Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Food Expo 2025, της κορυφαίας έκθεσης τροφίμων και ποτών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, όπου παρών ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλ. Ζαννετίδης και δυναμική η παρουσία των παραγωγών από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
Με 30 εκθέτες από 14 νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, η συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που ξεχώρισε στη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών στην νοτιοανατολική Ευρώπη foodexpo στο metropolitan expo στην Αθήνα, όπως δήλωσε στον Real Voice 99.5 ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, μιλώντας στη Νατάσα Παμπρή και την εκπομπή “Μαζί στις 10”.
Όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης από τα Δωδεκάνησα συμμετείχαν παραγωγοί από τη Ρόδο, την Κω, την Κάλυμνο, την Λέρο και την Κάσο, ήταν δύο τα περίπτερα του Νοτίου Αιγαίου, καθώς το ένα αφορούσε τα κρασιά. Ο κ. Ζαννετίδης επισήμανε ότι επικράτησε το αδιαχώρητο στην έκθεση που συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα, από την τεράστια συμμετοχή του κόσμου.
Οι παραγωγοί από τα νησιά μας είχαν την ευκαιρία να προβάλουν τα προϊόντα τους, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε το γαστρονομικό δρώμενο της Περιφέρειας, όπου τίμησε με την παρουσία της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων με τους Γιώργο Καββαθά, Γιάννη Κλούβα και Σταύρο Ζουρούδη που αναφέρθηκαν στην αξία των τοπικών παραγόμενων προϊόντων και την εισαγωγή τους στο μενού των επιχειρήσεων.
Στη συνέχεια η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων με τους εξαιρετικούς σεφ υπό τον Νίκο Χριστοφόρου παρουσίασε αιγαιοπελαγίτικες νοστιμιές, που είχαν ετοιμάσει από τα προϊόντα των παραγωγών του Νοτίου Αιγαίου.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Υπουργός αναφέρθηκε στην δυναμική της έκθεσης, τονίζοντας τη σημασία της για την ελληνική παραγωγή, επισημαίνοντας ότι μέσα από τη Food Expoπροβάλλονται στη διεθνή αγορά τα υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα, επισημαίνοντας ότι «η έκθεση μας δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί κανείς να συναντήσει ειδικά εδώ στην Ελλάδα».
Στήριξη του αγροτικού τομέα και εξαγωγές
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, δηλώνοντας: «Νομίζω ότι εύκολα θα διαπιστώσει κανείς ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να δημιουργήσουμε συνθήκες ανθεκτικότητας για τον πρωτογενή τομέα, σε μια πραγματικά κρίσιμη εποχή που η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και πολλές ανησυχίες».
Υπογράμμισε,δε, τη σημασία της στήριξης των παραγωγών μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων: «Η ελληνική πολιτεία έρχεται να στηρίξει τον ελληνικό παραγωγικό κόσμο με μέτρα που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά κυρίως με χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στηρίζουν τη μεταποίηση, στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα μεταποίησης και ενίσχυσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.
Μιλώντας για τις εξαγωγές, παρουσίασε εντυπωσιακά στοιχεία, τα οποία αποτυπώνουν τη δυναμική που έχει διαμορφωθεί: «Το 2019, οι εξαγωγές των λαχανικών και των οπωροκηπευτικών από την Ελλάδα ανερχόταν περίπου στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, και τέσσερα χρόνια μετά, το 2023, οι εξαγωγές ανήλθαν στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ», επισήμανε.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας
Αναφερόμενος στον συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου, σημείωσε ότι μπροστά μας υπάρχει μια πολύ μεγάλη πρόκληση. «Είναι η πρόκληση να δημιουργήσουμε ακόμα καλύτερες συνθήκες και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο όλον αυτόν τον κόσμο που σήμερα βρίσκεται εδώ και εκθέτει τα προϊόντα του».
Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε τη σημασία της μεσογειακής διατροφής ως ελληνικού συγκριτικού πλεονεκτήματος: «Η μεσογειακή διατροφή ξέρουμε πολύ καλά ότι βρίσκεται στην κορυφή, ουσιαστικά ως αναγνωρισμένη αξία από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Μπορούμε, έτσι, να δημιουργήσουμε τον πραγματικό λόγο της υπεραξίας ή της προστιθέμενης αξίας της δικής μας παραγωγής και των δικών μας προϊόντων». Και πρόσθεσε: «Μια έκθεση σαν αυτή μπορεί να έχει πολλά χρόνια διοργάνωσης μπροστά της, να δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες για το σύνολο των εκθετών αλλά πολύ περισσότερο για την ίδια την ελληνική οικονομία»