Μανώλης Μουσελλής στον RV: “Το «Μουούρι» της Καλύμνου εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” (audio)

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για να πιστοποιηθεί το Εφτάζυμο της Καλύμνου ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης

“Ανάμεσα στα “19 νέα στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς”, που το Υπουργείο Πολιτισμού ενέγραψε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, βρίσκεται το Μουούρι, το Πασχαλιάτικο έδεσμα της Καλύμνου, μετά από τις συντονισμένες και πολύχρονες ενέργειες του Συμβουλίου του Λυκείου Ελληνίδων, παράρτημα Καλύμνου, που επί μήνες ολόκληρους αγωνίστηκαν για να γίνει πραγματικότητα η ένταξη του καλύμνικου παραδοσιακού πασχαλινού φαγητού, που κοσμεί κάθε γιορτινό τραπέζι και αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο της τοπικής γαστρονομίας, που ευτυχώς αναδεικνύεται και μέσα από τους τοπικούς επαγγελματίες της εστίασης” δήλωσε  στον RealVoice 99.5 στην εκπομπή “Ανοιχτή Γραμμή” στον Γιάννη Μηνατσή και τη Δέσποινα Κουλούμπρη ο Έπαρχος ΠΕ Καλύμνου κ. Μανώλης Μουσελλής

 

Το πασχαλινό “Μουούρι” της Καλύμνου, στις νέες εγγραφές στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας”

Το Υπουργείο Πολιτισμού, ανακοίνωσε την εγγραφή δεκαεννέα (19) νέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, εντάσσοντας ανάμεσα σε αυτά το Μουούρι της Καλύμνου.

Το ΥΠΠΟ, μέσω της καθ’ ύλην αρμόδιας Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εφαρμόζει, από το 2006, στην Ελλάδα την Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003).

Τα Δελτία για τα δεκαεννέα στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς υποβλήθηκαν το 2022. Έτυχαν συστηματικής επεξεργασίας από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και, φυσικά, τις ίδιες τις κοινότητες των  φορέων.

Η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, με την αποδοχή της εισήγησης της Επιτροπής για την εγγραφή των δεκαεννέα νέων στοιχείων στο Εθνικό Ευρετήριο, δήλωσε πως το Υπουργείο Πολιτισμού κάνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την προστασία και ανάδειξη της συλλογικής μας ταυτότητας και πρόσθεσε πως “η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας φέρει βαθιά τα ίχνη ενός πλούσιου και, ως κάποιο βαθμό, ανεξερεύνητου παρελθόντος του λαού μας” και κατέληξε τονίζοντας ότι “οφείλουμε να την τιμούμε, να τη σεβόμαστε και να τη διαφυλάττουμε ως εχέγγυο αυτογνωσίας για εμάς τους ίδιους και για τις επόμενες γενιές.”

Για το Μουούρι της Καλύμνου, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Το «μουούρι» ετοιμάζεται το Μεγάλο Σάββατο από κάθε καλύμνικο σπίτι, τόσο στο νησί όσο και στα σπίτια των απανταχού Καλυμνίων. Είναι το παραγεμισμένο αρνί με συγκεκριμένη συνταγή, το οποίο τοποθετείται στο ομώνυμο πήλινο σκεύος. Το σκεύος παραπέμπει σε πιθάρι, το οποίο σφραγίζεται με ζυμάρι και ψήνεται σε ξυλόφουρνο ολόκληρη τη νύχτα. Η πόρτα του ξυλόφουρνου χτίζεται ερμητικά για να διατηρήσει σταθερή την απαραίτητη θερμοκρασία. Το τελετουργικό της προετοιμασίας και του φουρνίσματος αναζωπυρώνουν ανεξίτηλες μνήμες και συναισθήματα. Ανήμερα της Λαμπρής ανοίγεται το «Μουούρι» και όλη η οικογένεια απογειώνει τη γεύση και τα αρώματα με όμορφες στιγμές και εικόνες που διατηρούν άσβεστη τη ζώσα παράδοση.

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για να πιστοποιηθεί το Εφτάζυμο της Καλύμνου ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

«Το Εφτάζυμο της Καλύμνου είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν που παρασκευάζεται στο νησί με παραδοσιακή συνταγή και αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της Καλυμνικής παράδοσης και γαστρονομίας» επισημαίνει με δηλώσεις του στον RealVoice ο Έπαρχος ΠΕ Καλύμνου Μανώλης Μουσελλής

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

 “Αναβιώνει το «Ποκίνημα» των σφουγγαράδων της Καλύμνου”

 

Έπαρχος ΠΕ Καλύμνου Μανώλης Μουσελλής   “Αναβιώνει το «Ποκίνημα» των σφουγγαράδων της Καλύμνου”

Το «ποκίνημα» των σφουγγαράδων της Καλύμνου είναι η προετοιμασία και η αναχώρησή τους, καθώς και οι εκδηλώσεις που γίνονταν όταν ξεκινούσαν για την αλίευση των σφουγγαριών στα παράλια της Αφρικής.

Στις 7 Αυγούστου, με στοιχεία της παράδοσης του νησιού, θα αναβιώσει το «ποκίνημα» των σφουγγαράδων της Καλύμνου σε μια εκδήλωση με έντονες μνήμες.

Η αναχώρηση των σφουγγαράδων «το ποκίνημα», γινόταν πάντα την αμέσως επόμενη μέρα μετά την Ανάσταση και το ταξίδι κυρίως προς τα παράλια της Αφρικής, διαρκούσε 7 με 8 μήνες. Όταν επέστρεφαν τα σφουγγαράδικα καΐκια, οι Καλύμνιοι μετρούσαν τις απώλειές τους διότι πράγματι υπήρχαν αρκετά θύματα, τα περισσότερα εκ των οποίων μάλιστα, θάβονταν σε ερημικές ακτές ή σε νησίδες της Αφρικής.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το πώς ετοιμαζόταν ένα καΐκι για το μακρινό ταξίδι, όπως και τα «ντεπόζιτα», τα σκάφη δηλαδή που μετέφεραν τις προμήθειες και γενικά τον εξοπλισμό των σφουγγαράδων.

Θα υπάρξει επίσης και ντύσιμο του δύτη με την παραδοσιακή στολή των σφουγγαράδων, πράγμα που θα αναβιώσει μνήμες από την παράδοση του νησιού δεδομένου ότι μέχρι και τον περασμένο αιώνα, η Κάλυμνος ήταν το νησί με τους περισσότερους σφουγγαράδες στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία ιστορική εκδήλωση, που οργανώνεται από τον δήμο Καλύμνου, την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και το Επαρχείο Καλύμνου στη διάρκεια της οποίας θα υπάρξουν αναπαραστάσεις και θεατρικά δρώμενα βγαλμένα από την ιστορία του νησιού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα