Μόνο δύο ιδιώτες γιατροί δήλωσαν συμμετοχή στη Ρόδο για τον προσωπικό γιατρό (ΗΧ)

26 γιατροί από τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας της Ρόδου περιλαμβάνονται στη λίστα

Μόνο δύο ιδιώτες γιατροί και 26 από τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας της Ρόδου περιλαμβάνονται στη λίστα για την επιλογή του Προσωπικού Γιατρού, όπως δήλωσε στον Real Voice 99.5 και τον Τέρη Χατζηιωάννου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Ηλίας Τσέρκης.

της Νατάσας Παμπρή

Μάλιστα από σήμερα οι ασφαλισμένοι θα έχουν την επιλογή για την εγγραφή στον προσωπικό γιατρό, μόνο ανάμεσα στους 26 γιατρούς του δημοσίου, αφού οι δύο ιδιώτες έχουν ήδη καλύψει τον μέγιστο αριθμό των 2.000 ατόμων. Σημειώνεται ότι η διαδικασία είναι υποχρεωτική. Ο κ. Τσέρκης αναφέρθηκε στις δυσκολίες για την εφαρμογή του συστήματος.

“Είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία εγγραφής των πολιτών στον προσωπικό γιατρό και ουσιαστικά στη σχετική λίστα εμφανίζονται 28 γιατροί από το νησί της Ρόδου, όπου οι 26 προέρχονται από τον δημόσιο χώρο της Υγείας, δηλαδή από τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας και δύο από τον ιδιωτικό τομέα. Στο σύνολο λοιπόν είναι 28 οι γιατροί. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα που έχουν συλλέξει, δύο γιατροί έχουν συμπληρώσει το σύνολο των 2.000 ατόμων που είναι ο μέγιστος αριθμός ανά γιατρό οπότε υπάρχουν ακόμα 26 υπόλοιποι διαθέσιμοι γιατροί. Οι όροι των συμβάσεων με έναν ιδιώτη είναι λίγο περίεργοι.

Εμείς από την αρχή εκφράσαμε τις ενστάσεις μας, διότι ουσιαστικά είναι μία κρατικοποίηση των ιατρείων μας, καθότι έρχεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καθορίζει τα ραντεβού που είναι ανά 15 λεπτά. Εμείς στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουμε μάθει να εξετάζουμε σε 15 λεπτά, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις όταν είναι γνωστό το ιστορικό να είναι στα πλαίσια μιας παρακολούθησης αλλά και μόνο για να γραφεί η συνταγογράφηση φαρμάκων ή εξετάσεων είναι μία διαδικασία που κατά μέσο όρο αν λειτουργεί σωστά το σύστημα και δεν έχει κολλήματα, είναι τουλάχιστον 10 με 15 λεπτά.

Οπότε είναι ένα δεδομένο τελείως δεσμευτικό όπως επίσης δεσμευτικό είναι και οι στιγμές που επιλέξουμε να πάρουμε κάποια άδεια πρέπει 45 μέρες πριν να καταθέσουμε αίτημα στην προϊσταμένη αρχή και αν εγκριθεί και θα πρέπει να βρούμε και συνάδελφο για τα 2.000 άτομα να εξυπηρετηθούν.

Άρα, λοιπόν, με τα δεδομένα αυτά ένα σύστημα το οποίο απαιτεί από τον ιδιώτη γιατρό και δεν έχει κανένα δικαίωμα, εννοείται ότι μας βρήκε εξαρχής απέναντι. Και κατά δεύτερο λόγο εμείς αυτό που λέγαμε ως ΙΣΡ είναι ότι θεωρούμε ότι το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρέπει να συζητηθεί και να εφαρμοστεί καθ’ ολοκληρία και όχι αποσπασματικά. Διότι μιλάμε για τις ειδικότητες της Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής όπως γράφονται πολίτες από 16 ετών και άνω”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Ηλίας Τσέρκης.

Εντωμεταξύ από χθες το απόγευμα ξεκίνησε η εγγραφή των πολιτών στον Προσωπικό Ιατρό και από τα φαρμακεία, σύμφωνα με ενημέρωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα από χθες οι πολίτες μπορούν να πηγαίνουν στα φαρμακεία και να εγγράφονται στον Προσωπικό Ιατρό. Έτσι ο πολίτης πλέον θα εγγράφεται με ελεύθερη επιλογή σε Προσωπικό Ιατρό με 3 διαφορετικούς τρόπους:

1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.
2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.
3) στο φαρμακείο της γειτονιάς του, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού είναι μία δωρεάν παροχή σε όλους τους πολίτες οι οποίοι για πρώτη φορά θα έχουν Σύμβουλο Υγείας για θέματα αγωγής υγείας, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και καθοδήγησης τους σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα