Μάνος Κόνσολας «Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει τον επανασχεδιασμό της νησιωτικής οικονομίας»

Στο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Forum του INSULEUR που διοργανώθηκε από το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ε.Ε. (INSULEUR) και πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, μίλησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Αντικείμενο του συνεδρίου ήταν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις τοπικές οικονομίες στον νησιωτικό χώρο.

Ο κ. Κόνσολας επεσήμανε ότι η κλιματική αλλαγή μας αναγκάζει να εγκαταλείψουμε τις βεβαιότητες με τις οποίες ζούσαμε ή σχεδιάζαμε την επόμενη μέρα. Ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές, που κατά κανόνα η οικονομία τους στηρίζεται στον τουρισμό, η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις που την συνοδεύουν, επιβάλλουν να ανοίξει μια μεγάλη και ουσιαστική συζήτηση.

Τόνισε ότι οι κλιματολογικές συνθήκες θα είναι δύσκολες για τον επισκέπτη αλλά και για τη διατήρηση του μοντέλου του μαζικού τουρισμού, όπως το ξέρουμε, παρουσιάζοντας, μάλιστα, και ένα σχετικό παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο αν υπάρξει μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,6 βαθμούς κελσίου, είναι πιθανό να χαθεί το 1% των διανυκτερεύσεων.

Ο Μάνος Κόνσολας έθεσε 5 προτεραιότητες-προτάσεις για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην τοπική οικονομία των νησιωτικών περιοχών:

1ον: Αειφορία που συνδέεται με συγκεκριμένες επιλογές και πολιτικές, όπως η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, η ανάπτυξη υποδομών στις τουριστικές επιχειρήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, αλλά και η δημιουργία νέων ενεργειακών και υδροδοτικών υποδομών για μεγάλους τουριστικούς προορισμούς.

2ον: Βιωσιμότητα της τοπικής οικονομίας που συνδέεται με την επένδυση και στροφή στην ποιότητα και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, αλλά και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα πάνω σε νέες βάσεις. Όπως, επίσης, και με νέες και επικαιροποιημένες μελέτες για την φέρουσα ικανότητα κάθε προορισμού.

3ον: Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος. Η κλιματική αλλαγή, δημιουργεί και μια ευκαιρία, με την άνοδο της θερμοκρασίας, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρχουν κλιματολογικές συνθήκες τέτοιες που θα επιτρέπουν τις διακοπές και τους μήνες Οκτώβριο και ενδεχομένως Νοέμβριο, ενώ η τουριστική περίοδος μπορεί να ανοίγει πολύ νωρίτερα από ότι σήμερα.

4ον: Πράσινος μετασχηματισμός της νησιωτικής οικονομίας, που συνδέεται με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων στα νησιά, τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους, και υποδομές εξοικονόμησης νερού.

Όπως είπε ο κ. Κόνσολας, υπάρχει ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων και εκσυγχρονισμού των τουριστικών καταλυμάτων με όρους βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και ενεργειακής εξοικονόμησης.

5ον: Διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής που στην εποχή της κλιματικής κρίσης είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ.

Πέρα από τη συμφωνία για τη δημιουργία ταμείου για τις φυσικές καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική κρίση, ο Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε και στην πρόταση που ο ίδιος κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τη δημιουργία και χρηματοδότηση ενός νέου Περιφερειακού Ταμείου για την άσκηση της Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. που θα ενοποιήσει τα Διαρθρωτικά Ταμεία που υπάρχουν σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα