Μαρία Καμμά: Η αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας, κρατάει “ζωντανά” τα μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Στις 30 Ιουνίου του 2023 θα παραδοθεί -σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα- το Διαχρονικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Τήλου, δηλώνει η Δήμαρχος του νησιού

Στις 30 Ιουνίου του 2023 θα παραδοθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το Διαχρονικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Τήλου. «Είναι ένα στολίδι, ένα κόσμημα για το νησί μας αυτό το Μουσείο και θα είναι σχολείο για τα παιδιά μας που θα μαθαίνουν την ιστορία του τόπου», δήλωσε στον Real Voice 99.5 και τη Δέσποινα Κουλούμπρη, η Δήμαρχος του νησιού Μαρία Καμμά.

της Νατάσας Παμπρή

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου αυξήθηκε προ ημερών η χρηματοδότηση του, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020». Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο πολιτισμού για το νησί της Τήλου και συνολικά για τα Δωδεκάνησα και το Νότιο Αιγαίο. Ειδικότερα, η συνολική δημόσια δαπάνη του έργου , από 2.426.425,85 ευρώ, αυξάνεται σε  2.468.530,95 ευρώ και η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη από 2.302.425,85 σε 2.344.530,95  ευρώ. Η αύξηση της χρηματοδότησης αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση προθηκών καθώς και στη σύνδεση του Μουσείου με τα δίκτυα ΟΚΩ. Η ημερομηνία λήξης της Πράξης είναι η 30/06/2023. Το έργο ολοκληρωμένο περιλαμβάνει την ανέγερση του Διαχρονικού Μουσείου Τήλου, καθώς και την αποκατάσταση και συντήρηση του εσωτερικού γύψινου διάκοσμου και των τοιχογραφιών του Καθολικού της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονα Τήλου.

Tο Μουσείο κατασκευάζεται με την βιοκλιματική τεχνολογία, με τις πλέον καινοτόμες εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε έκταση 798 τ.μ. στις νότιες παρυφές του Μεγάλου Χωριού Τήλου, η οποία δωρήθηκε για το σκοπό αυτό από την Ιερά Μητρόπολη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου. Το Μουσείο και η μόνιμη έκθεση της αρχαιολογίας και της ιστορίας του νησιού, προορίζεται να λειτουργήσει όχι μόνο ως χώρος παρουσίασης αξιόλογων αρχαιολογικών εκθεμάτων, αλλά και ως μια αφετηρία αρχαιολογικής και οικολογικής εξερεύνησης της Τήλου. Οι θεματικές ενότητες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου θα αναπτύσσονται σε τέσσερις ενοποιημένες αίθουσες, συνολικού εμβαδού 243 τ.μ., γύρω από κεντρικό στεγασμένο αίθριο. Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα δοθεί έμφαση σε ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία αναδεικνύουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του νησιού, όπως, για παράδειγμα, το σπήλαιο Χαρκαδιό, την παρουσία της ποιήτριας Ήριννας, τα αριστοκρατικά γένη των Τηλίων, τα εντυπωσιακά χρυσά κοσμήματα από τον τάφο των Κενών, την πλούσια καλλιτεχνική αξία των τοιχογραφιών των καταγράφων βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκκλησιδίων κ.α. Η παρουσίαση των εκθεμάτων θα συνοδεύεται από εποπτικό υλικό (πινακίδες με κείμενο, σχέδια και φωτογραφίες) και, επιπλέον, προβλέπεται και η χρήση πολυμεσικών εφαρμογών.

Το Μουσείο θα διαθέτει και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με ιδιαίτερη είσοδο από τον χώρο υποδοχής του κτηρίου, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα ανεξάρτητης λειτουργίας της ως κέντρου πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πνευματικό κέντρο υπό την αιγίδα της Εφορείας και σε συνεργασία με τον Δήμο Τήλου. Για την πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών προβλέπεται η έκδοση δίγλωσσου φυλλαδίου-οδηγού του Μουσείου Τήλου, καθώς και η εκδοχή του σε γραφή Braille.

Επιπλέον, σε εκπλήρωση του όρου για την παραχώρηση του οικοπέδου του Μουσείου από την Ιερά Μητρόπολη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου, το έργο περιλαμβάνει και εργασίες συντήρησης του εσωτερικού γύψινου διακόσμου και των τοιχογραφιών του Καθολικού της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονα Τήλου.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και ειδικότερα η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, η οποία ολοκλήρωσε τον φάκελο των μελετών.

Το έργο, με απόφαση του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου,  έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Παράλληλα η κα Καμμά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε όλα τα νησιά και στο κομμάτι του Πολιτισμού, αφού όπου της ζητήθηκε ήταν αρωγός.

“Και χθες το βράδυ είχαμε μια πολύ όμορφη εκδήλωση που έγινε στα Λιβάδια για την ανακύκλωση. Τα παιδιά μας έφτιαξαν κουρτίνες από τα μικροπλαστικά της ανακύκλωσης που είχαν απομακρυνθεί προηγουμένως από τις παραλίες και η καλλιτεχνική ομάδα που είναι στο νησί, τους έδειξε πως μπορούν να τα αξιοποιήσουν.

Γίνονται πολύ όμορφες δράσεις, και οι πολιτιστικές δράσεις που έγιναν επί διήμερο, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ήταν εξαιρετικές. Πραγματικά τα έδωσε όλα η ΠΝΑΙ. Δεν υπήρχε πρόταση που να της έγινε, που να ζητήθηκε η συνδρομή της και να μην την είχε οποιοδήποτε νησί. Και τιμάει αυτό την Περιφέρειά μας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά και να κρατήσουμε ζωντανά και τα μικρά νησιά μας”, τόνισε χαρακτηριστικά η Δήμαρχος της Τήλου.

Η Δήμαρχος Τήλου  Μαρία Καμμά-Αλιφέρη μίλησε στην Πρωινή Ζώνη του RealVoice 99.5 και στη Δέσποινα Κουλούμπρη 

Ακούστε εδώ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα