Μαρία Καμμά στον RV: Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική στα μέλη της Μοναστηριακής Επιτροπής του Αγίου Παντελεήμονα Τήλου (audio)

Την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση στο ζήτημα της ανέγερσης σχολείου, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Δημάρχου Τήλου στην Κωνσταντινούπολη

Να πιάσει τόπο η παρότρυνση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και να πρυτανεύσει η λογική στα μέλη της Μοναστηριακής Επιτροπής του Αγίου Παντελεήμονα και να άρουν τις αντιρρήσεις τους για την παραχώρηση δυο εκτάσεων (χωραφιών) ήδη από το 1997 στον Δήμο Τήλου για την ανέγερση σχολείου που τόσο έχουν ανάγκη τα παιδιά του νησιού, εξέφρασε η Δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά, μιλώντας στην εκπομπή “Πρωινό Xpress” του Real Voice 99,5, με την Ρένα Παυλάκη.

Η κα Καμμά συναντήθηκε προ ημερών στην Κωνσταντινούπολη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στον οποίον εξέθεσε το πρόβλημα που έχει ανακύψει κι εκείνος διατύπωσε την πεποίθησή του ότι το πρόβλημα  θα διευθετηθεί, εφόσον υπάρξει καλή θέληση.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από απαντητική επιστολή της Επιτροπής στην Δήμαρχο Τήλου,  αμφισβητώντας την αρχική παραχώρηση, δέχονται να δώσουν μόνο 4 στρέμματα, έκταση που δεν επαρκεί για την ανέγερση σχολείου και χώρων άθλησης. Μάλιστα στην ίδια επιστολή, με τρόπο τελεσιγραφικό , διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να ξαναασχοληθούν με το θέμα!!!

Προς την κ.Δήμαρχον Τήλου και άπαντα τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τήλου

Αξιότιμα Μέλη,

η Μοναστηριακή Επιτροπή της Ι. Μονής Αγίου Παντελεήμονος Τήλου, συγκληθείσα σε συνδρία εις συνδρία και με πλήρη απαρτία ευρεθείσα της 20η Φεβρουαρίου 2022, επελήφθη του υποβληθέντος αιτήματος του Δήμου Τήλου (αριθ. πρωτ. 7725/9-12-21).

Διεξοδικής συζητήσεως γενομένης επί θέματος τούτου, ακούστηκαν και διατυπώθηκαν οι απόψεις και σκέψεις όλων των μελών της Μοναστηριακής Επιτροπής και εκφράστηκαν αντιρρήσεις, ως ακόμα και άρνηση διά την θετική ανταπόκριση στο αίτημα του Δήμου, καθότι συνεχώς παρόμοια αιτήματα υποβάλλονται πολλές φορές από τον Δήμο προς την Μοναστηριακή Επιτροπή, τα μέλη της οποίας εκφράζουν την αγανάκτηση τους καθότι τους έχουν βρίσει πολλές φορές και τους έχουν προπηλακίσει, πιέζοντας τους με τρόπο εκβιαστικό και απειλητικό για την εκπλήρωση των αιτημάτων τους.

Αφού έγινε διαλογική συζήτηση, η Μοναστηριακή Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε ότι είναι η τελευταία φορά που ασχολείται με τέτοιου περιεχομένου αιτήματα του Δήμου Τήλου. Δηλώνει προς τα Αξιότιμα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ότι: παραχωρεί κατά χρήση και για 50 χρόνια, για ανέγερση και επέκταση του σχολικού συγκροτήματος και των συναφών αθλητικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του υπάρχοντος σχολείου και σε συνέχεια αυτού, τμήμα οικοπέδου στην θέση αποκλειστικά και μόνο του “Ελαιοτριβείου” με κατεύθυνση προς το Μετόχι και του πεζόδρομου του νεκροταφείου και προς την πλευρά των σταύλων. Εφόσον ο Δήμος Τήλου αποδεχθεί και συμφωνήσει την παρεχόμενη προσφορά, θα οριστούν εκατέρωθεν δύο τοπογράφοι και θα καθοριστούν ακριβώς τα όρια του υπό παραχώρηση τμήματος.

Επιπλέον, η Μοναστηριακή Επιτροπή συμφωνεί και συναινεί στην εν λόγω παραχώρηση με δύο ουσιώδεις και διαλυτικούς όρους, της υπό σύναψιν παραχώρησης: α) να αναλάβει ό Δήμος ρητά την υποχρέωση γενικού ανακαινισμού και όπου χρήζει της ανακατασκευής όλων των κελλιών της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονος καθώς και των αυλών και προαύλιων χώρων κατά προτεραιότητα ή ομοίως τον γενικό ανακαινισμό και όπου χρήζει της ανακατασκεύης όλων των κελλιών του εν των Μεγάλω Χωριού Μετοχίου αυτής, με τη συνεργεία και επίβλεψη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, ως και τη συνεργασία της Μοναστηριακής Επιτροπής και β) Η παραχώρηση αυτή θα ισχύει αποκλειστικά και μόνο για τον σκοπό, όπως αυτός περιγράφεται στο αίτημα του Δήμου και,

Το παρόν και κάθε άλλη συμφωνία επί του θέματος παύει να ισχύει αν οι οικοδομικές εργασίες στα κελιά της Ιεράς Μονής δεν εξελίσσονται παράλληλα με την εκτέλεση του προγράμματος του Δήμου.
Όλα τα παραπάνω (όροι και προϋποθέσεις) εννοείται ότι θα διασφαλιστούν νομικά και θα τύχουν τελικής έγκρισης της Ιεράς Μητρόπολης Σύμης.
Επί των ανωτέρω πρέπει να υπάρχει σχετική απόφαση αποδοχής του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε εν συνεχεία η Ιερά Μητρόπολη Σύμης να προβεί εις τα περαιτέρω νομικά διατεταγμένα προς ολοκλήρωση της διαδικασίας…..
(Η παραπάνω επιστολή εστάλλη από τον Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Μητρόπολης Σύμης στις 2 Μαρτίου 2022)

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το , την Τρίτη, 7 Μαρτίου 2023, έπειτα από αίτημα των μαθητών της Τήλου προς τον πρόεδρο της Μοναστηριακής Επιτροπής της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Τήλου, πραγματοποιήθηκε αυστηρά κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, εντός του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στα Λιβάδια, με μοναδικό θέμα συζήτησης την παραχώρηση οικοπέδου ικανού για την ανέγερση του νέου κτηρίου για τις ανάγκες του Γυμνασίου-Λυκείου Τήλου.

Από πλευράς νεολαίας, συμμετείχαν στην συνάντηση οι Λευτέρης Κωνσταντάκης (πρόεδρος πενταμελούς Γ-Λ Τήλου), Μιχάλης Σακελλάρης (μέλος πενταμελούς), Άγγελος Αγκόλλι (μαθητής), Κλέναδρος Αγκόλλι (μέλος πενταμελούς), Μιχάλης Σακελλάρης (μαθητής) και επιπλέον συμμετείχε ο Εμμανουήλ Καμμάς (Γενικός Γραμματέας και τομεάρχης οικονομικών στην Ένωση Νέων Τήλου).

Από πλευράς Μοναστηριακής Επιτροπής της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Τήλου, συμμετείχαν Πάτερ Αθανάσιος (πρόεδρος), Γιώργος Χατζηφούντας (ταμίας) και Ανέστης Βασιλακέρης(μέλος). Σημειώνεται ότι δεν συμμετείχαν όλα τα μέλη της επιτροπής.

Η συζήτηση ξεκίνησε, παίρνοντας τον λόγο ο Πάτερ Αθανάσιος, εξηγώντας το τι έγινε όλο τον καιρό από το 1996 μέχρι σήμερα. Τα κυριότερα σημεία του λόγου του ήταν:

  • Ναι μεν υπήρξε από την τότε επιτροπή η παραχώρηση κατά χρήση των οικοπέδων αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε, τα μέλη της επιτροπής άλλαξαν, ακόμα και τότε η Τήλος υπαγόταν σε άλλη Μητρόπολη (αυτή της Ρόδου) (σήμερα υπάγεται σε αυτήν της Σύμης).
  • Ο Δήμος Τήλου από τότε μέχρι και προς τα τέλη της δεκαετίας του 2010 δεν έκανε τίποτα απολύτως για να εξασφαλίσει τα συγκεκριμένα οικόπεδα
  • Ο Δήμος Τήλου παράνομα θεωρούσε τα οικόπεδα αυτά δικιά του ιδιοκτησία, αφού από το 1996 μέχρι σήμερα δεν έχει όλα τα απαραίτητα χαρτιά στην κατοχή του που να πιστοποιούν την αυτοαποκαλούμενη ιδιοκτησία του πάνω σε αυτά τα οικόπεδα
  • Κακώς ο Δήμος Τήλου προχώρησε σε όλα αυτά τα σχέδια χωρίς την συγκατάθεση της Μοναστηριακής Επιτροπής της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Τήλου
  • Έκανε λόγω για τις πρακτικές της δημοτικής αρχής, όπου έχουν χρησιμοποιήσει όλο αυτόν τον καιρό απειλές και εκβιασμούς προκειμένου να εκπληρώσουν τους συγκεκριμένους στόχους τους
  • Επιπλέον, ανέφερε ότι η επίσημη θέση της επιτροπής είναι η τελευταία απάντηση που είχαν στείλει μέσω του δικηγόρου τους (η προαναφερθείσα επιστολή).

Εκείνη την στιγμή οι Νέοι της Τήλου ανέφεραν ότι στην παρούσα φάση, υπάρχει τεράστια ανάγκη για την ανέγερση νέου κτηρίου για τις ανάγκες του Γυμνασίου-Λυκείου Τήλου και τώρα αυτήν την στιγμή οι νέοι ζητούν αυτήν την έκταση που απαιτείται από τον νόμο (10 στρέμματα) εφόσον και ο Δήμος Τήλου έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση να πραγματοποιηθεί το έργο με μοναδικό γνώμονα την νεολαία του νησιού και βέβαια με την προϋπόθεση ο Δήμος Τήλου να αναλάβει την ανακαίνιση της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονα.

Η απάντηση της Μοναστηριακής Επιτροπής, ήταν η ίδια με πριν.

Βέβαια, στο σημείο αυτό η απάντηση της νεολαίας είναι ότι είτε παραχωρήσετε 4 στρέμματα είτε 6 είναι σαν να μην παραχωρείτε τίποτα. Αντιλαμβανόμενοι το γεγονός αυτό οι Μοναστηριακοί Επίτροποι ανέφεραν ότι γιατί να σας παραχωρήσουμε τόση μεγάλη έκταση και να μην την εκμεταλλευτούμε εμείς εκμεταλλευόμενοι νέα αναπτυξιακά προγράμματα για την ανέγερση νέου κέντρου εκδηλώσεων στο νησί που δεν έχει.

Η απάντηση της νεολαίας σε αυτό το σημείο ήταν ότι δυστυχώς δεν γίνεται να συγκρίνουμε ένα κέντρο εκδηλώσεων με ένα σχολείο και ένα κλειστό γυμναστήριο (κλειστό γήπεδο μπάσκετ).

Στο τέλος της συνάντησης, η Νέοι της Τήλου, ενημέρωσαν τα μέλη της Μοναστηριακής Επιτροπής ότι έπειτα από τις συναντήσεις των νέων αρχικά με την Δημοτική Αρχή και έπειτα με την Μοναστηριακή Επιτροπή, πρόθεση σύσσωμης της νεολαίας είναι η πραγματοποίηση δημόσιας διαβούλευσης μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της Μοναστηριακής Επιτροπής την οποία θα διευθύνουν οι Νέοι της Τήλου, προκειμένου να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν και οι νέοι και όποιος άλλος κάτοικος της Τήλου επιθυμεί. Στην συνάντηση αυτή δικαίωμα λόγου θα έχουν μόνο οι δύο πλευρές από τις οποίες εξαρτάται το θέμα αυτό.

Η απάντηση του προέδρου σε αυτό είναι ότι διαμορφωθείσας της κατάστασης όλο αυτό τον καιρό η Μοναστηριακή Επιτροπή δεν επιθυμεί να παραβρεθεί σε μία τέτοια συνάντηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα