Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να μπαίνει μπροστά, να παρεμβαίνει και κυρίως ο Α’ βαθμός, οι Δήμοι δηλαδή που έχουν άμεση σχέση με τα θέματα των τοπικών κοινωνιών, τόνισε μιλώντας στον Real Voice 99.5 και την Ρένα Παυλάκη, ο ειδικός σύμβουλος στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου και πρώην Δήμαρχος Νότιας Ρόδου, Μανώλης Σαββής, με πολύχρονη εμπειρία επί σειρά ετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Της Νατάσας Παμπρή
“Ο κ. Σαββής με αφορμή το θέμα με τον δάσκαλο στο Γεννάδι, ο οποίος δεν μπορούσε να βρει στέγη σε λογική τιμή, καθώς τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί και αναγκαζόταν να μένει στο όχημά του (!) και κινητοποιήθηκε η τοπική κοινωνία ώστε να εξευρεθεί λύση, σχολίασε:
“Τα προβλήματα όλο και μεγαλώνουν ως προς τη λειτουργία πολύ βασικών υποδομών που σημαίνει ότι πρέπει να παρέμβουμε και κυρίως η τοπική αυτοδιοίκηση ο Α’ βαθμός δεν μπορεί μόνο να παρακολουθεί αλλά πρέπει να παρεμβαίνει και ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν αυτό και πρέπει να το κάνουν.
Το παράδειγμα με τον δάσκαλο είναι ένα χαρακτηριστικό του προβλήματος που δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχει λύση. Υπάρχει αρκεί μεθοδικά όλοι και με γνώση και με αποτελεσματικότητα να παρέμβουμε. Σε τέτοια θέματα ιδιαίτερα στους απομακρυσμένους δήμους, χωριά, κοινότητες νομίζω ότι η παρέμβαση της Τ.Α. πρέπει να είναι άμεση. Ακόμα διερευνώντας και τις επιθυμίες της τοπικής κοινότητας μέχρι το να φτιάξει ένα παλιό ή παρατημένο ή οτιδήποτε κτίριο είναι δικόο του, είτε του δημοσίου και υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια.
Σήμερα έχουμε ένα πολύπλοκο πρόβλημα με τη στέγη και με την μίσθωση ακινήτων λόγω Airbnb λόγω του ότι είχαμε σταματημένες άδειες οικοδομών λόγω των μνημονιακών χρόνων και πολλοί άλλοι λόγοι οικονομικοί κλπ ενώ τη δεκαετία του ’60 προβλεπόταν στα μικρά χωριά το σπίτι του δασκάλου. Σήμερα πιστεύω πρέπει να παρέμβουμε άμεσα η μεν τοπική αυτοδιοίκηση να συμβάλει με πολλούς τρόπους το δε κράτος να βοηθήσει τους δήμους σ’ αυτό το πρόβλημα.
Στην Παλιά Πόλη π.χ. υπάρχουν 250 ακίνητα ιδιωτικά του δημοσίου. Πολλά από αυτά είναι τα λεγόμενα χαλατά. Θα μπορούσε λοιπόν να έρθει εδώ το κράτος μαζί με τον Δήμο να τα αναστηλώσει συμμετέχοντας και η ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτό κατά το παρελθόν το είχαμε κουβεντιάσει πάρα πολύ σε σχέση και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τους φοιτητές και συνεχίζουμε να το βάζουμε ως θέμα διότι δεν είναι μόνο ότι αναστηλώνουμε και διατηρούμε την Παλιά Πόλη, κοινωνικά παρεμβαίνουμε στην κατοικία της Π.Π. γιατί και αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα.Πρώτον ο Δήμος να είναι παρών π.χ. στο Γεννάδι, αυτή τη στιγμή που μεταφέρεται το Πολυδύναμο ιατρείο στο δημαρχείο, το παλιό δημοτικό ιατρείο η σκέψη είναι να το μετατρέψουμε σε κατοικίες γιατρών, δασκάλων κλπ. Θεωρώ ότι ο δήμος πρέπει να μπει μπροστά σε αυτά τα θέματα και κυρίως στα μικρά νησιά και να ρθει το κράτος αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, είτε με πόρους, είτε με ακίνητα. Πολλά ακίνητα του δημοσίου ανήκουν στο υπερταμείο, είναι δεσμευμένα, αλλά πρέπει να ξεμπλοκάρουν”.
Αναφορικά με την παρέμβαση η οποία γίνεται στην περιοχή της νέας μαρίνας, στην οδό Αυστραλίας, από τα παλιά σφαγεία και μέχρι τη νέα ααρίνα,, ένας δρόμος ο οποίος φαίνεται να ολοκληρώνεται το χρονοδιάγραμμα του είναι για το Σεπτέμβρη, υπάρχουν όμως ζητήματα και ένα από αυτά τα ζητήματα είναι και το κτίριο των πρώην αλευρόμυλων και η παλιά βιομηχανική ζώνη, ο κ. Σαββής τόνισε:
“Από την πρώτη στιγμή που μου ανέθεσε ο δήμαρχος την παρακολούθηση στην τεχνική υπηρεσία από τα πρώτα προβλήματα που ασχολήθηκα και είναι ενήμερος ο δήμαρχος και συμβάλει και αυτός στο να το ολοκληρώσουμε είναι πράγματι το παραλιακό μέτωπο πως θα αναβαθμισθεί και αισθητικά και ως προς την ασφάλεια. Και για τους αλευρόμυλους εμείς κινητοποιηθήκαμε να δούμε το θέμα του χαρακτηρισμού ως ετοιμόρροπο και εδώ έρχεται ο νόμος και λέει ότι μπορεί αν θεωρηθεί ετοιμόρροπο να κατεδαφιστεί, απλώς να αναστηλωθεί με το ίδιο κέλυφος. Κάναμε παρέμβαση και για τις αυλές και την πρώην ΚΑΙΡ. Χαίρομαι που έχουμε και ενδείξεις θετικές και άμεσες ήδη η Τράπεζα Πειραιώς μετά από δική μας παρέμβαση θα αναθέσει σε εργολάβο την προστασία για το κτίριο της ΚΑΙΡ και μάλλον θα έχω και συνάντηση τις επόμενες μέρες στην Αθήνα με τη διεύθυνση της τράπεζας αξιοποίησης περιουσίας της για να δούμε ακόμα και θέματα καλύτερου καλλωπισμού”.