Ν. Καραμαρίτης για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ βόρειας Ρόδου: Είχε μετατραπεί σε χωματερή – Υπήρχε τεράστιος κίνδυνος για εργαζόμενους και περιβάλλον (ΗΧ)

Το κλείσιμο του ΧΥΤΑ στο βόρειο τρίγωνο της Ρόδου ανακοίνωσαν πριν από μία εβδομάδα σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος αντιστοίχως, του Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου.

της Νατάσας Παμπρή

Ο ΧΥΤΑ βόρειας Ρόδου, με πρωτόκολλο παραλαβής, πέρασε πλέον από τον Δήμο Ρόδου στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για την αποκατάσταση και αδειοδότησή του, προκειμένου, μετά από 12 περίπου μήνες, να είναι σε θέση να επαναλειτουργήσει με όλες τις νόμιμες, περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Στο ενδιάμεσο διάστημα, τα απορρίμματα θα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου.

Για το θέμα μίλησε σήμερα στον Real Voice 99.5 και στον Τέρη Χατζηιωάννου, ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας στο Δήμο Ρόδου Νίκος Καραμαρίτης. Όπως είπε μεταξύ άλλων, ο XYTA βόρειας Ρόδου είχε γίνει τη δεκαετία του ‘90 με στόχο να ανακαινίζεται κάθε 4-5 χρόνια. Από το 1993 θα έπρεπε να έχει γίνει ο βιολογικός, να έχουν φτιαχτεί κάποιες εγκαταστάσεις για να λειτουργήσει σαν ΧΥΤΑ, δεν έγιναν, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχει μετατραπεί σε μία απλή χωματερή, όπως είπε και ο Περιφερειάρχης.

Φτάσαμε σε ένα σημείο να πούμε ότι από δω και πέρα κινδυνεύουν κάποιοι άνθρωποι και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τον ΧΥΤΑ, όπως το χρησιμοποιούσαμε, θα πρέπει να πάρουμε κάποιες γενναίες αποφάσεις, ξέρουμε ότι υπάρχει μία ταλαιπωρία, αλλά το πρόβλημα έρχεται από πολύ παλιά. Εμείς βρήκαμε ένα πρόβλημα και το αντιμετωπίζουμε, γιατί πραγματικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και για το περιβάλλον και για τους εργαζόμενους και για όλο τον κόσμο, άρα κάναμε κάτι το οποίο θα μας δώσει μία ανάσα.

Πράγματι εκτελούμε κάποιες εργασίες προσωρινής αποθήκευσης εν αναμονή της συλλογής στον τρόπο παραγωγής των αποβλήτων στην Δημοτική Ενότητα Αφάντου, δηλ μαζεύουμε υλικό στα Αφάντου για να μπορέσουμε να το πάμε στον αδειοδοτημένο χώρο ΧΥΤΑ για να γίνει επεξεργασία. Εφαρμόζουμε τον νόμο και κάνουμε ένα ενδιάμεσο σταθμό μεταφοράς των απορριμμάτων. Αυτός δεν θα μείνει στα Αφάντου. Εμείς πήγαμε εκεί για λίγες μέρες λόγω του ότι πρέπει να συζητήσουμε με την Περιφέρεια να κάνουμε το χώρο προσωρινής μεταφόρτωσης στον παλιό ΧΥΤΑ αλλά πρέπει να καθαρίσουμε πριν το κάνουμε.

Άρα το υλικό θα πηγαίνει με απορριμματοφόρα στο ΧΥΤΑ της Νότιας Ρόδου. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί τα τα απορριμματοφόρα του ιδιώτη που έχουμε, κάνοντας έναν υπολογισμό πόσα χρειάζονται για το βόρειο τρίγωνο τώρα για να πηγαίνουν τα σκουπίδια στη Νότια Ρόδο, απαιτούνται περισσότερα αυτοκίνητα τα οποία δεν έρχονται σε μία μέρα δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Εάν είναι να μεταφέρουμε στην πόλη της Ρόδου, στο ΧΥΤΑ του βόρειου τριγώνου, τα σκουπίδια χρειάζονται 3,5 ή 10 απορριμματοφόρα, τώρα θέλουμε τα διπλάσια ή τα τριπλάσια γιατί η απόσταση είναι μεγάλη είναι 130 χιλιόμετρα, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμαρίτης.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα