριστήκαμε την καλύτερη σεζόν όλων των εποχών. Καλύτερη και από το 2019 και δεν άνοιξε μύτη. Όλο αυτό το εκτελέσαμε με οχήματα τα οποία είναι παλιά, είναι παρωχημένα και με υπηρεσία υποστελεχωμένη. Πραγματικά κάναμε ένα θαύμα και πήραμε συγχαρητήρια ακόμη και από τουριστικά γραφεία και πάνω απ’ όλα από τους Ροδίτες».
Για το πώς κατάφεραν να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα εξήγησε ότι «δύο πράγματα έγιναν. Η υπηρεσία καθαριότητας δούλεψε πάρα πολύ, αλλά και ο κόσμος αλλάζει σιγά σιγά την νοοτροπία του. Βρίσκει τους ρυθμούς που είχε πριν βρωμίσει η πόλη μας. Πριν το 2010 που ενώθηκαν όλοι οι δήμοι σε έναν. Από τότε έχουμε προβλήματα καθαριότητας καθημερινά. Ο κόσμος αρχίζει να ξεκαθαρίζει στο μυαλό του ότι αυτή η πόλη αξίζει να είναι μια καθαρή πόλη. Έχει ιστορία, πολιτισμό, τουρισμό. Είναι αλήθεια ότι και εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε λιγάκι παραπάνω. Υπάρχουν βέβαια ορισμένοι οι οποίοι δεν σέβονται. Εκείνοι όμως εισπράττουν κάποια πρόστιμα».
«Έχω απέναντί μου ένα τεράστιο κόκκινο ντοσιέ το οποίο είναι γεμάτο πρόστιμα. Θα τα βεβαιώσουμε όλα για να καταλάβουν ότι δεν παίζουμε. Η πόλη οφείλει να είναι καθαρή», είπε χαρακτηριστικά.
Για την ριζική αλλαγή της εικόνας του κέντρου της πόλης, αλλά και των κάδων σημείωσε: «Έχουμε αλλάξει 2.600 κάδους σπασμένους. Έχουμε βάλει τα μπλε καλαθάκια, για χαρτάκια και διάφορα μικροαντικείμενα. Το κέντρο λάμπει πλέον. Δεν θα δείτε ξεχειλισμένο καλαθάκι. Παλεύουμε πλέον μαζί με τον κόσμο. Δεν μας καταγγέλλει μας λέει εκεί υπάρχει πρόβλημα».
Ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας του πολίτη αναγνώρισε πώς υφίστανται ακόμη ζητήματα στις άλλες δημοτικές ενότητες: «Υπάρχει πρόβλημα στις άλλες δημοτικές ενότητες, γιατί υπάρχει συναρμοδιότητα με τους χωρικούς αντιδημάρχους, κάτι που πρέπει να δούμε. Δεν μπορώ να στέλνω κόσμο από τη Ρόδο να καθαρίζει την Ιαλυσό, αν και το κάνω. Βοηθάω με ότι μέσα έχω, ότι μου ζητηθεί από τους προέδρους των κοινοτήτων ή τους αντιδημάρχους. Έχουμε ακόμη μικρά προβληματάκια, όπως σε Παραδείσι και Παστίδα και σε άλλα χωριά στην ανατολική πλευρά».
Ο κ. Καραμαρίτης επανέλαβε για μια ακόμη φορά ώστε να εντυπωθεί στη συνείδηση των πολιτών πως «μπορούν να καλούν στο 2241061057, δίνουν ένα ραντεβού και περνάει το όχημα από την αυλή τους. Βγάζουν τα κλαδιά ή τα αντικείμενα έξω όταν περνάει το φορτηγό μας, τα φορτώνουμε και φύγαμε! Είναι δωρεάν, τι δεν καταλαβαίνουν ορισμένοι; Οι υπηρεσίες που παρέχουμε στον πολίτη είναι σημαντικές. Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τη Ρόδο».
Για το ύψος των προστίμων υποστήριξε: «Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τον κανονισμό. Τα πρόστιμα δεν είναι πολύ μεγάλα. Ξεκινούν από 200 ευρώ και φτάνουν στα 1.000 ευρώ. Δεν μπορεί όμως να πηγαίνει κάποιος και να βάζει στον κάδο κόκκαλα από το κρεοπωλείο του και να μαζεύονται μύγες, τρωκτικά, γάτες, σκύλοι. Όλα γίνονται κατόπιν συνεννόησης».
Παράλληλα ενημέρωσε για τους νέους κάδους και την σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί: «Έχουμε παραγγείλει κι άλλους κάδους καινούργιους. Να αλλάξουμε όλους τους κάδους, να μην υπάρχει ένας παλιός. Φέτος όμως θα μπει το πλαίσιο με μια μεγάλη σύμβαση για τέσσερα χρόνια, εκεί θα δούμε ένα άλλο επίπεδο καθαριότητας. Έχουμε ενστάσεις επί ενστάσεων στον Άρειο Πάγο, είτε από επιχειρηματίες, είτε από συνδικαλιστές και δεν μας αφήνουν να ξεκινήσουμε για να ξεκινήσουμε την δουλειά για το καλό της πόλης μας. Μέχρι τέλη Απριλίου θα υλοποιηθεί η σύμβαση. Απλώς είναι πολλά τα προβλήματα. Υπάρχουν και φορείς που βάζουν εμπόδια. Θέλετε να καθαρίζουμε την πόλη ή θέλετε να ρημάξουν όλα;».
Ιδιαίτερα «καυστικός» ήταν και για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ στο βόρειο τρίγωνο: «Όταν αποχωρήσω από αυτή τη θέση, θα είμαι έτοιμος να πω τα πράγματα με το όνομά τους. Γιατί όλοι αυτοί που έπρεπε να είναι υπόλογοι που έκλεισε ο ΧΥΤΑ στο βόρειο τρίγωνο, επειδή δεν έκαναν ποτέ καμία εργασία συντήρησης, τον έκαναν χωματερή και έρχονται τώρα τραβάνε φωτογραφίες πώς μεταφέρουμε τα σκουπίδια στη νότια Ρόδο, επειδή δεν έχουμε που να τα ρίξουμε στο βόρειο τρίγωνο».
Επιπροσθέτως για το στόλο των οχημάτων υπογράμμισε τα εξής: «Έχουμε μόνο έναν γερανό για τους υπόγειους κάδους που υπάρχουν σε όλη την πόλη. Είναι χαλασμένος τις 320 ημέρες από τις 365 του χρόνου. Κάνουμε πατέντες, βάζουμε τα φορτηγά που έχουμε για τα ογκώδη αντικείμενα για να τα μεταφέρουμε. Είναι παλιά αυτοκίνητα. Παραγγείλαμε νέα αλλά λόγω κορωνοϊού δεν ήρθαν ποτέ. Για να τα παραλάβουμε χρειάζεται κάποιος χρόνος. Όλοι αυτοί που έπρεπε να απολογούνται σήμερα και να ντρέπονται, μας κουνάνε το χέρι και δεν είναι ευτυχισμένοι που καθαρίσαμε την πόλη».
Ολοκληρώνοντας ο κ. Καραμαρίτης έδωσε «εξηγήσεις» και για την μεταφόρτωση των σκουπιδιών στ’ Αφάντου: «Για να στείλουμε τα σκουπίδια στο Γεννάδι, κάνουμε μεταφόρτωση στ’ Αφάντου. Δεν σημαίνει ότι έχουμε μετατρέψει τον χώρο σε χωματερή. Γίνεται βάσει νόμου. Ο χώρος είναι κάθε μέρα πεντακάθαρος. Έχει κλείσει ο ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα τα απορριμματοφόρα να μην προλαβαίνουν να τα πάνε έξω. Για να μην γίνεται στις γειτονιές της πόλης χαμός, τα κάνουμε μια προσωρινή μεταφόρτωση. Είναι μια τιτάνια προσπάθεια, καθημερινή, η οποία φθείρει την υγεία των εργαζομένων και την δικιά μας».
ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ