Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Αδέσποτων ζώων συντροφιάς Μιχάλης Θωμάτος μίλησε στον Real Voice 99.5 και την Νατάσα Παμπρή, στην εκπομπή “Μαζί στις 10”, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, στα θέματα της αρμοδιότητάς του.
Ο κ. Θωμάτος αναφέρθηκε στην ενημερωτική Διημερίδα του έργου «Greece Wildfires Emergency Response» που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σ/Κ στη Ρόδο και που αφορά στην ενίσχυση εθελοντών πυροσβεστών στην Ελλάδα. Η διημερίδα διοργανώθηκε από το ΚΕΑΝ – Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων και τις OlamAid και ZWST, σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου και το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και με χρηματοδότηση από το Αυτοτελές Γραφείο Π.Π. και την Aktion Deutschland Hilft.
Στις 16 Νοεμβρίου η εκδήλωση έγινε στο Νεστορίδειο Μέλαθρο της Ρόδου όπου στην έναρξη χαιρέτησαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Μιχάλης Θωμάτος, ο κ. Μιχάλης Παπαμιχαήλ σύμβουλος Δημάρχου στο Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος του ΚΕΑΝ κ. Σταύρος Μηλιώνης και ο project manager της OlamAid κ. Carlo Schenk. Παρευρέθησαν ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δωδεκανήσου κ. Αθανάσιος Παπαθανασίου και ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου κ. Νικόλαος Ιερεμίας οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ειδική περίπτωση του νησιού. Στην ομιλία του ο κ. Δημήτρης Μενεμενλής, Διοικητής 11ης ΕΜΟΔΕ Ρόδου έκανε απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου αναλύοντας την ειδική περίπτωση της Ρόδου και παρουσίασε δράσεις της μονάδας. Επιπλέον ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Μιχάλης Θωμάτος παρουσίασε τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και το έργο του Αυτοτελούς Γραφείου μέχρι σήμερα. Την Κυριακή ακολούθησε πρακτική εκπαίδευση των εθελοντικών ομάδων από την 11η ΕΜΟΔΕ Ρόδου. Ο κ. Μενεμενλής παρουσίασε πρακτικές δασοπυρόσβεσης και τρόπους πρόληψης από δασικές πυρκαγιές.
Θα προσπαθήσουμε τέτοιες συναντήσεις με τις εθελοντικές ομάδες που είναι πάρα πολύ σπουδαίος ο ρόλος και η βοήθειά τους για την κάλυψη σε όλο το νησί κατά τη διάρκεια του χειμώνα να έχουμε όσο γίνεται συχνότερα για περισσότερες ενημερώσεις, εκπαιδεύσεις και συζητήσεις πάνω από όλα, ώστε να κρατάμε το καλό κλίμα που υπάρχει.
Ως προς την εμφάνιση των ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω και της κλιματικής κρίσης και την προετοιμασία ώστε να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα, ο Αντιδήμαρχος είπε μεταξύ άλλων ότι τα τεχνικά έργα δεν επαρκούν στο νησί, σημειώνοντας τα εξής:
“Αυτό που έχω εντοπίσει εγώ και το εκεί το έχω πει είναι ότι τα τεχνικά έργα που υπάρχουν στο νησί δεν επαρκούν, δεν μπορούν να απορροφήσουν τον όγκο του νερού που έχουμε τα τελευταία χρόνια και για αυτό κάθε χρόνο έχουμε περισσότερα και αυξανόμενα τέτοια φαινόμενα που μπορεί να έχουμε μία βροχή ναι όντως έντονη, πολύ διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια να είναι μία ώρα, δύο ώρες, αλλά δεν μπορούν εντός οικισμού τα τεχνικά έργα που έχουν γίνει από τα προηγούμενα χρόνια να διαχειριστούν τον όγκο αυτό”. Ως προς τις περιοχές που παρατηρούνται τα σημαντικότερα προβλήματα, ο κ. Θωμάτος ανέφερε ότι είναι ανάμεσα σε Κρεμαστή με Ιαλυσό, εντός του οικισμού Ιαλυσού και στον Αρχάγγελο και αναμένουμε να δούμε και τις πληγείσες περιοχές ακόμα δεν έχει δείξει κάτι και μακάρι να μην έχουμε εκεί πέρα.
Ως προς τα περιστατικά πρόκλησης πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου το φετινό καλοκαίρι, με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου ήταν 52, όπως επισήμανε, ενώ οι αναφορές βέβαια που χρειάστηκε να κινηθούν δυνάμεις να ελεγχθεί κάποια περιοχή ήταν περίπου 74, με τις σοβαρότερες που σημειώθηκαν στις περιοχές Αίθωνα, Μονόλιθο και Μαριτσά, αναμένοντας ωστόσο τα επίσημα στοιχεία από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Οι προτεραιότητες που θέτει ο κ. Θωμάτος είναι και η στελέχωση του γραφείου Πολιτικής Προστασίας “και να διεκδικήσουμε με τον οποιονδήποτε τρόπο να υπάρχει μόνιμο προσωπικό, να εκπαιδευτεί το προσωπικό, ώστε να μπορεί και να είναι 12 μήνες το χρόνο και να μπορεί να παρέχει ότι καλύτερο και με όσες περισσότερες δυνάμεις, να είναι στελεχωμένο και εξειδικευμένο”.