Μαρία Σιούτα: Οι παράνομες ξεναγήσεις μαστίζουν τον κλάδο των ξεναγών και στην Κω (ΗΧ)

Εξαιρετική η φετινή τουριστική χρονιά που βρίσκεται σε εξέλιξη με υψηλό αριθμό αφίξεων και στο νησί, όπως τόνισε η διπλωματούχος ξεναγός Μ. Σιούτα

Οι παράνομες ξεναγήσεις αποτελούν σοβαρότατο πρόβλημα και στον κλάδο των ξεναγών στην Κω, όπως δήλωσε μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τον Τέρη Χατζηιωάννου, η διπλωματούχος ξεναγός Μαρία Σιούτα.

της Νατάσας Παμπρή

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο τουριστικά γραφεία καταστρατηγώντας το νόμο, να οργανώνουν παράνομες περιηγήσεις, χωρίς να προσλαμβάνουν επαγγελματία ξεναγό με επισκέψεις σε αξιοθέατα, ιστορικά μνημεία και κάποια σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με αποτέλεσμα οι παράνομοι ξεναγοί να δρουν ανεξέλεγκτα και το πρόβλημα να διαιωνίζεται.

Για τις παράνομες ξεναγήσεις η κα Σιούτα υπογράμμισε ότι “είναι διάφορα τα προβλήματα μετά από δύο χρόνια πανδημίας και κάποια πρακτορεία ήταν μαζεμένα οικονομικά, φοβόντουσαν αμέσως να ανοιχτούν ή να χρησιμοποιήσουν κατευθείαν ξεναγό ή να πληρώσουν, μας είχαν λίγο στις πληρωμές παραπίσω κάποια γραφεία μικρά, έχουμε πάρα πολλές παράνομες ξεναγήσεις και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως και στη Ρόδο.

Είναι πάρα πολλοί αυτοί που εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι έχει μεγάλο αριθμό επισκεπτών η Κως και χρησιμοποιούν τις πέντε γνώσεις που μπορεί να αποκτήσανε μέσα στο νησί από διακοπές που ήρθανε ή τους στέλνουν οι τουρ οπερέιτορς από το εξωτερικό και χρησιμοποιώντας βέβαια και τη γλώσσα και κάνουν παράνομες ξεναγήσεις. Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα, που προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, αλλά λίγο δύσκολα γιατί από πού να το πιάσεις και πού να τελειώσει και πού να τους βρεις και όλους αυτούς μέσα σε τόσες χιλιάδες κόσμου”.

Ερωτηθείσα αν υπήρχαν παράπονα από τους τουρίστες, η κα Σιούτα απάντησε: “το νησί ήταν καθαρό, τακτοποιημένο, ήταν μία χαρά για τα δύο χρόνια τα “μουδιασμένα” που είχαμε, ξεκινήσαμε νομίζω πάρα πολύ καλά και οι αρχαιολόγοι χώροι ήταν και σε πολύ καλή κατάσταση, νομίζω ότι δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα με παράπονα και δεν αντιμετωπίσαμε τέτοιου είδους θέματα από τους επισκέπτες”.

Η κα Σιούτα, μέλος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, τόνισε παράλληλα ότι ο κλάδος της κινήθηκε πολύ καλά φέτος σε μία εξαιρετική τουριστική χρονιά που είναι σε εξέλιξη και το φθινόπωρο με πολύ υψηλούς ρυθμούς αφίξεων στο νησί του Ιπποκράτη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Η χρονιά ήταν πάρα πολύ καλή. Ήταν εξαιρετική, είχε πάρα πολύ κόσμο και στην Κω όπως και στη Ρόδο, είχαμε πάρα πολύ τουρισμό. Στην αρχή ήμασταν λίγο μουδιασμένοι όλοι, γιατί δεν γνωρίζαμε πως θα εξελιχθεί η σεζόν μετά από δύο χρόνια δύσκολα λόγω της πανδημίας, αλλά τελικά πήγε πάρα πολύ καλά η σεζόν και ακόμη καλά κρατεί για τέτοια εποχή”.

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα