Μανώλης Παραγυιός στον RV: Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για τον Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη στην Κάρπαθο

Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν ο δήμος Καρπάθου, ο δήμος Χανίων και η Πολεμική Αεροπορία

Εκδηλώσεις στην Κάρπαθο για τον Σμηναγό Ηλιάκη

Με αφορμή τη συμπλήρωση δεκαεπτά χρόνων από το θάνατο του ήρωα σμηναγού Κώστα Ηλιάκη θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 25 Μαΐου στην Κάρπαθο, εκδηλώσεις τιμής και μνήμης προς τιμήν του, με τον τίτλο «Ηλιάκεια 2023  Τιμούμε τον ηρωικό του θάνατο Υπερ της πατρίδας» δήλωσε στον RealVoice 99.5  στην εκπομπή “Ανοιχτή Γραμμή”  και στους δημοσιογράφους Γιάννη Μηνατσή και Δέσποινα Κουλούμπρη o Αντιδήμαρχος Καρπάθου Μανώλης Παραγυιός

Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν ο δήμος Καρπάθου, ο δήμος Χανίων και η Πολεμική Αεροπορία.

Ο Σμηναγός (Ι) Κωνσταντίνος Ηλιάκης έπεσε υπερασπιζόμενος τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας στις 23 Μαΐου 2006, κατά τη διάρκεια αναχαίτισης τριών τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία είχαν παραβιάσει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο έχοντας εισβάλλει στο FIR Αθηνών με κατεύθυνση προς την Κρήτη, όταν ένας εκ των τριών Τούρκων πιλότων, επιδεικνύοντας παντελή έλλειψη επαγγελματισμού και σεβασμού στους κανόνες ασφαλείας, πραγματοποίησε επικίνδυνο ελιγμό προκαλώντας τη σύγκρουση και την πτώση του αεροσκάφους F-16 του Ήρωα αεροπόρου μας, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κάρπαθο.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ

 

Τι συνέβη στις 23 Μαΐου του 2006

Ο θάνατος του αποδόθηκε επισήμως σε «ατύχημα» που προήλθε από «ανθρώπινο λάθος» του Τούρκου πιλότου με τον οποίο ενεπλάκη σε αερομαχία.

Όταν συναντήθηκαν οι δύο σχηματισμοί στον αέρα και ξεκίνησε η καταδίωξή τους, ο Κωνσταντίνος Ηλιακής δέχθηκε ξαφνικά επίθεση από το ένα τουρκικό μαχητικό.

Ο χειριστής του τούρκικου μαχητικού ο Χαλί Ιμπραήμ Οσκεμπίρ χτύπησε με το δεξί φτερό του RF-4 την καλύπτρα του αεροσκάφους του Ηλιάκη, με αποτέλεσμα αυτό να πάρει ανεξέλεγκτη πορεία, στέλνοντάς τον στον θάνατο.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) προχώρησε τότε στη σύνταξη επισήμου πορίσματος για τις συνθήκες της κατάρριψης του ελληνικού μαχητικού, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο Ηλιάκης εκτέλεσε άψογα την αποστολή του.

Κι αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης κατευθύνθηκε προς το τούρκικο μαχητικό χωρίς να κάνει ελιγμούς και χωρίς να παραβιάσει την απόσταση ασφαλείας των 1.000 ποδών που ορίζεται ώστε να αποφεχθούν εναέρια συγκρούσεις.

 

Στο πόρισμα γινόταν αναφορά και στον Τούρκο πιλότο, περιγράφοντας το όλο περιστατικό ως «ατύχημα» που οφειλόταν σε «ανθρώπινο λάθος», χωρίς να υπάρχει ίχνος δόλου:

«Αντίθετα, προέκυψε σαφώς ότι ο χειριστής του leader (αρχηγού) αεροσκάφους του τουρκικού σχηματισμού προέβη στην εκτέλεση βίαιου και επικίνδυνου ελιγμού σε απόσταση μικρότερη των 100 ποδών, προς παρενόχληση – αποτροπή προσέγγισης του Ηλιάκη στο τουρκικό RF-4, αναπτύσσοντας έτσι υψηλή ταχύτητα (εμμονή να παραμείνει εσωτερικά και ψηλότερα από το ελληνικό μαχητικό, έχοντας πορεία σύγκρουσης, αντί να περάσει από κάτω). Συνέπεια όλων αυτών ήταν ο Τούρκος χειριστής να απολέσει τον έλεγχο του αεροσκάφους του, το οποίο ανεξέλεγκτο προσέκρουσε βίαια σε εκείνο του Ηλιάκη».

Σημειώνεται πως ο Έλληνας πιλότος αν και έπεσε σε διεθνή χωρικά ύδατα, εντός του FIR Αθηνών, τον περισυνέλεξαν Τούρκοι και επέστρεψε άμεσα στη χώρα του.

Όσον αφορά τον Τούρκο πιλότο Μετά τη σύγκρουση, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ηλιάκη, ο Τούρκος πιλότος έπεσε στη θάλασσα και διασώθηκε από δεξαμενόπλοιο που έπλεε στην περιοχή, ενώ στη συνέχεια κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος από τις τουρκικές Αρχές, τουρκικό ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης μάχης AS 532 2AL Cougar τον παρέλαβε.

17 χρόνια από τον θάνατο του Σμηναγού Ηλιάκη

Τουρκικό F-16 έπεσε στο μαχητικό του σμηναγού Ηλιάκη μετά τους επικίνδυνους ελιγμούςΉταν 23 Μαΐου του 2006 κοντά στην Κάρπαθο όταν το F-16 με χειριστή τον σμηναγό Ηλιάκη διεμβολίστηκε από ένα τουρκικό μαχητικό.

Βίντεο-ντοκουμέντο που μετέδωσε το Star ακούγεται να λέει «έχω πάει δεξιά που κάνουν τα S» με τον δεύτερο Έλληνα πιλότο να του λέει «παίρνω τον αριστερό εγώ, περνάω από δεξιά Κώστα».

«Μάκη μείνε πίσω του» λέει τότε ο Κώστας Ηλιάκης και αφού ο έτερος Έλληνας πιλότος τον ρωτάει «πίσω του;» ακούγονται τα τελευταία καταγεγραμμένα λόγια του αδικοχαμένου σμηναγού: «Ναι ναι πίσω του. “Κρόνος” ο 550 πηγαίνει για τον “χοντρό” (RF-4). Είμαι πίσω του».

Στο ίδιο βίντεο έχει καταγραφεί και η στιγμή που το τουρκικό F-16 έπεσε στο μαχητικό του σμηναγού Ηλιάκη μετά τους επικίνδυνους ελιγμούς του Τούρκου πιλότου αλλά και η αντίδραση του δεύτερου Έλληνα πιλότου που είδε την έκρηξη.

 

Φόρο τιμής στον Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη, που σκοτώθηκε στην Κάρπαθο το 2006 απέτισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, με μία ανάρτησή του στο Twitter την Τρίτη (23/5).

Ειδικότετα, ο κ. Παναγιωτόπουλος έγραψε:

«23 Μαΐου 2006. Ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης υπερασπιζόμενος τον εθνικό μας εναέριο χώρο με αυταπάρνηση πέφτει υπέρ πατρίδος κοντά στην Κάρπαθο. Η εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη. Αθάνατος».

Με μία ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επέλεξε να φέρει στη μνήμη το θάνατο του Σμηναγού και ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα