Αλματώδη αύξηση 52% στις αφίξεις θαλαμηγών, καταγράφει τη φετινή τουριστική σεζόν η Λέρος, ενώ πολύ ανοδικά κινείται και το νησί της Αποκάλυψης, η Πάτμος. Σταθερά στις πρώτες προτιμήσεις όσων επιλέγουν να απολαύσουν τις διακοπές τους με πολυτελή σκάφη και η Σύμη, όπως δήλωσε μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τον Τέρη Χατζηιωάννου, ο ναυτιλιακός πράκτορας Μιχάλης Ροδίτης, για το πώς εξελίσσεται το yachting στην περιοχή μας.
της Νατάσας Παμπρή
Ωστόσο, ο κ. Ροδίτης αναφέρθηκε στα προβλήματα που καταγράφονται στη Ρόδο, αλλά και τη Σύμη από τις διαδικασίες πολύωρης καθυστέρησης ως προς την ταυτοπροσωπία των επιβαινόντων στα σκάφη από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα η ναυαρχίδα του Τουρισμού Ρόδος, να είναι “αποτρεπτικός” προορισμός, όπως είπε, εν αντιθέσει με τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τον Πειραιά ή την Κεφαλονιά και να μην επιλέγεται από τους κροίσους ταξιδιώτες ως πρώτη επιλογή.
Αναλυτικά, όπως υποστήριξε ο κ. Ροδίτης:
Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια μείωση των ρωσικών σκαφών που φέτος δεν είχαμε καθόλου, σε σχέση με τη μείωση που υπήρχε εκ των πραγμάτων, νομίζω ότι είμαστε πάρα πολύ καλά. Υπάρχει ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει τα συναρμόδια υπουργεία: ναι μεν έχουμε πάντοτε στην Ελλάδα μια πολυνομία και ο καθένας ερμηνεύει το νόμο όπως του αρέσει ή όπως θέλει να τον ερμηνεύσει και μιλάω για τις υπηρεσίες, πλην όμως άλλα ισχύουν στο Ιόνιο, άλλα ισχύουν στο Αιγαίο, στον Πειραιά, άλλα ισχύουν στην Αθήνα. Πράγματα τα οποία δηλαδή είναι αυτονόητα στην Κέρκυρα, είναι απαγορευτικά εδώ. Μιλάω για τις διαδικασίες κατάπλου- απόπλου σκαφών αναψυχής που λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχουμε στην παραμεθόριο περιοχή, δυστυχώς κάνουν τις αφίξεις των σκαφών απαγορευτικές.
Ένα παράδειγμα μπαίνοντας στην Κέρκυρα με 8 άτομα πλήρωμα και επιβάτες, το πλήρωμα είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν τα συμβόλαιά τους κανονικά, πλην όμως επειδή είναι ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις των εμπορικών πλοίων. Αυτό λοιπόν η Κέρκυρα, ο Πειραιάς, η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά το εκλαμβάνουν όπως γίνεται στην διεθνή πρακτική, έχουν το συμβόλαιο εργασίας, δυο-τρεις μισθοδοσίες ενδεικτικά θεωρείται ναυτικός.
Το ίδιο σκάφος αν έρθει στη Ρόδο, οι υπηρεσίες μεταξύ τους έχουν συνεννοηθεί ότι εφόσον δεν έχει ναυτικό φυλλάδιο “δεν με πειράζει εμένα αν είναι εργαζόμενος ή όχι, δεν τον αναγνωρίζω, το σκάφος φεύγει πίσω Τουρκία ή Κύπρο ή Ισραήλ από όπου έχει έρθει. Το ίδιο το Λιμεναρχείο όμως και ο διαβατηριακός έλεγχος, σφραγίζουν κρουαζιερόπλοια στα οποία οι χορεύτριες δεν είναι ναυτικοί. Έχουμε επίσης το θέμα των ταυτοπροσωπιών, καλώς ότι πρέπει να γίνεται ο έλεγχος και να ξέρουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στη Χώρα, πλην όμως όταν έρχεται ένα σκάφος δεν μπορεί το σκάφος αυτό να το έχει ο πράκτορας στα χέρια του και να παρακαλάει το κάθε υπηρεσιακό όργανο σε παρακαλώ πολύ να μου κάνεις μια αυτοπροσωπια “α, τώρα δεν μπορώ γιατί είμαι στο blue star, τώρα δεν μπορώ γιατί έχω περιστατικό”, δηλ. φανταστείτε ότι και για θέματα ασφάλειας έρχεται ένα κότερο στην περιοχή μας και το κότερο αυτό το έχει στον έλεγχο του ο πράκτορας για μία ώρα, μιάμιση ώρα και μπορεί να μπει και να βγει ο οποιοσδήποτε. Γιατί δεν υπάρχει ένα όργανο να περιμένει το σκάφος εκεί να του κάνει ταυτοπροσωπία, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και να φανεί αφενός ότι είμαστε σοβαρή χώρα και έχουμε έλεγχο και αφετέρου μπήκε ο πελάτης έκανε τα χαρτιά του, τελείωσε φεύγει, βγαίνει έξω πάει να φάει στο εστιατόριο, δεν μπορεί να είναι εγκλωβισμένοι οι επιβάτες μία και δύο ώρες μέσα στη θαλαμηγό να περιμένουν. Τα ίδια και στη Σύμη. Μπες ταυτοπροσωπία, βγες ταυτοπροσωπία.
Κατανοώ ότι η Συνθήκη Σένγκεν έχει κάποιες διαδικασίες. Λόγω υποδομών η Ρόδος δεν μπορεί να ανταποκριθεί ότι και να λέμε ότι είμαστε Σένγκεν, δεν είμαστε. Είναι η τρίτη χρονιά που παίρνουμε αναβολή για μη εκταμίευση πόρων από το Υπουργείο Ναυτιλίας για τις υποδομές. Αυτό το οποίο θεωρείται εδώ νόμος, δεν ισχύει στη Μύκονο, δεν ισχύει Σαντορίνη, δεν ισχύει στην Αθήνα, στην Κεφαλονιά. Η Ρόδος δεν είναι πλέον ο προορισμός, γιατί δεν έχουμε υποδομές.
Έχουμε μία Κολώνα με 20 θέσεις, εκ των οποίων τώρα είμαστε μόνο 17, γιατί τις τρεις θέσεις για να κάνει ελιγμούς το Sebeco και το κάθε δρομολογιακό πλοίο, τις χάσαμε. 17 θέσεις είχαν υπολογιστεί όταν το μέσο σκάφος είχε 40 μέτρα μήκος, τώρα το μικρότερο σκάφος είναι 60. Θα πρέπει όλοι μαζί να καθίσουμε κάτω και να τους πούμε ότι τα σοβαρά σκάφη δεν έρχονται εδώ γιατί πονάνε εδώ, εδώ και εδώ. Δεν μπορεί να έχεις αστέρες του Χόλιγουντ να περιμένουνε μιάμιση ώρα μέσα στο σκάφος να βρω όργανο να μου κάνει ταυτοπροσωπία. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.
Όταν στη Σαντορίνη για να ρίξουν την άγκυρα πίσω από τους μύλους πληρώνουν 400 ευρώ και δεν παραπονιέται κανένας, όταν στη Μύκονο δεν έχει καν μαρίνα και γυρνάνε γύρω-γύρω, αλλά τι γίνεται; Έχουν διαδικασίες. Δεν ασχολείται κανένας με όλες αυτές τις ιστορίες που ασχολούμαστε. Λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Τουρκία όπως καταλαβαίνετε κάποιο πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και αυτή τη στιγμή ο κυριότερος αγοραστής θαλαμηγών στην ευρύτερη περιοχή είναι οι Τούρκοι επιχειρηματίες. Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν σχεδόν το 40% σε αγορά.
Είχαμε τους παραδοσιακούς πελάτες Τούρκους, οι οποίοι επισκέπτονται τα Δωδεκάνησα, να έχουν εστιάσει ένα Σαββατοκύριακο στη Σύμη και ένα Σαββατοκύριακο στη Λέρο. Τους πελάτες αυτούς δεν τους βλέπει η Ρόδος. Η Λέρος φέτος πάει για 52% αύξηση σε αφίξεις θαλαμηγών, ακόμα και σε αφίξεις διερχόμενων, γιατί κάνουν πολύ καλή δουλειά και ο δήμαρχος και αντιδήμαρχος κ. Καστής στη Λέρο. Και από Λέρο πάνε Κυκλάδες, πάνε οπουδήποτε. Η Πάτμος ανέβηκε σαν προορισμός πήγε πάρα πολύ καλά. Πολλά επαγγελματικά σκάφη επέλεξαν Πάτμο, Λέρο και μετά πίσω στους παραδοσιακούς προορισμούς, Μήλο, Νάξο, Πάρο κλπ.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ